NavMenu

Mića Milošević, filmski režiser - Čovek ne živi ni sa istinom ni sa lepotom, već sa drugima!

Izvor: Mozzart sport Utorak, 27.11.2012. 11:41
Komentari
Podeli

Mića Milošević (Foto: mozzart sport)Mića Milošević

Insektor Blaža je za MOZZART magazin na saslušanje priveo Miću Miloševića, legendarnog režisera još legendarnijeg filma "Tesna koža"", kao i drugih ostvarenja poput "Nije nego", "Drugarčine"" i "Laf u srcu". U opuštenom ragovoru u Muzeju kinoteke, Blaža i Mića su se zadržali i duže nego što su planirali, uživajući u jednoj od najlepših bioskopskih sala u Beogradu.

Blaža: Kako je sve počelo?

Mića: Bilo je to tako davno da se skoro više ni ne sećam…Moja filmska karijera počela je sa čuvenim jugoslovenskim sportistom Cerarom. Napravio sam dokumentarni film o gimnastici i Miroslavu Ceraru, kao da je u pitanju najlepša baletska predstava na svetu.

Blaža: Kad sam bi mali, moja majka me je greškom upisala na balet…

Mića: Sad znam, Blažo zašto si tako graciozan, a-ha-ha. Moram reći da sam pre svega bio posvećeni filmofil. Mladost sam proveo u Kino klubu i Kinoteci, a kao novinar sam i mnogo pisao o filmu. Onda sam odlučio da probam da napravim i jedan svoj film, a to je bio taj dokumentarac o Ceraru. Posle velikog uspeha usledila je serija sportskih dokumentaraca. To nije ni čudno jer je sport jako zahvalan za snimanje. Sport je akcija, pokret i koreografija…

Blaža: Osim kada igra naša reprezentacija u fudbalu…

Mića: Što se tiče Cerara, koji je bio sjajan i neverovatan sportista, privatno je bio povučen i skroman čovek. Ono što je bitno je da je on bio poput baletana sa vrhunskom koreografijom, tako da je i taj film zahvaljući njemu bio izvanredan. Cerar jednostavno tada nije imao premca u konju s hvataljkama.

Blaža: Vi niste studirali režiju?

Mića: Ono što je interesatno, ja sam završio istoriju umetnosti, ali sam završio na filmu. Ponekad se ta priča oko pravljenja filmova mistifikuje, a ja verujem da je to pre svega stvar osećaja.

Blaža: Da li ste sami birali glumce za uloge?

Mića: Lane Gutović i Nikola Simić su bili moj izbor za "Tesnu kožu", pošto sam tih godina bio u toku gledajući filmove i pozorišne predstave. Šojić se prvi put pojavljuje u mom filmu "Laf u srcu," i od tada postaje kultni lik. Gutović je inače voleo da zabušava i da ne nauči tekst, pa mi je tada predložio da malo improvizuje. Kada je počeo da priča na piroćanskom akcentu, svi su počeli da smeju i ja sam odmah ukapirao da imamo zlatnu rudu.

Blaža: Posle "Lafa u srcu" snimili ste "Tesnu kožu"?"

Mića: U "Tesnoj koži" još više sam razvio Šojićev lik i na dobar način sam eksploatisao tu Lanetovu igru sa piroćanskim jezikom. Za razliku od njega, Pantić, tj. Nikola Simić je bio u skoro svim mojim filmovima. On je veliki glumac i da je nekim slučajem glumio u Italiji ili Francuskoj bio bi zvezda svetskih razmera.

Blaža: Sjajna je i Rahela Ferari u ulozi njegove majke…

Mića: Ona je takođe velika i savršena glumica. Nema danas takve glumačke energije kakvu je imala Rahela Ferari. Umela da je svoju ulogu uradi na pefektan način i da pritom doda i svog šmeka i svojih fluida. Sjajna glumica, čak malo i otkačena na najpozitivniji mogući način.

Blaža: Koji glumac vam je još ostao u nezaboravnom sećanju?

Mića: Paja Vujisić, svakako... Za mene, najveći od svih. Što god je radio bilo je fantastično i upečatljivo. Kružila je priča da je težak za saradnju, ali on je bio opasan samo po loše reditelje i ljude. Jednom su pitali legendarnog režisera Džona Forda koja je poruka jedne scene iz njegovog filma, a on je odgovorio: "Ma, ko te pita za poruku, ovde je jedino važan Džon Vejn!". Tako je meni bio važan Paja Vujisić.

Blaža: Naša publika i dalje voli i "Lafa u srcu"".

Mića: Tu su takođe sjajni svi glumci poput Irfana Mensura, Milene Dravić…Sarađivao sam i sa Batom Živojinovićem koji je pravi glumački maher i najteže ga je bilo "uhvatiti" za snimanje, pošto je radio i po tri filma istovremeno.

Blaža: Da li ste se bavili sportom u mladosti?

Mića: Uvek sam voleo sport i dan-danas ga pratim. Mislim da sam bolji poznavalac od mnogih sportskih novinara koje godinama slušam na našim raznim televijskim stanicama. Ono što je najgore, primećuje se njihovo navijanje za određeni klub u utakmicama koje prenose.

Mića Milošević i Inspektor Blaža u Kinoteci (Foto: mozzart sport)Mića Milošević i Inspektor Blaža u Kinoteci

Blaža: Ima li vajde od repriziranja "Tesne koža" ?

Mića: Nažalost, nemam ništa od toga. Ni drugi nemaju tu vrstu autorske zaštite… Dobio sam honorar za režiju tog filma pre mnogo godina i iznos je bio u vrednosti tadašnjih 7-8 plata. Tužno je za te mega filmske hitove što autori nemaju zaslužene honorare. To se isto desilo i Šijanu sa "Ko to tamo peva" i drugim njegovim nezaboravnim filmovima.

Blaža: Praktično niste imali ni ugovor za snimanje?

Mića: Baš tako… Snimalo se na reč, pa su se posle snimanja pravili nekakvi ugovori. Ja sam pravio filmove iz entuzijazma i iz zadovoljstva. Zato su drugi zaradili od ogromnih prihoda koje su moji filmovi donosili.

Blaža: Sarađivali ste i sa Sarmom, koji je vrhunski naturščik srpske kinematografije?

Mića: Ratko Tankosić zvani Sarma je od onih epizodista koji ostaje u pamćenju. On je autentični čovek sa margine i jednostavno tu nije bilo klasične glume. Sarma je bio to što jeste i to je uvek upalilo kod gledalaca jer je donosio posebnost svakom filmu.

Blaža: Da li je Orson Vels najveći režiser u istoriji filma?

Mića: Nažalost, on je bio žrtva svoje genijalosti, jer Holivud nikada nije trpeo takve izuzetne stvaraoce. Jednom je izjavio za samoga sebe: "Počeo sam od vrha, a sada tonem sve niže i niže". Mene se nekada prijatelji zvali "Orsone" jer sam mnogo voleo njegov opus.

Blaža: Životni moto?

Mića: Čovek ne živi ni sa istinom ni sa lepotom, već živi sa drugima!

Izvor :

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.