NavMenu

Konstantinos Papaioannou, potpredsednik UO "Luke Solun" - Ulaganjem u infrastrukturu do novih korisnika

Izvor: eKapija Ponedeljak, 05.11.2012. 15:57
Komentari
Podeli

Konstantinos PapaioannouKonstantinos Papaioannou

Solunska luka ima veoma povoljan geografski položaj sa prirodnim prolazom ka mnogim pomorskim trgovinskim putevima Jugoistočne Evrope. Ovo je jedna od četiri luke u Grčkoj pored "Pireus"-a, "Patras"-a, "Igumenica", i nalazi se u središtu evropske transportne mreže.

Predstavnici te luke boravili su oktobru Nišu, kada su pred oko 50 srpskih preduzeća, govorili o značaju uloge koju solunska luka ima za kompanije centralne i južne Srbije kako zbog njene blizine, tako i zbog brojnih drugih pogodnosti.

Konstantinos Papaioannou, potpredsednik UO "Thessaloniki Port Authority SA ", kaže za "eKapiju" da ta grčka luka konstantno radi na unapređenju kapaciteta i infrastrukture.

- Luka u Solunu poseduje dok od 6.200 m dužine, morsku dubinu i do 12m, kopneni deo luke obuhvata 1,55 miliona metara kvadratnih, kao i 600.000 m2 kargo skladišta. Slounska luka ima najkraći prilaz moru iz centalne i južne Srbije i sve zainteresovane kompanije iz ovog regiona mogu naći efikasan način za slanje/prijem robe preko te luke. Dobro je povezana železničkim i kopnenim mrežama preko Koridora 4 i Koridora 10.

Imajući u vidu da solunska luka pripada epicentru evropske transportne mreže i da je povezana sa prekograničnim transportom nafte, kao i da se nalazi u blizini prelaska gasovoda ka severnoj Grčkoj, kako kaže Konstantinos Papaioannou, očekuje se da će evropski fond finansirati nadogradnju infrastrukture središta evropske tranportne mreže tokom novog programskog perioda 2014-2021.

eKapija: Recite nam nešto više o projektima koji imaju cilj poboljšanje infrastrukture, saobraćajne povezanosti i rada na luci.

- ThPA SA se konstantno trudi da poboljša uslove poslovanja sa klijentima koji koriste usluge naše luke. Dva najznačajnija projekta koja imaju cilj da poboljšaju uslove lučke infrastrukture su: proširenje kontejnerskog terminala, kod kojeg se očekuje završetak prve faze do 2015, a vrednost ukupne investicije je 245 mil EUR, uključujući infrastrukturu/nadgradnju, opremu, IT rešenje. Ovaj projekat će biti finansiran od strane ThPA SA i Evropske investicione banke (EIB). Drugi projekat je proširenje terminala za suvi teret na doku br. 6 gde će ukupna investicija u infrastrukturu biti 80 mil EUR.

eKapija: Koje su prednosti solunske luke nad ostalim lukama iz regiona (Koper, Kostanca, Bar, Rijeka)?

- Duboko verujemo da solunska luka nudi velike povoljnosti za uvoz/izvoz iz Srbije. Pre svega, solunska luka je najbliža luka najvećim ekonomskim i potrošačkim centrima Srbije, pogotovu kompanijama koje posluju na jugu zemlje.

Konstantinos PapaioannouKonstantinos Papaioannou

Zatim, solunska luka ima izrazito povoljan geografski položaj – prirodan teretni izlaz ka/iz Azije ka Balkanu i Srbiji, vezu ka evropskim putevima i železničkoj mreži, železničku mrežu koja se prostire do svih dokova, slobodnu zonu unutar luke namenjenu prenosu tereta, kao i prirodan prilaz sa mora.

Luka ima kontejnerski terminal: aktivan 24/7 tokom cele godine, sve glavne linije špedicije, konvencionalnu kargo luku. ThPA SA ima kapacitet upravljanja različitim teretima i najbolju mehanizaciju i opremu za rukovanje teretom (kranovi, platforme itd).

ThPA SA poštuje najviše međunarodne standarde kvaliteta poslovanja i projektnog menadžmenta. Pouzdanost, efikasnost u poslovanju i konkurentne cene daju prednost uvoznicima/ izvoznicima koji se odluče da posluju preko solunske luke za prekomorski transport svih vrsta tereta koje stižu u luku i koji se šalju ka najrazličitijim destinacijama širom sveta.

ekapija: Koji je obim trgovine između Srbije i "Luke Solun" prethodnih godina? Sa kojim kompanijama ste imali dobru saradnju?

- Na obim trgovine sa Srbijom je uticala ekonomska kriza 2008. i 2009. godine. Ali od tada je u stalnom porastu i očekujemo da ćemo u 2013-oj i tokom narednih godina zabeležiti značajan napredak delom zahvaljujući poboljšanju lučkih delatnosti koje sam prethodno spomenuo. Mi smo veoma pozitivni, radujemo se budućoj saradnji sa srpskim preduzetnicima, posebno nakon što smo dobili izuzetan odziv kompanija iz južnog regiona.

eKapija: Koja vrsta robe se najviše uvozi/izvozi u luci Solun?

- Roba u kontejnerima svih kategorija koja obuhvata prehrambene proizvode, industrijske proizvode i rezervne delove, nameštaj, i sirove materijale prednjače u teretnom transportu preko solunske luke, ali naravno ova luka je opremljena za trasport svih vrsta roba.

eKapija: Koji su naredni koraci ka upoznavanju srpskog tržišta sa solunskom lukom i njenim potencijalima?

Konstantinos PapaioannouKonstantinos Papaioannou

- ThPA SA je potpuno posvećena nastojanju da predstavi potencijale saradnje "Luke Solun" srpskim privrednicima. Ovo uključuje direktne kontakte sa potencijalnim klijentima, komorama, udruženjima i kompanijama koja se bave uvozom/izvozom, kao i logistikom kargo transporta preko luka.

Takođe, želimo da istaknemo potencijale partnera "Luke Solun" (npr. špeditera, agencija za transport, logističkih kompanija, carinika..) u olakšavanju saobraćaja preko solunske luke.

Pored kontaktiranja relevantnih kompanija, ThPA SA podržava napore da se ukinu administrativne barijere ili barem pojednostave administrativne procedure carina i kontrole na graničnim prelazima, u isto vreme snažno promovišući blok vozove, kao i vozove na kratkim relacijama, kargo i logistički park Srbije.

Verujemo da će ovi napori i jaka volja za saradnjom uroditi plodom i biti korisne za obe strane u skorijoj budućnosti.

SOLUN NA BERZI

ThPA SA je akcionarsko društvo listirano na Atinskoj berzi od 2001. Većinski vlasnik je država sa 74,27% akcija, a manji deo od 25,73% pripada pojedinačnim investitorima. Većinu akcija trenutno zastupa Republički fond za razvoj Grčke.

M.K.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.