NavMenu

Steve Tzikakis, stariji potpredsednik za najveće korisnike SAP EMEA - Rešenja za poslovanje iz taksija ili aviona

Izvor: eKapija Ponedeljak, 02.07.2012. 09:35
Komentari
Podeli

Steve TzikakisSteve Tzikakis

Desetogodišnjicu poslovanja SAP-a u našoj zemlji, osim sve boljih poslovnih rezultata i rasta broja korisnika ove kompanije, obeležilo je i uvođenje in memory tehnologije na srpsko tržište. "SAP HANA" platforma donela je revolucionarne inovacije koje korisnicima omogućavaju isplativo i brzo upravljanje i analiziranje velikog broja podataka.

Na ovaj način, SAP je preduzećima učinio dostupnim klasu aplikacija koja kombinuje obimne transakcije sa analitikom, i tako umnogome poboljšava procese koji zahtevaju veliku količinu podataka, kao što su optimizacija planiranja, predviđanje i određivanje cene...

- Našim korisnicima u Srbiji, na ovaj način, postala su dostupna sva ona rešenja koja imaju korisnici u Evropi – kaže na početku razgovora za "eKapiju" Steve Stathis Tzikakis, stariji potpredsednik kompanije SAP, za najveće korisnike u EMEA regiji.

Kompanija SAP, lider u oblasti poslovnog aplikativnog softvera, ove godine obeležava i 40 godina od osnivanja, a nedavno je u Beogradu održala godišnju konferenciju "SAP Forum 2012".

eKapija: Kako se razvija srpsko tržište, kada je reč o oblasti u kojoj SAP posluje? Da li je naša zemlja po nečemu specifična?

- Srbija se razvija na isti način na koji to čine i države u regionu, i ne smatram da u tehnološkom smislu zaostajete za drugim zemljama. Ono što je značajno, kada je reč o implementaciji softvera, je to da SAP u Srbiji veoma brzo raste, a najvažnije je to što, osim velikih kompanija, sve više malih i srednjih preduzeća koristi naša rešenja. Premda sam veoma zadovoljan i finansijskim rezultatima, za mene uspeh nije koliko ste povećali profit, nego koliko ste novih korisnika dobili.

Steve TzikakisSteve Tzikakis

U Srbiji više od 120 organizacija koristi SAP-ova rešenja, a imamo razloga da verujemo da će ovo tržište, koje je već sada brzo raste, u budućnosti to činiti još brže.

eKapija: Zbog čega?

- Mislim da će vaša zemlja za nekoliko godina sigurno postati deo Evropske unije. To znači da će se kompanije, bez ozbira na njihovu veličinu, naći pred tržištem izuzetnih mogućnosti. Zbog toga je važno da se opreme pravom tehnologijom, kako bi se pripremile za izazove.

Srpska privreda mora da bude spremna za učešće na novim tržištima. Ako vi ne budete, neko drugi će biti.

eKapija: Ko su najveći korisnici SAP rešenja u Srbiji?

- Moram najpre da istaknem to da korisnike ne rangiramo samo po veličini, već i po organizovanosti njihovih sistema.

Među najvećim korisnicima SAP-a u Srbiji su izuzetno jaka imena, kao što su NIS, "Peštan", "Delta Holding", SBB, "Direct Group", "Nelt", "MK Grupa", "Hemofarm", Komercijalna banka, "Rudnap grupa" i mnogi drugi. Naravno, u Srbiji naša rešenja koriste i predstavništva mnogobrojnih svetskih kompanija, koje se služe SAP-om u svojim matičnim zemljama.

eKapija: Uprkos činjenici da IT sektor u svetu uglavnom stagnira, protekla poslovna godina bila je, prema objavljenim podacima, nabolja u istoriji SAP-a. Šta je "ključ uspeha"?

- Stalne inovacije. Suština je u tome da korisnici sve više žele naše proizvode, jer im oni omogućavaju da budu mobilni, brzi, da redukuju svoje troškove. Govorimo istim jezikom kao oni, ne prodajemo tehnologiju nego rešenja.

U 2011. smo zabeležili rast prodaje softvera od čak 25%, dok su naši konkurenti na ostali na istom nivou, ili su porasli za svega nekoliko procenata. Broj organizacija koje širom sveta koriste naša rešenja je u 2011. dostigao 190.000.

Steve TzikakisSteve Tzikakis

eKapija: Da li to znači da se na vašu kompaniju svetska ekonomska kriza nije odrazila?

- Naravno da su ekonomske teškoće uticale i na nas, pre svega kada je kriza tek počela da se oseća. Nismo imali pad u poslovanju, ali je naš rast usporio. Sa druge strane, dobar deo naših korisnika iskoristio je to vreme da se reorganizuje, pa nam je kriza u nekim situacijama donela i koristi.

eKapija: Na koji način?

- Pojedinim kompanijama ti trenuci, u kojima nisu imali mnogo posla, bili su pravo vreme da porade na sebi, i da uvode nova rešenja. Jedna od najzanimljivijih zemalja u tom smislu bila je Rusija – tamo su za vreme krize naši korisnici investirali više, jer je to bilo odlično vreme da poprave stvari, pre svega zato što nisu bili zauzeti svojim redovnim aktivnostima, jer su imali manje posla.

eKapija: Kakva je situacija u 2012? Na koju oblast poslovanja nameravate da se ove godine posebno fokusirate?

- Ovo je za SAP odlična godina. Imamo dobre finansijske rezultate, nastavljamo da rastemo – i u Srbiji i u svetu. Svaka od naših pet ključnih kategorija – aplikacije, analitika, baze podataka, mobilnost i računarstvo u oblaku, raste. To znači da je SAP-ova strategija uspešna.

U 2012. godini planiramo da se pre svega fokusiramo na in-memory rešenja i mobilnost. Sa jedne strane, tu je HANA, zahvaljujući kojoj je korisnicima olakšano donošenje odluka, jer mogu da analiziraju ono što sada nisu mogli. Drugi sektor je mobilnost – omogućiti korisnicima da mogu da se svojim poslom bave iz taksija, aviona, bazena.... Tu ćemo se posebno potruditi da i dalje napredujemo, i da budemo sve bolji.

M.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.