NavMenu

Vuk Mirković, direktor digitalne agencije "Razor" - Nije mi teško da mašem srpskom zastavom

Izvor: eKapija Utorak, 26.06.2012. 08:15
Komentari
Podeli

Vuk MirkovićVuk Mirković

U jednom lepom, skrivenom dvorištu u centru Beograda, kreiraju se ideje i rešenja koja osvajaju svet. U netipičnom poslovnom prostoru u nekoliko nivoa, sa baštom i terasom, radi "Razor", jedna od 50 najboljih digitalnih agencija u svetu i najveći proizvođač "Facebook" aplikacija u Irskoj.

"Razor" tim upravlja online aktivnostima najvećih svetskih kompanija kao što su "Sony", "Nokia", "Chevrolet", "Vodafone", "Nivea", "Kellogg’s", "Milka", "Jagermaister", "Meteor", "Setanta", "Seat", "Delhaize" i druge.

Te mlade visokoobrazovane ljude, među kojima su psiholozi, inženjeri informatike, dizajneri, programeri i menadžeri, vodi Vuk Mirković, koji je tek zagazio u tridesete, a iza sebe već ima deceniju rada i mnogobrojna priznanja.

Poslednja u nizu je bila nagrada "30 ispod 30", koju dobija 30 najboljih mladih menadžera mlađih od 30 godina.

- Kada posao predstavlja zadovoljstvo i zabavu, a tim koji radi ima specifičnu energiju i duh, uspeh se jednostavno rađa - kaže Vuk Mirković.

Preduzetnik

Bivši vaterpolista "Crvene zvezde" i vatreni navijač "crveno belih" rođen je drugog dana 1981. godine u Beogradu. Odrastao je na Tašmajdanu. Završio je Petu beogradsku gimnaziju i Politehničku akademiju, smer – industrijski dizajn.

Naš sagovornik je u preduzetničke vode krenuo u 21. godini, a prvi put se zaposlio odmah nakon gimnazije.

- Uvek sam bio hiperaktivan i velika energija me je terala da stalno nešto radim. Bolje je bilo da se zaposlim i popunim sebi vreme nego da ga uludo trošim. Tako sam odmah posle gimnazije počeo da radim, a zatim uz studiranje pokrenuo privatan biznis – kaže u razgovoru za "eKapiju" Mirković.

Iz ove perspektive nije siguran da li je to bio najbolji i najlakši put. Kaže da bi možda mnogo bolje prošao da je posle izvesnog radnog iskustva krenuo u samostalne vode.

- Dobro je što sam sebe kao preduzetnika izgradio od nule. Ali ovaj pionirski poduhvat nije nimalo lak.

Deo "Razor" timaDeo "Razor" tima

Inicijalna ideja za posao bila je integracija tržišnih komunikacija i njihov plasman na nove medije.

- Vođen tom idejom sam osnovao "Razor". Prvih godina smo edukovali tržište o novim medijima i komunikacijskim kanalima. U početku nije bilo velikog uspeha u Srbiji. Vremenom smo okupili dobar tim koji je napredovao iz godine u godinu. Prvo smo se fokusirali na advertajzing i PR, a prelomna godina je bila 2005, kada smo počeli saradnju sa firmom "Certus". Druga važna stvar bila je izrada kampanje za Filipa Ceptera, tadašnjeg kandidata za predsednika Olimpijskog komiteta.

U pohod na inostrano tržište krenuli su 2007. godine. Naš sagovornik kaže da je bilo teško da se kao mladi tim iz Srbije dokažu u svetu, ali naglašava da mu ni tada, kao ni sada, nije bilo teško da maše srpskom zastavom.

- To je bio težak posao. Trebalo je dosta vremena da se dokažemo u svetu. Jedan od prvih interesantnih projekata bio je rebrending jedne međunarodne arhitektonske kuće. Imali su oko 200 zaposlenih u više zemalja i želeli su da pod jednu kapu stave sve kompanije koje su otvarali tokom godina.

U kampanji za Obamu

U svojoj biografiji Vuk sa ponosom govori o učestvovanju u kampanji za Baraka Obamu. Svidela mu se Obamina politička misao, pa je želeo da da svoj doprinos kandidatu demokrata. Kako nije državljanin Amerike, nije mogao da donira novac niti da kupuje suvenire kojima se finansira kampanja. Jedino rešenje je bilo da se uputi u SAD.

- U dogovoru sa prijateljem iz Amerike smo aplicirali za volontiranje u kampanji. Nismo želeli da odemo u Njujork, pa smo se odlučili za Pensilvaniju. Učestvovali smo u svim segmentima kampanje.

Prvo se susreo sa neverovatnim pragmantizmom u celom sistemu, kako u politici, tako i na svakom koraku – na benzinskoj pumpi, u prodavnici..

- Drugi šok je bio činjenica da je kampanja u većem delu vođena digitalno. Putem veb aplikacija bilo je organizovano 20 miliona volontera. Neposredno pred izbore, u "telekonferens" u kome je učestvovalo 20.000 ljudi, uključio se i Barak Obama. On nas je bodrio da budemo istrajni i da ne popuštamo do kraja izbora.

Vuku i sada stižu Obamini mejlovi, pa se svim volonterima i dalje čini da bar malo učestvuju u kreiranju politike u Americi.

Bankar

Prijatelji ga zovu bankar i smatraju da ume da napravi novac. Sam ili u saradnji sa pravim partnerima. Najveći iskorak za firmu "Razor" je bila podrška Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) uz pomoć koje su dobili konsultanta iz Irske. To poznanstvo im je otvorilo put u Irsku i danas su partneri u poslu. Od 2009. "Razor" je inkorporiran i u irskom gradu Korku, a imaju predstavništvo i u Velikoj Britaniji, kao i firmu u Hrvatskoj.

Uprkos tome što sa kompanijom "Facebook" ima dobre poslovne veze, nije konzument te društvene mreže, a profil koristi samo za testiranje.

Zabavlja se na poslu, pa slobodno vreme koristi za druženje sa porodicom i prijateljima, kao i za sport.

- Sebi sam obećao da ću onoga dana kada na posao dođem "smoren" staviti ključ u firmu. Ja se ne plašim problema, važno je znati kako da ih rešite. Neophodno je da se stalno ide napred, a zabranjeno da se plače za prosutim mlekom – zaključuje Mirković.

Marija Kambić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.