NavMenu

Tijana Vujović, direktorka kompanije "Confluence" - Teži da bude najbolja

Izvor: eKapija Petak, 08.06.2012. 09:55
Komentari
Podeli

Tijana VujovićTijana Vujović

Ona živi san većine onih koji vole kupovinu, kozmetiku i zabavu. Ona vodi firmu koja upravlja najvećim šoping centrom u Srbiji – "Ušće". Ne govori mnogo o svojim rezultatima, rezultati govore o njoj.

Tijana Vujović, direktorka kompanije "Confluence", bila je đak generacije u osnovnoj, vukovac u Petoj beogradskoj gimnaziji i jedan od najboljih studenata na Univerzitetu "Bokoni" u Milanu.

U 21. godini je postala najmlađi član stručnog tima za procenu rizika ulaganja u nove građevinske projekte u italijanskom predstavništvu svetskog giganta "General Electric". Karijeru je nastavila u Pragu u sektoru rizika nekretnina, a danas, sa 28 godina, vodi firmu u Beogradu koja upravlja sa više od 250.000 kvadrata.

"Confluence" je osnovan zbog potreba tržišta da se nekretninama adekvatno upravlja, sa misijom da jedna kompanija vodi računa o biznis planu koji obuhvata finansijsku analizu, naplatu potraživanja, izdavanje komercijalnih površina, marketing, PR pravne usluge i tehničko održavanje svih nekretnina.

- U praksi se pokazalo da kada vlasnik vodi računa o životu nekretnine, to nije uvek uspešno. I iz tog razloga se javila potreba za kompanijom koja će upravljati objektom. "Confluence" sada upravlja svim MPC objektima - TC "Ušće", "Ušće kula", objekat u Knez Mihailovoj i dva "Immo centra". Osim toga, novi klijent su nam i "Robne kuće Beograd" i još nekoliko manjih objekata. Upravljamo sa ukupno 250.000 kvadrata.

Nećete je sresti u beogradskim klubovima, jer više voli mirnija mesta uz duge razgovore sa prijateljima iz detinjstva. Osim kafica sa prijateljima i šopinga, voli i filmove. Pored legendarnih ostvarenja "Kum" i "Karlitov put", uvek se vraća i ponovo divi "Dobrom Vil Hantingu".

Kad god ugrabi neki dan odmora, planira novo putovanje. Sa nostalgijom se seća Hong Konga, Singapura, Amerike, Dubaija. Voli da upoznaje različite kulture, načine života, istoriju, hranu.

Beograd, Milano, Pariz, Beograd

TC "Ušće"TC "Ušće"

Iako je studije završila u inostranstvu, gde je i počela da gradi karijeru, Tijana je oduvek planirala da se vrati u svoj rodni grad.

- Rođena sam u Beogradu, gde sam završila Osnovnu školu "Vuk Karadžić" i Petu beogradsku gimnaziju. Detinjstvo mi je bilo lepo, sećam se mnogobrojnih školskih obaveza, jer sam uvek težila da budem najbolja. Posle gimnazije i toliko obimnog gradiva, fakultet mi je došao kao odmor – kaže u šali Tijana.

Istovremeno je aplicirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i na Fakultetu za međunarodnu ekomoniju i menadžment u Milanu, i na oba fakulteta je prošla prijemni. Ipak, odlučila se za Italiju.

- Uprkos tome što se mama protivila mom odlasku u Italiju, kada sam položila prijemni na Univerzitetu Bokoni u Milanu više niko nije mogao da me zaustavi. Studirala sam na engleskom jeziku i uživala u društvu studenata iz svih krajeva sveta. U trećoj godini sam uz pomoć studentske razmene otišla na fakultet u Parizu, gde sam završila poslednji semestar i to na francuskom jeziku – seća se naša sagovornica, i dodaje da je jezik brzo usavršila, a osim engleskog i francuskog, govori i italijanski.

Sa titulom studenta generacije i sa usvojenim znanjem, od diplomiranja do prvog posla delilo ju je samo dva meseca.

- U Milanu sam diplomirala i krenula da tražim posao. Vrlo brzo sam se zaposlila u GE i to u sektoru za investiranje u nekretnine. GE je u to vreme bio jedan od najvećih investitora u Evropi. Počela sam kao analitičar u odeljenju rizika, gde smo procenjivali vrednost i potencijal projekata i pratili njihov razvoj. Tada se desio investicioni bum u centralnoj i istočnoj Evropi, a kancelarija za najprosperitetniju platformu za investiranje bila je locirana u Pragu. Dok sam radila u Milanu, pratila sam šta se dešava u Češkoj.

Kako je tržište u Italiji bilo mirno, pokušala je da dobije posao u Češkoj, a smatrala je i da će ono što se dešava u Pragu, za par godina biti preslikano u Srbiji. U Pragu je radila 2,5 godine, bila je angažovana na proceni rizika projekata u Češkoj, Poljskoj, Turskoj, Bugarskoj i Rumuniji, i onda je sve krenulo ka Srbiji. Smatrala je da, ako iko bude investirao u Balkan, to će biti GE.

Ne skriva svoju zaslugu za približavanje Srbije kompaniji GE. Učestvovala je u pregovorima za sklapanje partnerstva sa kompanijom MPC, gde ih je za dlaku prestigao "Merrill Lynch".

- Kada je "Merrill Lynch" preuzeo MPC mi smo se okrenuli drugoj velikoj kompaniji. Sa tadašnjim direktorom kompanije "Delta Real Estate" Dejanom Racićem smo razgovarali 2007. godine. Imali smo velike planove, a u tim planovima nas je omela kriza u Americi i odlučeno je da se ne ulazi u nove projekte.

Kriza nije dovela GE u Srbiju, ali je doprinela da se naša sagovornica vrati u Beograd. Igrom slučaja, upoznala je Roberta Švajcera koji je ispred "Merrill Lynch" vodio projekte u Beogradu.

- U početku smo radili na razvoju novih projekata, a zatim se fokusirali na očuvanje vrednosti postojećeg portfolio kroz prodaju nestrateških objekata i optimizaciju kreditnih aranžmana, a onda smo osnovali "Confluence".

Moral, poštenje i fer odnos

Iako je u muškom biznisu, nikada nije osetila diskriminaciju pola, ali godina jeste. Svaki novi izazov donosi novu strepnju, ali, kako kaže, strah joj je pokretač.

- Ako se vodite moralom, poštenjem, i fer odnosom sa ljudima, sve je mnogo lakše. To je na dugoročnom planu jedino ispravno. Iskrenost je ono što osvaja - tvrdi naša sagovornica.

Kaže da su je roditelji naučili da je najvažnije da bude dobar čovek i prijatelj. Na privatnom polju u budućnosti vidi sebe kao majku, a svoju decu će učiti da budu dobri i skromni ljudi i da obrazovanjem sami sebi prave perspektivu. U poslovnom - da "Confluence" svoj posao prenese na sve teritorije bivše Jugoslavije, da proširi delatnost kao i da i sam počne da investira u šoping centre.

Marija Kambić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.