NavMenu

Thomas Pavlović, generalni direktor hotela "Holiday Inn Beograd" - Najbolji u inat krizi

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.03.2012. 15:53
Komentari
Podeli

Thomas Pavlović (Foto: lična arhiva)Thomas Pavlović

Četiri godine rada u srpskoj prestonici "Holiday Inn Beograd" krunisao je na najbolji mogući način – nagradom "Torchbearer" koju "InterContinental Hotels Group" (IHG) dodeljuje svojim najuspešnijim hotelima, odnosno onom hotelu koji su gosti ocenili kao najbolji.

Beogradski hotel sa četiri zvezdice u vlasništvu je "Belexpocentra", a za menadžment i konsalting zadužen je "Savath Hospitality Management". "Holiday Inn Beograd" nagradu "Torchbearer" već je poneo 2009, a ove godine njihov uspeh još je veći – generalnom direktoru Thomasu Pavloviću dodeljeno je priznanje za najboljeg generalnog menadžera IHG grupe na području Evrope u 2011. godini.

Šta je to što ovaj mladi hotel čini tako posebnim, kako su uspeli da u inat svetskoj krizi imaju najbolju poslovnu godinu od otvaranja, zašto ih raduje dolazak luksuznih hotela u Beograd i kada će "Holiday Inn" porodica u Srbiji dobiti nove članove, za "eKapiju" govori Thomas Pavlović, generalni direktor "Holiday Inn Beograd" i direktor "Savath Hospitality Management"-a.

eKapija: Za priznanje "Torchbearer" takmiči se čak 686 hotela IHG grupe. Kako je "Holiday Inn Beograd" uspeo da se po drugi put izbori za ovu prestižnu nagradu, u tako jakoj konkurenciji?

- Ključ našeg uspeha je jedinstven personal i jedinstven način rada. Kao što je i rečeno na dodeli nagrade – "Holiday Inn Beograd" je "hotel with passion". Nije u pitanju samo stepen profesionalnosti i poznavanje hotelske industrije, nego i ambijent koji mi stvaramo i doživljaj koji pružamo gostu. Rekao bih da je to neka naša apsolutna posebnost, ne samo na lokalnom, nego i na međunarodnom tržištu, i to nas izdvaja od konkurencije.

"Torchbearer" je ujedno i priznanje koje nas obavezuje da ostanemo tamo gde smo se pozicionirali, što neće biti ni malo jednostavno.

eKapija: Koliko je za Vašu ličnu uspešnost u vođenju hotela, potvrđenu nagradom za najbojeg generalnog menadžera IHG grupe na području Evrope u 2011, značajno višegodišnje iskustvo koje imate u pripremi i otvaranju hotelskih objekata?

- U hotelijerstvu, mnogo je manje onih koji prave projekte i prate ceo proces - od početka izgradnje do otvaranja hotela, od onih koji samo vode hotel. To je veoma specifično iskustvo koje ima svoju težinu i, bez sumnje, utiče na kasnije vođenje objekta, jer imate bolju osnovu za rad kao menadžer. Nije isto kada vozite po šinama koje je već neko drugi postavio i kada sami krčite put.

eKapija: "Holiday Inn Beograd" za četiri godine poslovanja beleži samo uspehe. Kada će mu se pridružiti i "Holiday Inn" u Novom Sadu? Kako napreduje izgradnja ovog hotela?

- Radovi su u toku, sve teče prema planu, i očekujemo otvaranje na jesen ove godine.

eKapija: Još od 2008. se najavljuje i hotel "Holiday Inn" u Kragujevcu, za koji je "Savath" izradio Studiju izvodljivosti, ali izgradnja nikako da krene. Šta koči početak radova?

- U Kragujevcu je bilo nekoliko nepredviđenih situacija, počevši od konverzije zemljišta, na koju se izgubilo godinu dana, a onda se desilo i da je tadašnji potencijalni investitor otišao u stečaj. Međutim, sada je taj projekat ponovo pokrenut, i traži se novi investitor.

Hotel je projektovan po standardima IHG-a, tako da se on u osnovama neće menjati i izgledaće kako je predviđeno u našim nacrtima. Može se, eventualno, menjati spoljašnost hotela, odnosno izgled fasade, u zavisnosti od toga kog arhitektu izabere budući investitor.

Ilustracija budućeg izgleda hotela u KragujevcuIlustracija budućeg izgleda hotela u Kragujevcu

eKapija: Koliko će biti potrebno da se taj hotel izgradi?

- Od momenta kada se nađe investitor, ta priča može vrlo brzo da se razvija. Urbanistički plan postoji, hotelski objekat je ucrtan u taj plan i izgradnja bi išla dosta brzo, s obzirom na to da je lokacija pored samog jezera Bubanj, te da ne sme da se gradi na "minus" nivou. Takođe, ni spratnost nije visoka, radi se o 7.000 m2 prostora. Iz našeg iskustva, smatram da taj hotel može da se otvori za 12 do 18 meseci, od početka izgradnje.

eKapija: Zbog čega je stala izgradnja "Holiday Inn Express" u Ruzveltvoj ulici u Beogradu?

- "Savath Hospitality Management" za sada nije uključen u ovaj projekat. Budući vlasnik "Holiday Inn Express" u Ruzveltovoj je firma koja već ima deset hotela u Švajcarskoj, te i sami imaju iskustva u ovoj oblasti. Ali, ovo ne znači da nas neće konsultovati u nekoj narednoj etapi i pripremi za izlazak hotela na tržište, jer mi kao lokalni operater imamo prednost poznavanja okruženja, kompatibilnosti usluga-cena...

Lično, voleo bih da se uključimo u taj projekat, kada se on bude pokrenuo, ali to ćemo tek videti.

eKapija: "Falkensteiner" gradi na Novom Beogradu, na Trgu republike planiran je prvi "Courtyard by Marriott", "Continental" postaje "Crowne Plaza". Da li je Beograd spreman za sve te luksuzne objekte, ima li goste za njih, s obzirom da statistika pokazuje da je okupiranost u prestoničkim hotelima tek nešto više od 30%?

- Beograd je spreman za njih. Kada pogledate zvaničnu statistiku, i vidite da Beograd ima 32-33% okupiranosti, normalno je da se zapitate čemu svi ti hoteli, kada i ovako nisu svi zadovoljni. To nije tačno, jer se u statistici pominju hoteli iz postkomunističkog perioda, neke nedovršene privatizacije i slično. Dolaskom novih hotela doći će do istiskivanja svih tih nedorečenih proizvoda, i oni su ti koji će u ovoj trci prvi početi da gube.

"Holiday Inn Beograd""Holiday Inn Beograd"

Naravno da će i između objekata koji rade pod određenim brendovima i po određenim standardima, biti malo intenzivnija bitka, ali to je nešto što je normalno i poželjno. Konkurencija oživljava posao.

eKapija: Kako se "Holiday Inn Beograd" bori sa konkurencijom?

- Kvalitet servisne usluge koju mi pružamo je upravo to što nas razlikuje od konkurencije. Kada birate hotel, više ne postavljate pitanje da li ima klimatizaciju, da li ima brzi Internet i slično, jer se u 21. veku to podrazumeva. Kvalitet usluge i oduzimanje, a ne dodavanje problema gostima, jeste ono što čini razlike.

Naš hotel nema operativno drugačije probleme nego konkurencija, ali je način na koji ih rešava malo drugačiji. Na primer, kada soba nije spremna, šta uraditi da gost ne bude ljut.

Uspešno poslovanje hotela "Holiday Inn" u Beogradu pod direktnim je uticajem "Savath"-a, mi smo ga našom strategijom postavili na visoko mesto na kome se nalazi.

eKapija: Da li je, ipak, ekonomska kriza uspela da utiče na broj gostiju?

- U inat svetskoj i nacionalnoj krizi, "Holiday Inn Beograd" je ponovo imao najuspešniju poslovnu godinu od otvaranja. Tako je svake godine i to bez strategije da manipulišemo kroz snižene cene. Čak smo u 2011. i prosečnu cenu prodate sobe podigli za 2 EUR u odnosu na 2010. godinu, a postiglni smo nivo zauzetosti od 60%. Gosti su spremni da plate kvalitet.

Takođe, ni naši saradnici nisu znali za krizu – niti su plate kasnile, niti su bile manje. Naprotiv, bilo je i bonusa. Mogu da kažem da je naše poslovanje bilo potpuno suprotno od situacije u zemlji.

eKapija: Važi li i dalje za "Holiday Inn Beograd" da je kuća iz koje zaposleni retko odlaze?

- Tako je. Za četiri godine koliko radimo u Beogradu imamo samo 6% fluktuacije zaposlenih, što je vrlo neobično za sve profesije, a posebno za hotelijerstvo. Zadovoljni zaposleni utiču i na zadovoljstvo gostiju, jer im prenose svoj lični osećaj. To je utisak koji gost o vama nosi iz hotela.

eKapija: Srbija je proglašena za najbržerastuću kongresnu destinaciju u Evropi za protekle 4 godine. Kao član Kogresnog biroa Srbije, kako vidite razvoj ove grane turizma u našoj zemjli? Jesmo li spremni za organizovanje velikih kongresa?

- Broj hotela koji je relevantan i prepoznatljiv za inostrane klijente, i bitan za dobijanje velikih kongresa, je rastući, i on će vrlo vrzo dostići adekvatan nivo. Međutim, da bi se sproveo jedan ozbiljan kongres, sa nekoliko hiljada učesnika, potreban je kongresni centar. Za sada, jedini pravi prostor za kongrese u Srbiji je Sava centar, a on ni enterijerski, ni građevinski, ni funkcionalno nije na adekvatnom nivou, i to je naš ključni problem. Ako usred ozbiljnog događaja počne da curi voda sa fasade, zaista je teško da taj kongres i sledeće godine dovedete u Beograd.


Nedostatak odgovarajućih sala je problem koji je u rukama države i Biro stalno ukazuje nadležnima da je ovo nešto na čemu se mora raditi, inače će Srbija imati ozbiljnih poteškoća da dalje raste kao kongresna destinacija.

eKapija: Hoće li se uskoro u Srbiji graditi novi kongresni centri?

- Koliko ja znam, ne.

STARA PLANINA IMA ŠANSU DA SE PLANSKI RAZVIJA

eKapija: "Savath Hospitality Management" radio je pre-opening menadžmet za hotel "Stara planina" na Jabučkom ravništu. Šta je, po Vašem mišljenju, prednost Stare planine u odnosu na druge, već "popularne" planinske centre u Srbiji?

- Za razliku od, na primer, Kopaonika i Zlatibora, gde je svako gradio šta je i gde hteo, postoji odlična šansa da se na Staroj planini napravi jedan organizovani centar, poput onih u inostranstvu, i da se ovo mesti planski razvija. Na taj način, Stara planina bi mogla postati jedinstvena destinacija u Srbiji, gde bi sve bilo drugačije organizovano – logički, estetski, građevinski itd.

Stara planina ima izuzetno velike prirodne potencijale, i verujem da će moći da se razvije u celogodišnju destinaciju. Ipak, za razvoj turističkih centara nisu dovoljna samo prirodna bogatstva, i neophodno je da država ulaže u razvoj infrastrukture, kako bi turisti mogli da tamo uopšte stignu.

"PREMIER" U JUNU, "BOSNA" U APRILU

eKapija: "Savath" radi i pre-opening menadžment za "Premier" hotel sa pet zvezdica u Vrdniku, a kao konsultanti angažovani ste u rekonstrukciji hotela "Bosna" u Doboju. Kada će ti objekti biti otvoreni?

- Pre-opening faza u Vrdniku počela je sredinom januara 2012, a otvaranje je zakazano za 15. jun ove godine. Hotel "Bosna" u Doboju biće otvoren za mesec dana – 26. aprila.

M.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.