NavMenu

Dušan Vujović, ministar privrede - Biografija

Izvor: eKapija/Blic Utorak, 29.04.2014. 15:47
Komentari
Podeli

Dušan VujovićDušan Vujović

Dušan Vujović stupio je na dužnost ministra privrede u Vladi Srbije 28. aprila 2014. godine.

Vujović je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Usavršavao se na američkom univerzitetu "Berkli".

Predaje na nekoliko fakulteta u svetu. U Beogradu je profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA). Direktor je Instituta za strategiju i konkurentnost tog fakulteta.

Vujović je bio dugogodišnji saradnik Svetske banke i njen predstavnik u Ukrajini, kao i predstavnik SRJ u Svetskoj banci. Objavio je veliki broj radova u međunarodnim časopisima. Glavni je urednik časopisa "Finansije" koji izdaje Ministarstvo finansija Vlade Srbije.

Ranije se pominjalo da je profesora dr Dušan Vujović bio "viđen" za mesto guvernera Narodne banke Srbije, jer ima odličnu podršku međunarodnih institucija i nije osoba koja bi podlegla političkim pritiscima. Uvek je bio oštar u kritikama političara, a posebno je ukazivao na problem sa korupcijom.

- Korupcija je ovde način na koji političari rešavaju pitanje sopstvenih prihoda jer ne može da se živi od 1.000 EUR, kada vam samo odela za službene potrebe koštaju mesečno otprilike toliko. Kada jednom otvorite prolaz za korupciju, to onda znači da se krasti mora, tada je, kako kažu Amerikanci, nebo granica - govorio je Vujović.

U Svetskoj banci jedno vreme je bio zadužen za Ukrajinu, a radio je i kao kodirektor Bečkog programa za državne zvaničnike sa teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza, centralne i istočne Evrope.


Kao najbolji način da se Srbija zaštiti od udara svetske ekonomske krize video je u završavanju započetih reformi. Evo šta je pre dve godine Vujović govorio:

- Srbija će se najbolje zaštititi ako samu sebe dovede u red završavanjem započetih reformi i čišćenjem, giljotinom protivrečnih propisa koji datiraju iz davnih vremena i podržavaju birokratsku neefikasnost. Drugo, Srbija mora efikasno da upravlja javnim resursima i javnim dugom. Mora se živeti u skladu s raspoloživim sredstvima. Postojeća fiskalna i kvazifiskalna opterećenja lome kičmu poštenim pojedincima i preduzećima, stvaraju nepovoljnu poslovnu i investicionu klimu i ruše perspektivu - kazao je Vujović.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.