NavMenu

Boris Mačak, generalni direktor Industrije mesa "Neoplanta" - Osvajanje Afrike je naš strateški cilj

Izvor: eKapija Ponedeljak, 16.01.2012. 12:10
Komentari
Podeli

(Boris Mačak)

Industrija mesa "Neoplanta" u 2011. godini ostvarila je najbolje rezultate od ulaska te kompanije u sastav "Nelta". Prošle godine počela je modernizacija i adaptacija fabrike mesa, potpisan je ugovor sa kompanijom "Delhaize", ostvaren je izvoz u Rusiju i Hrvatsku, a kao strateški cilj je zacrtan prodor na tržište Afrike.

Boris Mačak, generalni direktor Industrije mesa "Neoplanta", kaže za "eKapiju" da će pored stočarstva, intenzivno ulagati i u ratarstvo.

- Tu pre svega mislim na povećanje obradivih površina pod sistemom za navodnjavanje za dodatnih 200 hektara, ali i nastavak investicija u zanavljanje poljoprivredne mehanizacije.

eKapija: Koliko ste zadovoljni poslovanjem u 2011. godini?

- Izuzetno sam zadovoljan poslovnim rezultatima ostvarenim u 2011. godini, koja je za "Neoplantu" bila najuspešnija od ulaska kompanije u sastav "Nelta". Napravili smo značajne pomake u razvoju prodaje kategorije svežeg mesa, nastavili dalji razvoj postojećih mladih brendova što je osiguralo i nastavak pozitivnog trenda rasta, i ušli na dva nova tržišta - Hrvatske i Ruske Federacije, što kao izvozno orijentisana kompanija smatramo posebnim uspehom. Sve skupa doprinelo je rekordnim prodajnim rezultatima. Pored navedenog, istakao bih i to da smo, u godini koja predstavlja prekretnicu u rastu i razvoju "Neoplante", pokrenuli projekat modernizacije i adaptacije fabrike, kao i niz projekata u pravcu unapređenja energetske efikasnosti.

eKapija: Šta konkretno obuhvata modernizacija i adaptacija fabrike?

- Tokom protekle godine, paralelno sa operativnim radom, pokrenuli smo i u velikoj meri sproveli projekte koji su sastavni deo dugoročnog investicionog plana, a najobimniji među njima je adaptacija i modernizacija proizvodnog pogona. Ona podrazumeva radove na proizvodnom objektu koji će nam omogućiti usklađivanje sa standardima EU, budućim potrebama u smislu proizvodnih kapaciteta i efikasniju proizvodnju usled optimizacije veličine i rasporeda pojedinih tehnoloških odeljenja. Započeli smo i značajan broj kompleksnih projekata u pravcu unapređenja energetske efikasnosti, pre svega izgradnju novog kotlovskog postrojenja, ali i niz projekata na farmi, poput rekonstrukcije bukarišta i uvođenja automatskih hranilica.

eKapija: Koliki su sadašnji kapaciteti fabrike, a koliki će oni biti posle rekonstrukcije?

- U primarnoj preradi, rekonstrukcijom komora hlađenja, biće omogućeno iskorišćenje punog kapaciteta linije klanja, što je povećanje od 50%, a čime bismo dostigli oko 36 tona dnevne obrade svežeg mesa. Ukoliko govorimo o prerađevinama, trenutni kapacitet iznosi nešto više od 50 tona na dan. Nakon rekonstrukcije, isti će iznositi oko 75 tona dnevno, a sam objekat će biti koncipiran tako da omogući još veći kapacitet nabavkom odgovarajuće tehnološke opreme.

eKapija: Kolika je vrednost investicije?

- Planirana vrednost investicije koja se odnosi na radove na rekonstrukciji proizvodnog pogona iznosi 3,5 mil EUR, a dodatno će se investirati u novu opremu kao i druge planirane projekte.

eKapija: Ko je izvođač radova?

- S obzirom na to da je u toku tenderski postupak za ustupanje radova na adaptaciji objekta, izvođači za sada nisu poznati.

eKapija: Kada je planiran završetak projekta?

- Ukoliko ne bude većih iznenađenja tokom realizacije, projekat bi po planu trebalo da završimo do kraja 2012. godine, tačnije do polovine decembra.

eKapija: Šta je do sada urađeno?

- Do sada je urađena sva neophodna tehničko – tehnološka dokumentacija, obezbeđena su sredstva za realizaciju i završeni radovi na sanaciji celokupnog krovnog pokrivača na fabrici.

eKapija: Šta će ova rekonstrukcija značiti za fabriku, u kojoj meri će poboljšati poslovanje "Neoplante"?

- Očekujemo da uspešno obavljen projekat modernizacije i adaptacije fabrike, učvrsti našu poziciju na tržištima na kojima smo trenutno prisutni i stvori mogućnost za ulazak na nova tržišta, kako u smislu zadovoljavanja higijenskih standarda, tako i u smislu proizvodnih kapaciteta. Sa druge strane, bićemo u mogućnosti da budemo konkurentniji, imajući u vidu unapređenja koja se odnose na efikasnost tehnoloških procesa, ali i potrošnju i upravljanje energentima, što je predmet posebnog projekta.

eKapija: Koliko ulažete u stočarstvo? Planirate li neke radove na farmi svinja u Čeneju?

- Pored redovnog investicionog održavanja, planiramo da nastavimo sa osavremenjavanjem opreme i tehnologije rada na farmi. U zavisnosti od rezultata pilot projekta automatske ishrane koji je sproveden na jednom objektu tova, biće doneta odluka o daljem širenju projekta na sve objekte. Pored stočarstva, intenzivno ćemo ulagati i u ratarstvo. Tu pre svega mislim na povećanje obradivih površina pod sistemom za navodnjavanje za dodatnih 200 hektara, ali i nastavak investicija u zanavljanje poljoprivredne mehanizacije.

eKapija: Kakvi su planovi za naredni period?

- Na početku 2012. godine, postavili smo sebi ambiciozne ciljeve. Uz realizaciju započetih i novih strateških projekata, te razvoj internih procesa, oni pre svega podrazumevaju nastavak trenda dvocifrenog rasta prodaje i proizvodnje. Pored jačanja pozicija na tržištima na kojima poslujemo i iskorišćenja prodajne mreže kompanije "Delhaize" kao jednog od značajnih faktora na tržištu maloprodaje, ali i neiskorišćenog potencijala kod ostalih kupaca, intenzivno ćemo raditi na daljem razvoju izvoza, sa naglaskom na tržište Afrike. Osvajanje afričkog tržišta, odnosno podsaharske regije gde "Nelt" ima razvijenu distributersku mrežu, predstavlja naš osnovni strateški cilj za predstojeću godinu. Verujem da će snažan prodor na afričko tržište biti veliki iskorak ne samo za "Neoplantu", već i za srpsku privredu uopšte.

eKapija: Da li će ta saradnja sa kompanijom "Delhaize" povećati izvoz proizvoda, i u koje zemlje?

- Uspostavljanje saradnje sa belgijskom "Delhaize Group", jednim od vodećih maloprodajnih lanaca u jugoistočnoj Evropi, jeste kruna sveukupno dobrih rezultata ostvarenih u protekloj godini. Smatram je veoma značajnom, jer se proizvodi "Neoplante", nakon četiri godine, ponovo nalaze u više od 400 "Tempo" i "Maxi" objekata širom Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. To će svakako uticati kako na povećanje prodaje na domicilnom tržištu, tako i na povećanje našeg izvoza u ove zemlje, i pomoći nam u nastojanju da "Neoplanta" postane regionalni lider na tržištu mesa i mesnih prerađevina.

eKapija: Kakve rezultate ste postigli na tržištu Ruske federacije?

- Dozvolu za izvoz na tržište Ruske Federacije dobili smo u aprilu 2011. godine, a već u septembru su krenule prve isporuke mesa u Rusiju. Do sada smo ostvarili izvoz u vrednosti više od 1 mil EUR, i postigli svoj osnovni cilj, a to je otvaranje ovog tržišta za mesne prerađevine, pre svega "Patelina" paštete i trajne kobasice. U tom smislu, očekujem da već u januaru izvezemo prve količine "Patelina" pašteta u Rusiju.

eKapija: "Neoplanta" je postavila širenje sopstvene maloprodajne mreže kao jedan od glavnih razvojnih ciljeva. Dokle se stiglo sa tim planom?

- Kada govorimo o "Neoplantinoj" maloprodajnoj mreži, u našem fokusu tokom 2011. godine bilo je pre svega renoviranje i modernizovanje postojećih objekata, u cilju povećanja zadovoljstva potrošača. S tim u vezi, osnovni cilj nam je bila standardizacija vizuelnog identiteta objekata i klasifikacija u tri kategorije, pa tako sada imamo ekstra, super i tipičnu mesaru. Razlika se pre svega ogleda u nivou asortimana proizvoda, ali i dodatnim uslugama kao što je grilovanje mesa kupljenog u "Neoplantinim" maloprodajnim objektima, koja je uvedena u ekstra i super mesare.

M.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.