NavMenu

Milan Popović, vlasnik "Amalco Group" - Sujeverni kralj bakra

Izvor: eKapija Sreda, 11.01.2012. 15:39
Komentari
Podeli

Severina Vučković i Milan PopovićSeverina Vučković i Milan Popović

Feng šui milioner, kralj bakra i nekadašnji vlasnik čuvenih moskovskih klubova, na naslovne strane dospeo je tek pošto je prste u priču umešala i najpoznatija hrvatska "djevojka sa sela". Ko je srpski biznismen Milan Popović, zapitali su se novinari od Beograda do Splita, kada se s proleća prošle godine pevačica Severina Vučković po peti put verila.

Interesovanje tabloida za nekadašnjeg švajcarskog taksistu, sada vlasnika kiparske "Amalco grupe" koja trguje bakrom, naglo je poraslo pošto je Dalmatinka u "haljinici boje lila" objavila da je u drugom stanju. Uskomešao se Zapadni Balkan, svi su hteli da znaju ko je srećnik, a najviše koliko ima para i odakle mu.

U javnost je najpre dospela netačna vest da je Milan sin bivšeg generala i navodnog Titovog dvojnika, Jove Popovića, ali se ubrzo ispostavilo da nije tako.

Taksista

Milan Popović rođen je u Vršcu, u porodici srednjeg staleža, 10. decembra 1965. godine. Do punoletstva je živeo u Pančevu, a potom je otišao kod oca Aleksandra u Švajcarsku.

Tamo je, kako kažu, kao vozač taksija "udario" temelje svojoj bakarnoj imperiji. Šarmantan i pričljiv, ubrzo se početkom devedesetih zbližio sa jednim od brokera za metale iz tadašnje firme "Marc Rich Commodities" (MRC), od koje će kasnije nastati konglomerat "Glencore". Reč po reč, Popović je ušao u posao sa MRC i otišao u Kazahstan da za njih kupuje aluminijum. Trgovina obojenim metalima i ostalim mineralnim bogatstvima u Jeljcinovoj Rusiji bila je jedan od najboljih poslova.

Pošto je pokazao svoj talenat kada su metali u pitanju, brzo je završio u društvu čuvenog oligarha Valija Anisimova, a danas je poznat i kao partner Igora Altuškina, 66. najbogatijeg Rusa na "Forbsovoj" listi za 2009. godinu, čije se bogatstvo procenjuje na 1,9 mlrd USD.

Oni malo realniji, kažu da je, ipak, u celokupan posao u Švajcarskoj ušao tako što je radio sa ocem u firmi koja je poslovala sa Rusima, i tako je došlo do proboja na tržište bivšeg SSSR-a.

Popovićeva "Amalco grupa" osnovana je 1999. godine, bavi se trgovinom bakrom i investicijama u industriji bakra, a posluje kao ekskluzivni partner "Ruske bakarne kompanije", trećeg po veličini proizvođača ovog metala u Rusiji. "Amalco grupa" je partner za marketing i plasman proizvoda "Ural copper grupe", najvećeg ruskog proizvođača bakra.

Posle deset godina života u Rusiji, Popović dolazi u Srbiju nakon petooktobarske smene vlasti i odmah počinje da širi poslove. Zajedno sa "East grupom", čiji je vlasnik biznismen Zoran Drakulić, Milanova "Amalco grupa" kupila je za 3 mil EUR Valjaonicu bakra "Sevojno". Kako pišu beogradski listovi, Popović i Drakulić su se obavezali da će u valjaonicu uložiti oko 17 mil EUR i realizovati socijalni program vredan oko 7 miliona.

Na početku Popović i Drakulić imali su po 40,43% udela u Sevojnu, a potom je većinski vlasnik postala "East point" grupa koja je u jednom trenutku držala skoro 90% vlasništva. Kasnije je i Drakulić veći deo svog udela prodao investicionim fondovima.

Hrvatski mediji saznali su i da Severinin budući muž nije jedan od preduzetnika koji su okupirani poslom, pa je valjaonicu obišao svega nekoliko puta.

Milioner se pažljivo klonio javne izloženosti i gledao svoja posla bez preteranog glamura. Kažu da, kada je početkom 2008. za Rudarsko topioničarski basen "Bor" ponudio 288 mil EUR, ni upućeni u ekonomska zbivanja nisu znali da je toliko bogat. "Amalco" je, ipak, na tom tenderu završio iza "East point"-a i rumunskog "Cuprom"-a.

Osim stana u Majamiju, i prostranog pentahusa u Beogradu, smeštenog iznad TC Plaza, ima i vilu na Kipru i nekretninu u Londonu.

Ja samo pjevam

Za Milana, ljudi koji su radili u Moskvi, pričaju da je u Rusiji veoma brzo postao poznat i omiljen u srpskoj poslovnoj zajednici – njegove zabave bile su slavne, a ubrzo je počeo da otvara i ugostiteljske objekte. Među klubovima koje je vodio ili kontrolisao bili su "Četiri godišnja doba" ("Zima", "Proleće", "Leto" i "Jesen"; odvojeni lokali), "Cirk" (od cirkus) i "Đagiljev", koji je izgoreo pod nejasnim okolnostima početkom 2008.

Ruski mediji su ga spominjali kao jednog od osnivača kultnog noćnog kluba "Džez-kafea". Provode u svojim klubovima voleo je da završava puštajući "Nove fosile" i Olivera Dragojevića. Nije mario što će jugoslovenskom muzikom možda rasterati ruske goste.

- Neka idu kući, šta će mi – znao je da se šali pred jutro.

Voli avione, završio je obuku za pilota u Londonu. Vozi letilicu "cesna 525", registrovanu u Teksasu. U marini "Kaštela" kraj Splita, ima luksuzni gliser "sunseeker" dug 20 metara. Brod sa imenom "Koper" (bakar) u moru je bio do oktobra prošle godine, a Milan ga je, kako kažu upućeni, prošlog leta koristio dve nedelje.

Pogled ispod obrva

Onda su se stekle sve okolnosti za veliki ulazak na estradnu scenu i na crvene tepihe lokalnih televizija – Milan je krajem 2010. počeo vezu sa Seve. Istina, čaršija gladna detalja ne može da se usaglasi tačno kada – jedni tvrde da se fatalna epizoda odigrala u jednom od klubova na Adi gde je Severina zajedno sa Harisom Džinovićem pevala na proslavi Milanovog 45. rođendana, a drugi da se ljubav rodila nekoliko dana kasnije, u diskoteci "Teatro".

Seve je kasnije u intervjuu "Gloriji" priznala da se "u Milana zaljubila čim ga je videla, ili pet minuta kasnije".

Magazini su se "dočepali" priče, ali je poznati par dodao "gas-gas" i odleteo u Milanov stan u Majami, ostavljajući ih da nagađaju. Da nije u pitanju "krivi spoj", ubrzo se pokazalo kada je zgodna Splićanka potvrdila da će postati srpska snajka, objavljujući početkom aprila veridbu, a ubrzo i trudnoću. Za nepotvrđene priče da Milan već ima dvoje nepriznate dece poznata pevačica nije marila.

Pre nego što mu je Seve otpevala "ti si najljepši od svih", Milan se 2008. godine zabavljao sa voditeljkom emisije "Sve za ljubav", Katarinom Šišmanović.

Široke ruke

Biznismen sa naslovnih strana, postao je u 2011. godini najveći pojedinačni donator u akciji Fonda B92 "Bitka za bebe", donirajući čak 100.000 EUR za kupovinu inkubatora.

Ubrzo se nažalost, pokazalo da je nekima, ipak, trka za jeftinom popularnošću i trenutkom slave važnija od nečije humanosti – u javnosti je osvanula afera "Novi Kozarci", kada su ga, pošto je mestu donirao 22.000 EUR, mešani sela kod Kikinde lažno optužili da želi da im ukrade ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice.

Horoskop za milione

Priča koja Milana Popovića, sa ili bez osnova, prati od kako ga je veza sa Severinom vinula među poznate, jeste da je izuzetno sujeveran i da ništa ne radi bez saveta svoje proročice. (Ne)istinitu priču da je zbog praznoverja srušio vilu u Beogradu, preneo je čak i londonski list "Metro", koji je pisao o slavnim supružnicima.

Priču da je Popović sujeveran podgrejale su i najave da poznati par gradi salaš kod Čeneja koji želi da uredi po feng šui pravilima. Tako su po novinama kružile priče da plac danima obilaze majstori sa rašljama, i da je Popović radnike naterao da na nogama i rukama nose mala zvonca kako bi "rasterali" zle duhove. Čak je Milanova majka, Radojka Popović, poverila hrvatskom "Globusu" da njen sin jako pazi na podzemne vode.

- Nije da sluša savete vračara, ali voli da uređuje stanove sa feng šui ravnotežom – izjavila je tada, i "potpirila" gradska šuškanja – da milioner osim Severine "sluša" i astrologe, bioenergetičare i vidovnjake.

Bez komentara

Ovih dana, mediji spekulišu da je poznati par već dobio sina, ali da to vešto krije od očiju javnosti, kao i da su se Severina Vučković i Milan Popović tajno venčali.

Iako se o hrvatskoj pevačici u javnosti danas znaju i najsitnije pojedinosti, Milan Popović uspeo je da, uprkos tome što je nenamerno dospeo u žižu, ostane nerazrešena misterija. Njegova porodica, navodno, godinama živi na Kipru, tačnije u gradu Limasolu.

Ne voli da daje izjave za medije, i oni koji ga poznaju opisuju ga kao povučenog čoveka.

Dok novinari nagađaju kada će postati otac i da li je pred matičarem ozvaničio vezu, on vodi poslove svoje kompanije "Amalco" čiji su godišnji prihodi nedavno dostigli 1 mlrd EUR.

Milica Stevuljević

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.