NavMenu

Jovanka Jovanović, direktorka "Robert Bosch Srbija" - Izgradnja fabrike u Pećincima otvoriće vrata za nove investicije naše kompanije

Izvor: eKapija Subota, 03.12.2011. 13:24
Komentari
Podeli

Jovanka JovanovićJovanka Jovanović

Izgradnja fabrike koja će proizvoditi sisteme brisača za automobile u Pećincima, osim 620 novih radnih mesta Srbiji će doneti i mnogobrojne indirektne koristi. Ako realizacija ovog projekta bude uspešno završena, a gotovo sam sigurna da hoće, kompanija "Bosch" imaće neuporedivo veće razloge da nastavi da i dalje investira u Srbiju, kaže na početku razgovora za "eKapiju" direktorka "Robert Bosch Srbija" Jovanka Jovanović.

Fabrika čija će izgradnja početi u martu 2012. godine zauzimaće površinu od 22.000 m2, a pogon će najpre zaposliti 60 radnika. Početak probne proizvodnje očekuje se na proleće 2013. godine.

- Do 2019. godine je planirano proširenje na 40.000 m2 – kaže Jovanka Jovanović.

eKapija: Koji nivo proizodnje očekujete i na kojim tržištima ćete prodavati sisteme brisača za automobile proizvedene u Pećincima?

- Sve što budemo proizvodili u novoj fabrici prodavaćemo na evropskom trzistu gde su locirani naši najznačajniji kupci iz oblasti autoindustrije.

Za sada ne mogu da kažem koliko će se, količinski, proizvoditi sistema za brisače, ali će sigurno biti u pitanju veoma veliki iznosi i kada je reč o količini proizvoda, kao i o prihodu koji će biti generisan.

U prvoj godini realizacije ovog projekta bićemo pre svega koncentrisani na samu izgradnju fabrike i sve ono što izgradnju prati.

eKapija: Zbog čega ste se odlučili da baš u Srbiji izgradite pogon vredan čak 70 mil EUR?

- "Bosch" je nešto više od godinu dana analizirao lokacije u zemljama istočne i srednje Evrope, i uz kontinuiranu podršku Vlade Republike Srbije i SIEPA-e, odlučili smo se za Srbiju.

Bilo je nekoliko faktora koji su presudili, a prvi su dobra pozicioniranost zemlje i dobra infrastrukutra. Naši kupci su u Evropi, a Srbija je sa tim tržištima dobro povezana, i u odnosu na njih dobro locirana.

Prilikom analiziranja srpskog tržišta, mnogo nam je značilo i to što smo od Udruženja nemačke privrede dobili informacije da su nemačke firme koje posluju u Srbiji zadovoljne, da im nije žao što su došle ovamo i da su spremni da ulažu u proširenje svojih kapaciteta. Čak 80% nemačkih firmi izjavilo je da su spremne da ponovo investiraju u Srbiji. To je svakako bio veoma dobar znak za nas. Takođe, postoji još jedan vrlo bitan faktor zbog koga smo odabrali baš Pećince, a to je blizina dva univerzitetska centra – Beograda i Novog Sada, a to znači dostupnost kvalifikovane radne snage. Već smo imali nekoliko razgovora sa univerzitetima sa kojima planiramo saradnju.


eKapija: Da li je "Bosch" ipak imao neke nedoumice kada je reč ulaganju na srpskom tržištu? Smatrate li da postoje fakori koju Srbiju mogu učiniti rizičnom za investiranje?

- Ne smatram da je Srbija uopšte rizična za ulaganje, naprotiv, mislim da je Srbija izuzetno atraktivna zemlja za investiranje.

Kada je reč o nestabilnosti kursa, što je jedan od negativnih faktora koji se često pominje, nisam primetila da je kurs nestabilniji nego u zemljama u okruženju. Zatim, uopšte ne smatram ni da je naša zemlja prezadužena, niti smatram da je više zadužena od većine zemalja zapadne Evrope i članica EU. Takođe, ako govorimo o budžetskom deficitu, i tu smo u boljoj poziciji – naš budžetski deficit je oko 4,25%, dok je prosek u zemljama EU 6%, a ide čak i do 12% u nekim državama.Tako da, što se ekonomske situacije tiče, smatram da smo čak u boljoj pozicije nego neke članice Evropske unije.

eKapija: Kažete da će sistemi za brisače proizvedeni u fabrici u Pećincima biti namenjeni izvozu. Planirate li da kasnije sarađujete i sa fabrikom "Fiat"-a u Kragujevcu?

- "Bosch" je svakako snabdevač kragujevačkom FAS-u, i "Fiat" je jedan od naših najvećih kupaca po takozvanoj prvoj ugradnji. Pretpostavljam da u određenom koraku, iako ne mogu da vam kažem tačno kada, "Fiat" će sigurno biti jedan od naših kupaca kada je reč o sistemima brisača koje ćemo praviti u proizvodnom pogonu u Pećincima.

eKapija: Verujete li da će realizacija ovog projekta podstaći i druge strane kompanije da investiraju u našu zemlju?

- Sigurna sam da hoće. To kažem iz razloga što su nemačke kompanije veoma oprezne. Kada ulaze u tako velike projekte, pažljivo i dugo analiziraju mogućnosti za investiranje. Kada "Bosch" uđe na neko tržište i kada se pokaže da je odluka bila dobra, da je realizacija projekta završena u planirano vreme i postignut zahtevani rezultat, mnogo je lakše privući još neku diviziju. Mi imamo takvu situaciju u Mađarskoj, gde imamo 5 fabrika, i gde zapošljavamo preko 8 hiljada ljudi, i u Rumuniji, gde imamo 3 fabrike. Iz toga vidim da je potrebno jednom doći i pokazati rezultate i efikasnost, a posle sve ide mnogo lakše.

eKapija: "Bosch" je na srpskom tržištu od 1997, a 2006. je osnovano i preduzeće "Robert Bosch" u Beogradu. Da li ste za to vreme naišli na neke poteškoće u poslovanju? Kakvu saradnju imate sa državnim institucijama u našoj zemlji?

Budući izgled fabrike u PećincimaBudući izgled fabrike u Pećincima

- Nikakve poteškoće nismo imali, niti smo nailazili na odugovlačenja ili prepreke. Da budem iskrena, dok nismo počeli da razmišljamo o tome gde ćemo locirati proizvodni pogon, nismo ni imali potrebe za čestim kontaktima sa državnim institucijama, ali svaka saradnja je bila veoma korektna.

Od kako smo počeli da razmišljamo o izgradnji proizvodnog pogona, a od tada ima više od godinu dana, vrlo često smo bili u kontaktima sa ministarstvima i sa Agencijom za strana ulaganja. Svi oni su bili izuzetno kooperativni, efikasni, i pružili su nam izuzetnu podršku, pre svih SIEPA. Takođe, imali smo veliku podršku Predsednika Tadića kao i ministra Ćirića jer je ovo projekat od izuzetnog značaja kako za "Bosch", tako i za Republiku Srbiju.

eKapija: U 2010. na tržištu Srbije i Crne Gore zabeležili ste rast prometa od 18%. Kakva je 2011. poslovna godina bila za kompaniju "Robert Bosch" u Srbiji?

- Kada je reč o segmenu prodajnih aktivnosti, očekujemo sličan trend rasta ukupnih prihoda i u ovoj godini. Moram da kažem da uslovi poslovanja nisu laki, ali to je zato što generalne ekonomske prilike u Evropi, pa i u Srbiji i dalje osećaju posledice krize. Mi očekujemo dostizanje novoa prihoda iz 2008. godine, odnosno iz perioda pre ekonomske krize u narednoj godini.

"Bosch grupa" u Srbiji, koju osim "Robert Boch doo" čine i "Bosh Siemens aparati za domacinstvo" kao i "Bosch Rextron" predstavništvo, u 2010. je generisala 22 mil EUR prihoda, a u ovoj poslovnoj godini svakako ocekujemo rast u odnosu na prethodnu.

eKapija: Gde se kriza najviše osetila? Da li je i zastoj građevinske industrije u Srbiji uticao na vas?

- "Bosch" je što se tiče poslovanja vezano za građevinsku industriju i svega što se dešavalo u tom segmentu od krize, najveći uticaj osetio u delu električnih ručnih alata, zatim sigurnosnih sistema i termotehnike. Ali i taj negativni uticaj smo osetili 2009. godine, tako da već u 2010. u svim segmentima beležimo rast.

Učestvovali smo u nekoliko veoma važnih infrastrukturnih projekata, kao što su rekonstrukcija Gazele, izgradnja novog mosta kod Beške i Mosta na Adi. Sada već imamo u planu i angažovanja u projektima velike važnosti, ali za sada ne mogu da govorim o detaljima, jer je sve na samom početku.

eKapija: U kom segmentu poslovanja u Srbiji je bilo najbolje?

- Još od 2009. godine, kada smo osnovali Marketing inteligence centar kompetencije, koji se bavi istraživanjem baze podataka o skoro svim svetskim proizvođačima motornih vozila, naše aktivnosti smo proširili i na pružanje usluga. Kako su se rezultati rada pomenutog centra kompetencije pokazali veoma dobrim, ubrzo je osnovan i Marketing Gasoline compentence centar koji prati sisteme ubrizgavanja u benzinskim motorima.

Marketing inteligence ima jedinstvenu odgovornost za tržišta Severne Amerike i Juznoafričke Republike što samo dokazuje da se i iz Srbije mogu obavljati poslovi na globalnom nivou.

Oba centra izuzetno posluju, tako da mogu reći da smo u sektoru pružanja usluga najviše napredovali. Kaa rezultat pomenutog, već početkom 2012. planiramo da u Srbiji otvorimo još dva – Marketing Diesel, koji će se baviti praćenjem naših sistema za ubrizagavanje i dizel motorima, kao i Marketing Packaging.

eKapija: Kako se borite sa konkurencijom u Srbiji?

- Zdrava konkurencija je dobra i neophodna za poslovanje i daje vam smernice u kom pravcu su potrebna unapređenja. Ono što "Bosch", kao nešto više, nudi u odnosu na konkurentske kompanije, jeste činjenica da je na lokalnom nivou prisutan kao preduzeće, za razliku od najvećeg broja konkurenstkih firmi koje ovde nemaju ni predstavništvo. U neposrednom smo kontaktu sa kupcima. Takođe, osim samih proizvoda, nudimo dosta usluga, a od velikog su značaja i mnogobrojni trening centri koje u Srbiji imamo.

Izuzetan kvalitet proizvoda i usluga uz neposrednu podršku kupcima i veoma posvećen i motivisan tim saradnika je ključ uspeha.

Moram da napomenem da, sa druge strane, primećujemo veće prisustvo proizvoda nižeg cenovnog ranga i primerenog kvaliteta, kao posledicu krize i smanjene kupovne moći, no mislim da će se kupci kroz vreme ipak okretati kvalitetnim i pouzdanim proizvodima i uslugama.

M.S.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.