NavMenu

Milo Đurašković, vlasnik korporacije "Nibens" - Pogrešan put

Izvor: eKapija Petak, 13.05.2011. 12:13
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)


Milo Đurašković, vlasnik najvećih putarskih preduzeća, koji zapošljava više od 5.000 ljudi, uhapšen je zbog sumnje da je za 32 mil EUR oštetio FAM iz Kruševca. Đurašković je ovo preduzeće privatizovao 2007. godine.

Uhapšen je u svojoj luksuznoj kući u beogradskom naselju Braća Jerković, dok su u koordiniranim akcijama u Beogradu, Kruševcu i Vranju uhapšeni njegovi saradnici iz kompanija "Sheer"", FAM i "Nibens".

Dok mediji spekulišu ko je Milo Đurašković - spretni biznismen ili samo paravan nekog moćnog tajkuna, on o sebi ne otkriva mnogo. Njegovo ime postalo je poznato javnosti januara 2003. godine. Tada je na aukciji kupio prvo preduzeće PZP "Niš". Bila je to vest dana. Na licitaciji u Agenciji za privatizaciju učestvovao je i Ljubiša Buha - Čume, poznat kao vlasnik "Defence road". Tu prodaju država je organizovala mimo tendera. Tako je novi vlasnik dobio mogućnost otplate na šest godina, umesto da čitavu sumu od 350 miliona dinara plati odmah.

Od prodavca pića do asfaltnog maga

Milo Đurašković rođen je u Beranama. Iz rodne Crne Gore u Beograd je stigao 1986. godine. Korporaciju "Šer" (u okviru koje je danas i kompanija "Vatroprem") koja se bavila uvozom i izvozom pića osnovao je 1992. godine, a onda je prešao na isti posao sa derivatima. Krajem 90-ih izgradio je dve pumpe koje je prodao "Hellenic Petroleumu" i onda krenuo u građevinski putarski biznis, kupivši sve što vredi u toj privrednoj grani. Navodno je, upravo on, poskidao sve poslove zaštićenom svedoku Ljubiši Buhi-Čumetu, koji je sačuvao poslove i imperiju tako što je državi razotkrio "zemunski klan".

(Milo Đurašković)

Kako je Đurašković od uvoznika goriva za svega osam godina postao bogati biznismen i ušao u visokoprofitabilne poslove asfaltiranja?

- Malo sam preko "Sheer" sarađivao s preduzećima za puteve, pa je to bio razlog moje zainteresovanosti - sam je šturo objasnio Đurašković.

Od toga da je bio "malo zainteresovan" za putarski posao ovaj Beranac je bez pojavljivanja u javnosti, gotovo iz senke, uspeo da kupi preduzeća za puteve "Beograd", "Kragujevac", "Vranje", "Niš", "Signalizaciju", Fabriku maziva, "Nibens kamen" i da u okviru svoje kompanije sa 5.000 zaposlenih okupi sva preduzeća koja su mu omogućila da postane "kralj puteva". Ipak, naglo bogaćenje, glasine da kupuje zaštitu od državnih i političkih struktura, kao i nezadovoljstvo radnika čije je firme doveo do ruba propasti, bili su jasan signal da policija i tužilaštvo započnu istragu.

Svojevremeno je na pitanje novinara "Glasa javnosti" da li ima veze sa nekom političkom opcijom i finansira neku stranku rekao da je bilo zahteva, ali ne i pritisaka.

- Imam mnogo prijatelja koji su članovi partija, ali ja ne pripadam ni jednoj.

"Nibens grupa"

Najjači konzorcijum za izgradnju puteva u Srbiji- "Nibens grupa", na čijem čelu je do juče bio Đurašković, osnovana je 2005. godine i obavlja većinu poslove asfaltiranja i rekonstrukcije ulica na teritoriji Beograda, Niša, Novog Sada, Kragujevca i Vranja.


Kao članovi "Nibens grupe" zavedeni su Preduzeće za puteve (PZP) "Beograd", PZP "Niš", PZP "Vranje", "Bački put" i PZP "Kragujevac", GP "Partizanski put", "Kamen Nibens", FAM Kruševac i ZGOP a.d.

U svim tim akcionarskim i društvima sa ograničenom odgovornošću Milo Đurašković je vlasnik između 80 i 90% kapitala. "Grupacija" zapošljava oko 5.200 radnika.

Njegovo najveće građevinsko preduzeće "PZP Beograd" pre dve godine započelo je radove na Koridoru 10 kao vođa konzorcijuma na kojem su se nalazili "Putevi Užice", "Borovica" i "Planum". Međutim, ova firma je u martu sporazumno zamenjena "Putevima Užice" i tako prepustila čelno mesto u konzorcijumu. U medijima se još prošle godine pojavila informacija da mu je na računima firmi blokirano više od tri milijarde dinara. Takođe, radnici u nekim Đuraškovićevim firmama krenuli su nedavno u štrajkove zbog neisplaćenih zarada.

Luksuzna kuća u "Maloj Siciliji"

Prema navodima medija, prilikom pretresa kuće u voždovačkom naselju Braće Jerković koje nazivaju još i Mala Sicilija, policajci su se susreli sa nesvakidašnjim luksuzom. Finansijska istraga i plenidba imovine počinje uskoro.

Osim firmi, mašinerija i automobila, Milo Đurašković vlasnik je velikog broja nekretnina u Beogradu i na Zlatiboru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.