NavMenu

Zoran Daljević, direktor Predstavništva Atlantic Grupe za Srbiju - Cilj nam je da novi proizvodi, brendovi i selektivno odabrana tržišta postanu novi izvori kompanijskog rasta

Izvor: Promo Ponedeljak, 14.11.2022. 13:40
Komentari
Podeli

(Foto: Darko Radulović)
U ovoj godini Atlantic Grupa je nastavila da inovira tradicionalne brendove, ali i da lansira nove proizvode, a nedavno je treći put zaredom nagrađena na konferenciji "Izazov promene" koja okuplja finansijsku zajednicu u regionu.

Priznanje je podsticaj, ali i obaveza, kaže u razgovoru za portal eKapija direktor Predstavništva Atlantic Grupe za Srbiju Zoran Daljević i otkriva da je kompanija odlučila da, u uslovima visoke inflacije i snažnog udara na životni standard potrošača, apsorbuje značajan deo poskupljenja.


Približavamo se kraju godine koja je za mnoge kompanije bila vrlo izazovna. Šta je obeležilo godinu za Atlantic Grupu?

- Najkraće rečeno, već početkom godine bili smo suočeni sa inflatornim kretanjima i logističkim problemima koji su bili posledica pandemije, a onda smo se suočili i sa novom geopolitičkom situacijom i ratom u Ukrajini, što je samo još više pospešilo inflaciju i ubrzalo rast troškova poslovanja. Međutim, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima i strategiji, u ovu godinu smo ušli kao finansijski stabilna kompanija što nam je omogućilo da uprkos navedenim izazovima, nastavimo sa nesmanjenim ulaganjima u razvoj poslovanja i u ljude. Konkretno, suština našeg poslovanja i tokom ove godine bila je u inoviranju tradicionalnih brendova uz iznalaženje novih izvora rasta i internacionalizaciju, kao i dezinvestiranje manjih biznisa, pa je za Palanački kiseljak polovinom godine nađen strateški partner.

Na drugoj strani, vođeni preferencijama potrošača, u ovoj godini smo lansirali nove proizvode, kao što su Cockta blondi, Argeta povrtni namazi, Bakina tajna sa novim poglavljem dobrih starih ukusa, Cedevita Pink grejp u simboličnom ružičastom pakovanju, izdvajajući u okviru svoje CSR kampanje, deo sredstava za borbu protiv raka dojke. Takođe, u godini stogodišnjeg jubileja, krenuli smo i u potpunu inovaciju ključnih Štarkovih brendova kao što su Najlepše želje, Bananica, Smoki, a u kategoriji Štarkovih keksića i Napolitanki urađen je redizajn pakovanja, baziran na novom Štarkovom logotipu sa prepoznatljivim srcem, kao i unapređenje recepture postojećih proizvoda. Ekskluzivno mogu da najavim i novitet koji je pripremila Grand kafa u kategoriji tradicionalne kafe. U pitanju je svetska premijera, do sada neviđeni spoj ukusa dva napitka koja su karakteristična za naše podneblje. Zbog specifične tehnologije proizvodnje u pitanju je ograničena serija proizvoda za koju smo sigurni da će izazvati veliko interesovanje potrošača i pružiti im potpuno novo iskustvo u konzumaciji domaće kafe.

U ovoj godini smo rasli i kao distributer, uz nove principale, pa je tako u Srbiji započela saradnja sa Intersnack-om, koji ima bogati asortiman proizvoda poput čipsa različitih ukusa, tortilja čipsa, pečenih grickalica i kokica, sa poznatim brendom Chio. Takođe, uspešna saradnja u Srbiji sa Red Bullom proširila se i na Severnu Makedoniju.

Gledano kroz postignute rezultate, za prvih devet meseci ove godine, rastu prihodi kod svih poslovnih i distributivnih područja, ali značajna poskupljenja sirovina, ambalažnog materijala, energenata i usluga očekivano su uticala na smanjenu profitabilnost. Smatramo primerenim da u uslovima visoke inflacije i snažnog udara na životni standard naših potrošača, značajan deo poskupljenja apsorbujemo kao kompanija, što smo i učinili. I u nastavku godine očekujemo nesmetani tok proizvodnje i snabdevanja naših kupaca, ali svakako ostaje briga vezana za potrošače, njihove preference i kupovnu moć, jer porast troškova za život i generalno inflacija, nastavljaju da rastu velikom brzinom.


Koliko na ostvarenje vaših ciljeva u pogledu održivosti i zaštite životne sredine utiče energetska kriza?

- Atlantic Grupa godinama gradi i unapređuje svoj sistem upravljanja zaštitom životne sredine i energetskom efikasnošću poslovanja u nastojanju da, koliko je to u našoj moći, maksimalno pridonesemo očuvanja prirodnih resursa i životne sredine u kojoj poslujemo. Ciljevi održivog razvoja, koje smo postavili ispred kompanije, od ove godine su postali i deo strategije poslovanja svih naših poslovnih područja sa jasno utvrđenim zadacima za ovu godinu, koji u konačnoj realizaciji predstavljaju smanjenje negativnih uticaja na okolinu, uštedom energije, vode i gasa, uz primenu po okolinu najpovoljnijih materijala u svim tehnološkim procesima. Takođe, planiranjem tura i korišćenjem "Transport management system" opcije, optimizujemo potrošnju goriva na nivou kompanije, čime se ostvaruje minimalna potrošnja goriva naših vozila i vozila naših partnera. Tako da su naši ciljevi održivog razvoja i racionalizacije poslovanja na svim nivoima, u skladu sa nastojanjima i preporukama da se smanji potrošnja energenata na globalnom nivou. Takođe, okončana je izrada studije "AG solar road map" čime je stvorena podloga budućeg investicijskog ciklusa u izgradnju solarnih elektrana na lokacijama Atlantic Grupe.


Nedavno je Atlantic Grupa nagrađena treći put zaredom na konferenciji "Izazov promene" koja okuplja finansijsku zajednicu u regionu. Koliko vam znači to priznanje koje se dodeljuje za najbolje odnose sa investitorima?

- Ovu nagradu Atlantic Grupa dobija treći put zaredom, u godinama koje su za sve bile turbulentne i neizvesne, u svakom pogledu. Drago nam je da je prepoznato da je, i u takvim okolnostima, Atlantic Grupa zadržala visok nivo profesionalnosti, kvalitetnog poslovnog izveštavanja i transparentnosti. Ova nagrada nam je istovremeno obaveza i podsticaj da i u godinama koje su pred nama i dalje ulažemo maksimalni trud u održavanje visokog nivoa izvrsnosti u svim odnosima sa investitorima.


Jedan od omiljenih brendova u Srbiji, Štark, predstavio je novi logo povodom 100 godina postojanja. Da li su u planu još neke promene kad je reč o dobro poznatim brendovima Atlantic Grupe?

- Ta potreba za istraživanjem i konstantnim preispitivanjem u odnosu na želje potrošača i trendove, je ono što danas donosi najveću vrednost biznisu. Mi u Atlantic Grupi smo upravo inspirisani željom da nađemo nove načine kako da naše potrošače uvek iznova iznenadimo i oduševimo, svesni da se potrošačke navike i potrebe menjaju, a da mi kao kompanija treba da budemo znatiželjni i da otkrivamo nove prilike i nova tržišta. Cilj nam je da novi proizvodi, brendovi i selektivno odabrana tržišta postanu novi izvori kompanijskog rasta te temelji poslovanja u budućnosti, tako da se razvojni deo u okviru svakog proizvodnog programa sprovodi kao redovna aktivnost i praktično stalno se traga za unapređenjima. Već sam govorio o novim proizvodima koje smo lansirali samo u ovoj godini, a tako će se nastaviti i ubuduće, jer naš fokus nije samo zadržavanje vodeće pozicije u ključnim kategorijama, već́ želja da ih dodatno poboljšamo i učinimo još važnijim.


Kakvi su dalji planovi kompanije u Srbiji?

- Iako je pred nama velika neizvesnost eskalacije ratnih sukoba i ekonomske krize, nastavljamo sa planiranim kapitalnim investicijama, jer smo sigurni da jedino povećanjem efikasnosti i produktivnosti, možemo da zadržimo konkurentnost, uprkos rastućoj inflaciji i ekonomskim turbulencijama. Danas se Štarkovi proizvodi izvoze u 40 zemalja sveta, Štark je brend koji se jako dobro razvija i širi na nemačko, austrijsko i švajcarsko tržište i verujem da ćemo uspeti da ostvarimo planiranu investiciju u novi pogon za proizvodnju Smokija, jer je Smoki lider u flipsu i značajan stub poslovanja, a izvozi se preko 50% proizvodnje. Plan je da zaključno sa 2025. godinom, ukupne kapitalne investicije budu veće od 80 mil EUR, a do danas smo već investirali pola te sume. Prošle godine završena je investicija od 8,5 mil EUR za najsavremeniju proizvodnu liniju čokolade, koja će doprineti mnogim inovacijama u Štarkovom asortimanu čokolade. A trenutno je u toku instaliranje nove proizvodne opreme na linijama napolitanki u Beogradu i keksa u Ljuboviji, što će unaprediti kvalitet gotovih proizvoda i omogućiti inovacije, koje će potrošačima pružiti novo iskustvo u tim kategorijama.

Takođe, kao najveći proizvođač kafe u regionu, nastavljamo da jačamo i poboljšavamo vodeće pozicije u segmentu kafe, ovde u Srbiji pod brendom Grand kafa i Bonito, pre svega podmlađivanjem kategorije sveže mlevene kafe i razvojem unutar segmenta potrošnje van domaćinstva.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.