NavMenu

Darko Budeč, osnivač i direktor kompanije BUCK lighting - Preduzetnici moraju samo napred, hrabro i bez suvišnih emocija

Izvor: Promo Sreda, 22.12.2021. 08:52
Komentari
Podeli
(Darko Budeč) Kompaniju BUCK lighting osnovao je Darko Budeč 1992. godine i gotovo pune tri decenije uspešno razvijaju proizvode iz oblasti osvetljenja. Danas posluju na četiri kontinenta i u preko 40 zemalja, a BUCK rasveta sinonim je za arhitektonsko, medicinsko, industrijsko, sportsko, ulično i spoljno LED osvetljenje najvišeg kvaliteta.

Sa osnivačem i direktorom ove kompanije Darkom Budečem razgovarali smo o tome kako se za ovo vreme menjalo tržište, čemu su morali da se prilagode, ali i kakva su očekivanja i planovi za naredni period.

- Svedoci smo konstantnih promena. Tržište osvetljenja se transformisalo u smeru tehnoloških promena i prelaska na LED svetlosne izvore kao i na pametna rešenja koja su integrisana u pametne zgrade i gradove. Prilagođavanje je bilo prirodno. Naša strategija da budemo u tehnološkom vrhu nam je olakšala rad jer smo praktično prednjačili ispred tržišta sa rešenjima i proizvodima.

Nismo dopustili da nas promene zatiču već smo ih predviđali i preticali. Povećana svest o ekološkim pitanjima je takođe bila na našoj strani, jer LED osvetljenje ekološki održivo, štedi električnu energiju i može da traje i do 20 godina.

eKapija: Kako ste se suočili sa izazovima koje je donela pandemija? Na koji način je uticala na poslovanje?

- Pandemija predstavlja za sve nas teško i neizvesno iskustvo sa još uvek nesagledivim posledicama.

Prilagodili smo se tehnički i relativno brzo stabilizovali organizaciju, ali bitne promene još uvek traju. Treba biti oprezan sa novim lančanim reakcijama i makroekonomskim rupama koje se krpe ubrizgavanjem likvidnosti, bez krajnje mere na globalnom nivou. Radimo na detaljnim predviđanjanima smera u kom će se tržište kretati, kako bismo mogli da preduzmemo prave korake u pravo vreme.

eKapija: Na kojim tržištima sve poslujete?

- Poslujemo globalno na četiri kontinenta i u preko 40 zemalja. Radimo na velikom broju projekata u EU, pre svega Austriji i Nemačkoj, a takođe imamo našu kancelariju u Rusiji koja pokriva čitav prostor bivšeg SSSR-a.

Primer upotrebe Clean room svetiljki u KC Niš (Foto: BUCK lighting)Primer upotrebe Clean room svetiljki u KC Niš
eKapija: Koje projekte na kojima ste trenutno angažovani biste izdvojili?

- Trenutno, imajući u vidu globalnu situaciju, najčešće radimo bolnice i farmaceutsku industriju kao posledica borbe protiv Covid 19, ali smo prisutni i u infrastrukturi, na sportskim objektima i naravno arhitektonskim projektima. Od nedavno smo se upustili u važne projekte tunelskog osvetljenja u Austriji koji su za nas veliki izazov jer je to novo polje kojim smo ovladali. Zbog specifičnosti samih tunela i zahteva koje nameću, naša multidisciplinarnost je preneta na još viši nivo.

eKapija: Na koje proizvode i rešenja ste najponosniji?

- Mislim da smo u ponudi svetiljki za čiste prostore (clean room) među najkompetentnijim brendovima globalno. To je veliki uspeh imajući u vidu da smo mi firma iz Srbije koja se takmiči rame uz rame sa velikim svetskih kompanijama.

U okviru arhitektonske rasvete izdvojili bismo našu svetiljku ARIA HCL koju smo razvili na osnovu najnovijih tehnologija koje podržavaju cirkadijalno osvetljenje i HCL (Human Centric Lighting). Kako sve više vremena provodimo u zatvorenom prostoru i ne izlažemo se dnevnoj svetlosti, svetiljka koja oponaša uticaj dnevnog svetla na funkcionisanje ljudskog organizma je tehnološki važno dostignuće. Pored ovog koncepta, upustili smo se i u razvoj svetiljki koje odgovaraju modelu cirkularne ekonomije. Ovaj model podrazumeva minimalizaciju otpada, zamenu pojedinačnih komponenti proizvoda umesto kompletnog proizvoda. Servisiraju se i menjaju samo neophodne komponente, a sama svetiljka traje mnogo duže.

(Foto: BUCK lighting)
eKapija: Šta biste poručili mlađim preduzetnicima, na koji način da vode svoje biznise?

- Smireno i uporno, sa jasnom vizijom i realnim ciljevima. Treba puno da znaju, a još više da budu spremni na kontinuirano učenje. Na kraju, izdržljivost i fokus pažnje razdvaja uspeh od neuspeha.

Samo napred, hrabro i bez suvišnih emocija.

eKapija: Kakva su očekivanja za 2022. godinu?

- Mislimo da će se 2022. godina znatno razlikovati od prethodne dve godine. Očekujemo potražnju koja će biti veća od ponude, kako u našoj tako i u mnogim drugim industrijama. Treba ojačati logistiku i organizaciju lanca nabavke.
Ne vidim prodaju kao izvorište problema, već prilagođavanje i obraćanja pažnje na veće izazove, koji će se prvi put javiti u značajnoj meri. Očekivanja su usmeren na rast, uz nova iskustva u kriznom upravljanju resursima.

eKapija: Kakvi su planovi kompanije za naredni period? Da li su u planu neke investicije?

Ovo je idealno vreme za investicije, pod uslovom da možete prepoznati i kontrolisati najveće rizike. Treba iskoristiti period kada potražnja ima rastuću tendenciju i kada poslovi lutaju po tržištu tražeći onoga ko ima mogućnosti da ih realizuje.

Veoma interesantna i jedinstvena šansa za preduzimanje ciljanih strateških koraka na tržištu treba da bude potkrepljen značajnim investicijama. Mi ćemo se svakako kretati u tom pravcu.

Celokupan sadržaj biltena možete pogledati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.