NavMenu

Darko Budeč, osnivač i direktor kompanije BUCK lighting - Preduzetnici moraju samo napred, hrabro i bez suvišnih emocija

Izvor: Promo Sreda, 22.12.2021. 08:52
Komentari
Podeli
(Darko Budeč) Kompaniju BUCK lighting osnovao je Darko Budeč 1992. godine i gotovo pune tri decenije uspešno razvijaju proizvode iz oblasti osvetljenja. Danas posluju na četiri kontinenta i u preko 40 zemalja, a BUCK rasveta sinonim je za arhitektonsko, medicinsko, industrijsko, sportsko, ulično i spoljno LED osvetljenje najvišeg kvaliteta.

Sa osnivačem i direktorom ove kompanije Darkom Budečem razgovarali smo o tome kako se za ovo vreme menjalo tržište, čemu su morali da se prilagode, ali i kakva su očekivanja i planovi za naredni period.

- Svedoci smo konstantnih promena. Tržište osvetljenja se transformisalo u smeru tehnoloških promena i prelaska na LED svetlosne izvore kao i na pametna rešenja koja su integrisana u pametne zgrade i gradove. Prilagođavanje je bilo prirodno. Naša strategija da budemo u tehnološkom vrhu nam je olakšala rad jer smo praktično prednjačili ispred tržišta sa rešenjima i proizvodima.

Nismo dopustili da nas promene zatiču već smo ih predviđali i preticali. Povećana svest o ekološkim pitanjima je takođe bila na našoj strani, jer LED osvetljenje ekološki održivo, štedi električnu energiju i može da traje i do 20 godina.

eKapija: Kako ste se suočili sa izazovima koje je donela pandemija? Na koji način je uticala na poslovanje?

- Pandemija predstavlja za sve nas teško i neizvesno iskustvo sa još uvek nesagledivim posledicama.

Prilagodili smo se tehnički i relativno brzo stabilizovali organizaciju, ali bitne promene još uvek traju. Treba biti oprezan sa novim lančanim reakcijama i makroekonomskim rupama koje se krpe ubrizgavanjem likvidnosti, bez krajnje mere na globalnom nivou. Radimo na detaljnim predviđanjanima smera u kom će se tržište kretati, kako bismo mogli da preduzmemo prave korake u pravo vreme.

eKapija: Na kojim tržištima sve poslujete?

- Poslujemo globalno na četiri kontinenta i u preko 40 zemalja. Radimo na velikom broju projekata u EU, pre svega Austriji i Nemačkoj, a takođe imamo našu kancelariju u Rusiji koja pokriva čitav prostor bivšeg SSSR-a.

Primer upotrebe Clean room svetiljki u KC Niš (Foto: BUCK lighting)Primer upotrebe Clean room svetiljki u KC Niš
eKapija: Koje projekte na kojima ste trenutno angažovani biste izdvojili?

- Trenutno, imajući u vidu globalnu situaciju, najčešće radimo bolnice i farmaceutsku industriju kao posledica borbe protiv Covid 19, ali smo prisutni i u infrastrukturi, na sportskim objektima i naravno arhitektonskim projektima. Od nedavno smo se upustili u važne projekte tunelskog osvetljenja u Austriji koji su za nas veliki izazov jer je to novo polje kojim smo ovladali. Zbog specifičnosti samih tunela i zahteva koje nameću, naša multidisciplinarnost je preneta na još viši nivo.

eKapija: Na koje proizvode i rešenja ste najponosniji?

- Mislim da smo u ponudi svetiljki za čiste prostore (clean room) među najkompetentnijim brendovima globalno. To je veliki uspeh imajući u vidu da smo mi firma iz Srbije koja se takmiči rame uz rame sa velikim svetskih kompanijama.

U okviru arhitektonske rasvete izdvojili bismo našu svetiljku ARIA HCL koju smo razvili na osnovu najnovijih tehnologija koje podržavaju cirkadijalno osvetljenje i HCL (Human Centric Lighting). Kako sve više vremena provodimo u zatvorenom prostoru i ne izlažemo se dnevnoj svetlosti, svetiljka koja oponaša uticaj dnevnog svetla na funkcionisanje ljudskog organizma je tehnološki važno dostignuće. Pored ovog koncepta, upustili smo se i u razvoj svetiljki koje odgovaraju modelu cirkularne ekonomije. Ovaj model podrazumeva minimalizaciju otpada, zamenu pojedinačnih komponenti proizvoda umesto kompletnog proizvoda. Servisiraju se i menjaju samo neophodne komponente, a sama svetiljka traje mnogo duže.

(Foto: BUCK lighting)
eKapija: Šta biste poručili mlađim preduzetnicima, na koji način da vode svoje biznise?

- Smireno i uporno, sa jasnom vizijom i realnim ciljevima. Treba puno da znaju, a još više da budu spremni na kontinuirano učenje. Na kraju, izdržljivost i fokus pažnje razdvaja uspeh od neuspeha.

Samo napred, hrabro i bez suvišnih emocija.

eKapija: Kakva su očekivanja za 2022. godinu?

- Mislimo da će se 2022. godina znatno razlikovati od prethodne dve godine. Očekujemo potražnju koja će biti veća od ponude, kako u našoj tako i u mnogim drugim industrijama. Treba ojačati logistiku i organizaciju lanca nabavke.
Ne vidim prodaju kao izvorište problema, već prilagođavanje i obraćanja pažnje na veće izazove, koji će se prvi put javiti u značajnoj meri. Očekivanja su usmeren na rast, uz nova iskustva u kriznom upravljanju resursima.

eKapija: Kakvi su planovi kompanije za naredni period? Da li su u planu neke investicije?

Ovo je idealno vreme za investicije, pod uslovom da možete prepoznati i kontrolisati najveće rizike. Treba iskoristiti period kada potražnja ima rastuću tendenciju i kada poslovi lutaju po tržištu tražeći onoga ko ima mogućnosti da ih realizuje.

Veoma interesantna i jedinstvena šansa za preduzimanje ciljanih strateških koraka na tržištu treba da bude potkrepljen značajnim investicijama. Mi ćemo se svakako kretati u tom pravcu.

Celokupan sadržaj biltena možete pogledati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.