NavMenu

Silvija Đurić, rukovodilac sektora za upravljanje projektima kompanije CBS International - Evolucija u dizajnu poslovnog prostora i očekivanja vaših zaposlenih u 2022. godini

Izvor: eKapija Sreda, 27.10.2021. 14:42
Komentari
Podeli
Silvija Đurić, arhitekta, rukovodilac sektora za upravljanje projektima kompanije CBS International (Foto: CBS International)Silvija Đurić, arhitekta, rukovodilac sektora za upravljanje projektima kompanije CBS International
Poslednje dve godine donele su niz promena u svim segmentima poslovanja pa su tako i poslovni prostori neminovno drugačiji. Poslovni prostori kakve smo poznavali i u kojima smo radili do pre dve godine, doživljavaju potpuni preobražaj i poprimaju drugačiji izgled, a u prvi plan se stavlja dobrobit zaposlenih, kaže za eKapiju Silvija Đurić, arhitekta, Rukovodilac sektora za upravljanje projektima kompanije CBS International.

- Danas je, vrlo verovatno, da u novom radnom prostoru nećete imati svoj sto, predviđen samo za vas, već čitav niz mogućnosti da napravite svoju malu radnu oazu. Šank u prostoru namenjenom za relaksiranje gde uz doručak prolazite kroz mejlove od prethodne večeri, sale za sastanke koje umesto klasičnih konferencijskih stolova i stolica sada imaju udobne dvosede i fotelje, open-space gde u okviru svog sektora možete da birate sto za danas, specijalne kabine namenjene poslovnim i privatnim telefonskim razgovorima. I dok je za neke ovo novost, većina firmi zaista tako funkcioniše i svakodnevni biznis zasniva na pažljivo uređenom prostoru koji inspiriše i podstiče kreativnost.

Dovoljno je da pogledate sajtove poznatih kompanija koje se prvenstveno bave nameštajem za kancelarije, poput Hermana Milera ili Steelcase-a, i biće vam sasvim jasno da radni sto i stolica zapravo predstavljaju samo minijaturni deo ponude nameštaja koja je namenjena poslovnom prostoru.

(Foto: CBS International, kancelarijski prostor Bosch)
Nove generacije koje danas čine većinu radno sposobnog stanovništva pripadaju modernom vremenu i digitalnoj eri. Koliko su njihova očekivanja diktirala promene izgleda modernih kancelarija?

- Najveći izazov prilikom definisanja strategije radnog mesta predstavlja upravo fleksibilnost prostora koji treba da odgovara svim zaposlenima bez obzira na starosnu dob ili generaciju kojoj pripadaju. Sada, sve češće i bez obzira na delatnost kompanije, u jednom prostoru imamo četiri različite generacijske grupe: Generaciju Z (<26 godina), Milenijalce (26-40 godina), Generaciju X + Bejbibumere (41+ godina). Svi pripadnici pomenutih generacija imaju različite navike, pa samim tim i očekivanja od prostora.

Poređenja radi, Milenijalcima a posebno Generaciji Z nedostaju savremene pogodnosti poslovnog prostora kao što su nedeljni događaji, besplatna hrana i piće, i teretana, više nego pripadnicima Generacije X i Bumersima. Zanimljivo je da 37% Generacije Z nedostaje kancelarija kao mesto za miran, usredsređen posao, u poređenju sa nižim procentom Milenijalaca (25,6%) i Generacije X i Bejbibumera (19,8%). Verovatan razlog za to je životna situacija. Mnogo veći procenat ispitanika koji pripada Generaciji Z trenutno živi sa roditeljima, ukućanima ili prijateljima u poređenju sa drugim starosnim grupama što prouzrokuje poteškoće u radu od kuće jer često nemaju dovoljno prostora i mira za efikasan rad.

Upravo ove različitosti među pripadnicima pomenutih generacija utiču na zahteve po pitanju izgleda kancelarijskog prostora koji između ostalog treba prevashodno da bude funkcionalan.

(Foto: CBS International, kancelarijski prostor Elsys)
Koliko je pandemija ubrzala proces evolucije kancelarijskog prostora koji je evidentno već započeo sve bogatijom ponudom modernih poslovnih zgrada?

- Po izbijanju pandemije i preporukama da se ostane kod kuće, većina zaposlenih napustila je kancelarije i nastavila rad sa trpezarijskih stolova, kauča i kreveta u svojim domovima. Ranije, ukoliko bi se nekad desilo da ostanemo i radimo od kuće neki dan, oberučke bismo prihvatali tu opciju doživljavajući je pre kao uživanje nego rad. Nakon skoro dve godine rada u izmenjenim okolnostima, ispostavilo se da ovo i nije baš najsrećnija solucija.

Toliko dugo željeni rad od kuće sagledan je sada iz novog ugla. Iako nećete gubiti vreme na putovanje do kancelarije, odjednom imate niz novih obaveza i izazova. S druge strane, nedostatak interakcije sa kolegama, sastanci uživo, svakodnevni razgovori i razmena mišljenja, najviše su nedostajali zaposlenima kada je rad od kuće u pitanju.

Veliki izazov za kompanije je i socijalizacija zaposlenih. Oni koji su se tek zaposlili svoje kolege poznaju jedino preko Zoom-a (čak i osnovci sada, nažalost, znaju za ovu aplikaciju). U razgovorima sa direktorima kompanija čujemo da će čak i oni koji se poznaju od ranije teže kontaktirati svoje kolege za neka pitanja, dok će se u kancelariji stvoriti potpuno suprotna atmosfera. Deo biznisa svakako trpi zbog rada od kuće i razdvojenosti timova.

U čemu se ogleda promena kada je u pitanju organizacija poslovnih prostora i u kojoj meri postoji veza između uređenja prostora i zadovoljnih zaposlenih?

- Neminovna transformacija radnih prostora koji podrazumevaju zdraviji, prostraniji i otvoreniji koncept proistekla je iz potrebe za stvaranjem prostora u kome su bezbednost i zdravlje zaposlenih stavljeni na prvo mesto.

Sve više je zastupljena praksa da kompanije svoj poslovni prostor prepuštaju ozbiljnim timovima arhitekata, profesionalcima u svojoj oblasti, koji će osmisliti prvenstveno funkcionalno rešenje, tehnološki napredno i u skladu sa savremenim poslovanjem, posvećujući posebnu pažnju manje formalnim celinama, detaljima koji će obogatiti i oplemeniti prostor dajući mu drugu energiju, dodatnim sadržajima, a sve to imajući za cilj kreiranje inspirativnog prostora za rad u kome će zaposleni rado boraviti.

Naš tim arhitekata u CBS International specijalizovan je za enterijer poslovnog prostora, upravljanje projektima (project management) kao i upravljanje troškovima (cost management). Svakom projektu pristupamo detaljno, svesni prostora pred nama, analizirajući svaki aspekt sa tehničke strane i sagledavanjem svih koraka u procesu. Imajući u vidu različite faze projekta od planiranja do izvršenja, nadgledamo i koordiniramo čitav proces, zadržavajući fokus na tome da se implementiraju svi relevantni zahtevi klijenta, a da projekat bude završen u dogovoreno vreme i u dogovorenom budžetu.

(Foto: Milos Martinović, kancelarijski prostor Nutanix)
Poučeni iskustvom iz proteklog perioda, da li je uopšte moguće predvideti budućnost poslovnih prostora? Kakvo je Vaše mišljenje o trenutnim trendovima?

- Nezahvalno je predviđati dalju budućnost i evoluciju poslovnog prostora i uslova rada, ali evidentno je da su velike kompanije ovaj period iskoristile za pospešivanje radnog okruženja i za dalje unapređenje rada svojih zaposlenih. Globalni trendovi nam govore da je hibridni model rada najaktuelniji, ali se istovremeno očekuje aktivniji rad u poslovnom prostoru i još češće uvođenje novih modela rada poput share desk policy. Kompanije sve češće svojim zaposlenima omogućavaju mešanje poslovnog i privatnog života, pružanjem podrške i omogućavanjem završavanja privatnih obaveza (vrtići u okviru poslovnog prostora, servisiranje privatnih automobila...).

Svakako, s radošću očekujemo sve promene koje dolaze i sve nove trendove koji će nas inspirisati da budemo bolji i aktivniji, koliko na poslu toliko i kod kuće.

Kompletan sadržaj tematskog biltena "Nekretnine i gradnja - Tražnja za kvadratima pokreće nove investicije" možete pročitati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.