NavMenu

Dejan Turk, CEO A1 Slovenija i A1 Srbija - Dobar menadžer ličnim primerom motiviše svoje zaposlene, važna su dela, a ne reči

Izvor: eKapija Utorak, 22.06.2021. 10:01
Komentari
Podeli
(Foto: A1)
Nakon studija na Bečkom univerzitetu za ekonomiju i poslovnu administraciju, 1995. godine Dejan Turk započeo je karijeru u McDonald’s Slovenija, da bi 2004. godine zaplovio u svet telekomunikacija. Na funkciji generalnog direktora kompanija A1 Srbija i A1 Slovenija je od 1. jula 2015. godine.

U intervjuu za eKapiju otkriva nam kako je izgledao njegov, ali i razvoj kompanije, koji su novi ciljevi i stremljenja, a ukazao je i na to koja je uloga generalnog direktora i u čemu je suština definicije "dobrog menadžera".


U kompaniji ste od 2004. godine, a generalni direktor kompanija A1 Srbija i A1 Slovenija od 2015. godine. Kada se osvrnete na godine iza sebe, šta je to što posebno pamtite? Da li biste nešto na tom putu izmenili?

Bilo je mnogo lepih trenutaka i nekih izazovnih, ali to je sastavni deo svakog poslovanja. Nekada se stvari ne odvijaju onako kako zamislite, ali svaki izazov ima pouku koju treba znati prepoznati. Mnogo je momenata koje ću pamtiti: dolazak u Srbiju u novo okruženje, kulturu i ljude koji su krenuli od startapa, da bismo zajedno došli do više od 2,4 miliona korisnika. Kao druga priča obeležili smo skoro dekadu i po tokom koje smo nastojali da ostavimo trag na tržištutelekomunikacija. Korisnici nas i dalje prepoznaju po prvim neograničenim tarifama, uvođenju 4G mreže, Virtulenoj prodavnici, ali i brojnim društveno odgovornim projektima, kakvi su A1 Kinoteka, Ekomotivacija, Stari znalci i Svet kakav želiš. Paralelno sa tim, želja mi je bila da stvorim jedno drugačije interno okruženje, jer ljudi su pokretačka sila od koje sve kreće. Da se osećaju opušteno, da postoji otvorena dvosmerna komunikacija i međusobna podrška na poslu ali i van njega. Zato smo pre četiri godine napravili najsavremenije kancelarije u Beogradu, koristeći open space koncept, u kom niko nema svoju kancelariju, pa tako ni ja. Sve to dovelo nas je ovde, do sledeće poglavlja koje nastavljamo ka ointernacionalni operator koji posluje na sedam tržišta Jugoistočne Evrope i broji više od 25 miliona korisnika. Ne bih menjao ništa.


Imate priliku da posmatrate dva tržišta – Srbiju i Sloveniju. Koje su sličnosti, a koje razlike?

Ako govorimo o industriji telekomunikacija, oba tržišta su vrlo konkurentna, Slovenija čak i više. Tamo smo konvergentan operator, koji ima i mobilnu i fiksnu ponudu, ali je i konkurencija jača. Zemlja je manja i na dva miliona stanovnika ima četiri velika operatora i nekoliko virtuelnih infrastruktura, dok u Srbiji imamo tri velika operatora i još jednog do dva virtuelna. Razvoj tržišta je u Sloveniji malo jači, u skladu sa potrebama korisnika i većom upotrebom digitalnih servisa. U Srbiji su aktuelne neograničene tarife, ali jasno je da će se i ti trendovi menjati u pravcu većeg prenosa podataka. Kada govorimo o ljudima, svako tržište ima svoje prednosti. Slovenci su malo organizovaniji i drže se strukture, dok tim u Srbiji izazove rešava za kraće vreme, manjim budžetom i možda čak i boljim rezultatom. Imamo priliku da učimo jedni od drugih, razvijamo nove veštine i budemo uspešniji na oba tržišta, što je sjajno, posebno sada kada su obe zemlje pod brendom A1.


Kako vidite razvoj kompanije u Srbiji u budućnosti?

Budućnost će obeležiti ubrzana digitalizacija i primena novih tehnologija u svim sferama života i poslovanja, pa je naša uloga, da korisnicima maksimalnio olakšamo tranziciju u taj digitalni svet i pomognemo im da u mnoštvu izbora za sebe odaberu najbolje. Kao deo A1 Grupe imamo jedinstvenu mogućnost da iz sinergije sedam zemalja dobijemo pristup inovativnim proizvodima i originalnim uslugama koje ćemo ponuditi domaćem tržištu. Već na početku nove etape, predstavili smo Alpha telefone, i tenutno smo jedini operator sa sopstvenim brendom uređaja u Srbiji, a uveliko radimo i na unapređenjima mreže za koja smo ove godine izdvojili značajne investicije, tri puta veće nego u prethodnih nekoliko godina. Više od 70% naše infrastrukture biće unapređeno, a sa tim i iskustvo naših korisnika, posebno u Vojvodini i na području Beograda. Ujedno, ovo je i priprema naše infrastrukture za nove tehnologije koje dolaze. Pre svega tu mislim na 5G koji će doprineti digitalizaciji ruralnih područja, ali i unapređenju oblasti kakve su telemetrija, saobraćaj, energetika, zaštita životne sredine, poljoprivreda, industrijska proizvodnja itd. Sledeći važan korak su i digitalni servisi vezani za bezbednost i zaštitu na internetu, za kojima postoji velika potreba kako u oblasti poslovnih tako i rezidencijalnih korisnika.


Kako biste ocenili ulogu generalnog direktora velike kompanije? Koji su izazovi, a u čemu je zadovoljstvo?



Imao sam prilike da spoznam velike sisteme kroz različite sektore još u mladosti, kada sam radio za McDonald's, gde sam od najniže pozicije stigao do vođenja restorana u dve države. To iskustvo iz prve ruke mi je pokazalo kako da učim na greškama i kako da najbolje organizujem sebe i poslovanje. Živimo u vreme brzih promena i sve većih zahteva sa strane korisnika, to je možda i najveći izazov, posebno u ovako dinamičnoj industriji kakva je industrija telekomunikacije. Ono što je ključno je da nikada ne odete "predaleko" od krajnjeg korisnika. Često odem do našeg call centra i slušam šta korisnici govore, pričam sa našim zaposlenima što češće mogu, skoro svakoga od njih poznajem. Biti generalni direktor znači biti upućen u što više stvari koji se u vašoj kompaniji dešavaju, preduprediti izazove koji dolaze i stalno učiti i raditi na sebi.


Dobitnik ste mnogobrojnih uglednih priznanja, a među njima i Menadžer godine. Koje su karakteristike uspešnog menadžera i koji savet biste dali onima koji su na tim funkcijama ili će tek biti?

To priznanje mi je posebno drago, jer dolazi iz moje branše, a još mi je veća čast ukazana time što sam prvi stranac koji je dobio ovu titulu. Nije dovoljno samo imati dobre organizacione sposobnosti, već morate biti dobar uzor ljudima sa kojima sarađujete i radite. Biti dobar menadžer znači da ličnim primerom motivišete, stimulišete i bodrite svoje zaposlene, da postavite standarde koje ćete i sami ispunjavati. Važno je da budete dosledni i dokazujete se i delima, a ne samo rečima. Najviše od svega je potrebno da imate empatiju, gradite i održavate duh zajedništva, gde svako može da se oseća slobodnim da izrazi svoje mišljenje.


Da li uspevate da balansirate između posla i slobodnog vremena i šta je Vaša preporuka za odmor ili "beg" od stresa?

U životu je veoma važno pronaći balans između poslovnog i privatnog života. To pre svega zahteva dobru organizaciju vremena. Produktivnost umnogome zavisi od toga koliko ste zadovoljni uslovima na poslu. Kompanija A1 Srbija je prva u zemlji sa Family friendly sertifikatom i zaista se trudimo da se svi zaposleni osećaju kao deo jedne porodice. Tu smo da bodrimo i pomažemo jedni druge u svakoj situaciji. Moje najveće utočište je moja porodica sa kojom se trudim da provodim što više vremena, a pored toga volim da se bavim sportom u različitim disciplinama, jer tako najbolje negujete i telo i duh.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.