NavMenu

Gordan Kolak, predsednik Uprave kompanije KONČAR - Okrenuti smo razvoju tehnologija i proizvoda koji će spajati zeleno i pametno

Izvor: eKapija+ Ponedeljak, 12.04.2021. 11:46
Komentari
Podeli
Gordan Kolak (Foto: Darko Tomaš- Cropix)Gordan Kolak
Kada u ekonomiji jedne zemlje postoji kompanija koja proslavi 100. rođendan i koja je svojim prozvodima dospela do tržišta 130 zemalja sveta i ne namerava stati u razvoju i inovacijama, jasno je koliki značaj i doprinos daruju privredi, široj zajednici i nauci.

U elektroenergetskom sektoru, ne samo Hrvatske, već i regiona i sveta ime KONČAR danas je sinonim za tradiciju, poverenje, znanje, inovacije i savremenost.

U razgovoru za eKapiju predsednik Uprave KONČAR-a Gordan Kolak sa ponosom govori o prethodnim decenijama rada i razvoja ove kompanije, kako su postavili nove temelje razvoja u skladu sa aktuelnim tehnologijama, ali i uspesima u izvozu i doprinosu hrvatskoj ekonomiji. U svetlu energetske tranzicije Kolak ističe da nema uspeha bez sinergije zelenih i pametnih rešenja, i da će digitalizacija biti ključna za pozicioniranje na tržištu.

eKapija: KONČAR ove godine proslavlja 100 godina poslovanja, što je jubilej za ponos ne samo vama kao kompaniji nego i celoj Hrvatskoj. Kako se razvijao KONČAR za ovaj vek poslovanja i na kakvim temeljima se danas razvija?

- Grupa KONČAR danas slavi 100 godina poslovanja protkanih radom i predanošću svojih naučnika, inženjera, stručnjaka i svih zaposlenih, kroz generacije onih koji su unapredili i razvili brend danas poznat i verodostojan u celom svetu. Ta tradicija i kontinuitet duboko su utkani u našu istoriju i predstavljaju garanciju dugoročne održivosti i predanosti kupcu, zaposlenima i zajednici. KONČAR je tokom stoleća poslovanja uvek stremio izvrsnosti, inovativnosti i konkurentnosti, što je dokazao razvojem i proizvodnjom visokotehnoloških proizvoda koje smo izvezli u gotovo 130 zemalja sveta.

Teško je izdvojiti dostignuća koja su obeležila poslovanje Grupe KONČAR i otvorila nam brojna tržišta na kojima danas delujemo po principu jedinstvenog pristupa svakom kupcu ponaosob, što nas razlikuje od nekih većih svetskih kompanija. Zahvaljujući tom individualnom pristupu i stalnom ulaganju u razvoj i u svoje stručnjake, danas s ponosom možemo reći da smo regionalni lider u području elektroindustrije i šinskih vozila.

eKapija: Neverovatan je broj realizovanih investicija, tržišta na koje izvozite, projekata koje ste radili širom sveta. Šta je bio najveći izazov u ovih prvih 100 godina rada?

- Izazova je bilo puno, a KONČAR je kroz svoju povijest prošao razne društveno-političke promjene, ali i značajno smanjenje domicilnog tržišta, što smatram našim najvećim povijesnim izazovom. Razvojni zamah KONČARA započeo je isporukom prvog većeg transformatora i prvog sopstvenog generatora 40-ih godina prošlog stoleća. Danas su oni, kao i celi niz drugih elektroenergetskih proizvoda i usluga, isporučeni na sve kontinente sveta.

(Foto: Končar)
Tokom godina smo prilagođavali naše poslovne modele trenutnim tržišnim okolnostima, nekad s više, a ponekad i s nešto manje uspeha. Ipak, uz sopstveni rast i razvoj na domaćem tržištu, u stanju rapidne industrijalizacije tokom 20. veka, već 1970. godine svoja područja delovanja širili smo integracijom novih društava pod imenom RADE KONČAR, da bi do kraja 80-ih zapošljavali više od 24.000 ljudi u Hrvatskoj i šire. Nakon više desetina godina koje smo obeležili kao renomirani proizvođač električnih lokomotiva, proširili smo proizvodnju i na šinska vozila, poput niskopodnih tramvaja i vozova, visokotehnološke proizvode razvijene i proizvedene u KONČARU.

U okolnostima globalnih tržišnih promena i izazova izazvanih raspadom tada značajnog domaćeg tržišta, u savremenoj Hrvatskoj posvetili smo se osnaživanju komercijalnih temelja našeg poslovanja i izgradnje naše niše za dalji postojan i održiv put. Danas Grupa KONČAR posluje u područjima energetike, šinskih vozila i infrastrukture, industrije, s fokusom na sopstveni razvoj i inovacije i laboratorijska ispitivanja i sertifikovanja.

eKapija: Koliko i kako su se na razvoj, viziju i planove KONČARA odražavale promene u energetskom sektoru? Nekada je fokus bio na hidro i termoenergetskim objektima, danas su to obnovljivi izvori energije, solari i vetroparkovi – kako ste reagovali na promene?


- Poslednje decenije tehnološki smo iskoračili u jedno od najdinamičnijih razvojnih razdoblja, a poslednjih nekoliko godina promenila se i cela paradigma elektroenergetskog sistema koji je bio poznat do nedavno. Menjaju se primarni resursi u proizvodnji električne energije, elektroenergetska mreža uskoro neće biti ista, menjaju se navike potrošača i očekivanja kupaca. Energetska efikasnost, samoodrživost, prosumeri, e-mobilnost - danas čine jednu novu energetsku stvarnost, u kojoj KONČAR aktivno učestvuje, što govori u prilog tome da je KONČAR na vreme i uspešno reagovao na te promene.

Naš cilj je da i dalje jačamo elektroenergetski portfolio, odnosno našu ulogu u području razvoja i isporuke rešenja iz područja obnovljivih izvora energije. Potvrdili smo svoju snagu u razvoju, proizvodnji i isporuci elektroenergetske opreme i izgradnji složenih elektroenergetskih postrojenja širom sveta, prvenstveno hidroelektrana. Danas razvijamo one segmente u kojima možemo osigurati najvišu dodanu vrednost, s fokusom na energiju vetra, sunca i vode. Nadalje, sinergija zelenog i pametnog u idućem razdoblju je neizostavna. Istinska zelena tranzicija iziskuje pozitivan učinak na celi eko sistem. Proteklo razdoblje bilo je orijentirano na pojedine ciljane i fragmentisane delove energetske tranzicije, dok će se iduće razdoblje fokusirati na prilagođavanje i promenu celovitih energetskih sistema. KONČAR se upravo okrenuo daljem razvoju tehnologija i proizvoda, koji će spajati zeleno i pametno i našim partnerima omogućiti da budu u toku s evropskim trendovima, odnosno globalnom inicijativom i smerom u području elektroenergetike.

Solarna elektrana Vis (Foto: Končar)Solarna elektrana Vis
U godinama koje slede sve će se digitalizovati jer bez digitalnog prilagođavanja nećete biti konkurentni. Tako i KONČAR treba da obezbedi tehnološku osnovu kroz sveobuhvatnu digitalnu transformaciju i to ne samo naših proizvoda nego i procesa, kako bismo optimalno iskoristili potencijal i kapacitete koji su nam na raspolaganju. To će od nas zahtevati snažniji investicijski zamah kako bismo doveli naše proizvodne pogone na nivo koji je neophodna za jaču prisutnost i postojanost na globalnom tržištu.

eKapija: U čemu je danas najveća snaga KONČARA kada govorimo o doprinosu privredi jedne zemlje, pa i regiona?

- Nedavno je hrvatski poslovni časopis Lider, objavio reportažu o najvećim hrvatskim neto izvoznicima, gde je, između ostalog, prikazao rezultate izvoza po grupacijama. Navedena izvozna konsolidacija znatno je bliža stvarnim konsolidiranim rezultatima jer se u prihodima, pa i novostvorenoj vrednosti, od zbrojenih prihoda oduzelo međusobno trgovanje unutar grupacije. Zbrojeno, sedam KONČAREVIH firmi s 2,5 mlrd EUR ukupnog izvoza drži treće mesto, iza Ine i Plive. Prema istraživanju, kad se od tih izvoznih rezultata oduzme uvoz, najveći hrvatski neto izvoznik u deceniji je KONČAR, čijih je sedam kompanija sa rang-liste ostvarilo gotovo 1,5 mlrd EUR čistog izvoza.

Kada govorimo o regiji, ne postoji zemlja u kojoj KONČAR nema značajne reference, a brojna su elektroenergetska postrojenja zasnovana na proizvodima KONČARA. Ovde pre svega mislim na hidroelektrane i brojne izgrađene transformatorske stanice. Nama je region oduvek bio tržište od najvećeg prioriteta i decenijama gradimo odlične poslovne odnose sa svim elektroprivredama i Operatorima prenosnih sistema tih zemalja. BiH je svakako tržište od posebnog značaja za KONČAR i kontinuirano učestvujemo u obnovi postojećih, ali i gradnji novih elektroenergetskih objekata.

U Republici Severnoj Makedoniji trenutno revitalizujemo nekoliko postrojenja, ali i gradimo jednu novu 400 kV TS Ohrid. Aktivni smo i u Albaniji gde KONČAR ostvaruje značajne rezultate u poslednjih 15-ak godina u području prenosa električne energije, a aktivirali smo naše aktivnosti i u Crnoj Gori gde se nadamo u da ćemo znatno većem obimu učestvovati na planiranim infrastrukturnim projektima i time ostvariti povratak na to tržište. U kontekstu referenci, ali i veličine i potencijala, svakako se ističe tržište Srbije na kojem za sada nismo ostvarili značajnije rezultate, ali se svakako nadamo u budućnosti i u saradnji s lokalnim partnerima, doprineti razvoju lokalne ekonomije kroz realizaciju energetskih infrastrukturnih projekata.

eKapija: Koje vaše usluge, proizvodi i ekspertiza su najtraženiji?


- Ako gledamo prema udelu u prihodima od prodaje, najveći deo njih, tačnije 45% odnosi se na prihode od transformatorskog biznisa. Slede prihodi od usluga inženjeringa, prihodi od rotacionih mašina, šinskih vozila, kao i industrijske elektronike i razvoja. Energetika, odnosno preciznije elektroindustrija je oduvek bila najznačajnija u strukturi prihoda Grupe KONČAR. U segmentu transformatora prošle godine smo napravili nekoliko novih značajnih iskoraka vrednih pomena. Društvo KONČAR – Mjerni transformatori je 2020. godine napravilo novi iskorak u proizvodnom asortimanu i za kupca u SAD-u isporučilo devet transformatora za sopstveno napajanje trafostanica naponskog nivoa 525 kV i snage 250 kVA. To su ujedno najveći transformatori koje je Društvo dosad proizvelo i među najvećima na svetu tog tipa, s obzirom na naponski nivo i snagu. Kupac je jedna od strateški najvažnijih elektroprivreda u SAD-u.

KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori (KD&ST), s jednim od najvećih distributera električne energije u Švedskoj, ugovorilo je dva transformatora nazivne snage 130 MVA i tri transformatora 120 MVA - naponskog nivoa 170 kV. Transformatori su ugovoreni za projekte vetroelektrana, čime se KD&ST potvrdio kao pouzdan dobavljač i na tom segmentu tržišta. Za još jedan značajan projekt svetskog dosega zaslužno je društvo KONČAR – Energetski transformatori, u zajedničkom vlasništvu Siemens Energy i KONČARA, koje je kupcu iz Houstona u Teksasu isporučilo mrežni transformator, nominalne snage 425 MVA i prenosnog odnosa 525/ 34,5/ (13,8) kV, za najveće baterijsko skladište električne energije na svetu nedaleko od elektrane Moss Landing u Kaliforniji. Ovaj transformator, namenjen za prenos električne energije iz baterijskog spremnika na 500 kV sabirnice električnih vodova, uedno predstavlja i najveći transformator na svetu koji će se napajati iz baterijskog skladišta energije.

HE Brezice (Foto: Končar)HE Brezice
KONČAR je prošle godine pojačao aktivnosti na svojim top tržištima poput Austrije i Nemačke. Ugovoreni su novi projekti hidroelektrana na evropskom tržištu, od kojih neki uključuju najzahtevnije i najveće revitalizacije hidrogeneratora. KONČAR ima jaku prisutnost i na skandinavskom tržištu, ali i na mnogim udaljenim tržištima poput Indonezije. U prošloj godini KONČAR je završio revitalizaciju HE Kamburu u Keniji, puštanjem u pogon i trećeg agregata.

U sledeće dve godine očekujemo jačanje udela u šinskom segmentu, primarno radi isporuke tramvaja latvijskom kupcu i vozova HŽ Putničkom prijevozu. Veliko je zadovoljstvo prošetati ovih dana proizvodnjom KONČAR – Električnih vozila, gde se užurbano i vredno radi na završnoj montaži tramvaja i vozova, visokotehnoloških proizvoda sopstvenog razvoja Grupe KONČAR.

eKapija: U međuvremenu ste se posebno posvetili jačanju odeljenja za istraživanje i razvoj. Na čemu sada rade vaši stručnjaci i na koje to tehnologije i znanja se mogu ubuduće osloniti vaši partneri i klijenti?

- Istraživanje i razvoj oduvek su bili važna komponenta u poslovanju KONČARA, u kontinuirano ulaganje u istraživanje i razvoj, u korak s tehničkim i tehnološkim trendovima u industriji, što ga čini otpornijim na izazove koje donosi budućnost. Ovde bih svakako istakao naš Institut za elektrotehniku, koji je već 70 godina kreator razvoja Grupe Končar. U sklopu Instituta deluje akreditovani Laboratorijski centar koji je osnovan zbog potreba društava Grupe KONČAR, hrvatske ekonomije i kao odgovor na zahteve globalnog tržišta. Naš laboratorijski centar čini osam laboratorija osposobljenih za sprovođenje brojnih metoda ispitivanja i umeravanja prema zahtevima međunarodnih normi i tehničkih specifikacija.

Razmišljamo o jednom drugačijem pristupu, na primer kroz koncept Innovation laboratorija, odnosno Digital Factory laboratorija, kojima bismo omogućili svim delovima Grupe KONČAR da razvijaju, testiraju, unapređuju, digitalizuju i virtualizuju svoja rešenja, kao pripremu za Internet of Things (IoT). Važno je istaći i dugogodišnju uspešnu saradnju u tom području sa stručnom i akademskom zajednicom, u cilju razvoja i zadržavanja stručnog kadra, kako u KONČARU, tako i u Hrvatskoj.

eKapija: Na koji način motivišite mlade stručnjake da se uključe u razvoj svojih znanja, pa i vaše kompanije i ekspertize?

- Kontinuiran tehnološki razvoj zahteva ozbiljno ulaganje u obrazovanje, a KONČAR je od samih početaka usko povezan s fakultetima u Hrvatskoj i drugim zemljama. Još 1961. osnovan je naš Elektrotehnički institut, a do danas je KONČAR hrvatskoj akademskoj i stručnoj zajednici darovao šest dekana fakulteta, šest dekana strukovnih fakulteta, dva profesora emeritusa, više od 30 univerzitetskih profesora, više od 50 profesora i predavača, dva direktora Instituta Ruđer Bošković, 91 doktoranda, više od 200 magistara nauke i više od 120 originalnih rešenja kroz odobrene patente. Naposletku, potvrdu izvrsnosti čine i 42 republičke nagrade za nauku i dve nagrade HAZU-a za naučni doprinos, čemu posebnu težinu pridaje činjenica kako su sva nagrađivana postignuća vezana za realne izazove proizvodnje KONČARA.

U KONČARU zaposleni predstavljaju našu konkurentnu prednost, sa kojom se uspešno razvijajmo i ostvarujemo svoje poslovne ciljeve sve ove godine. Ljudski potencijali sigurno su duboko utkani u temelje našeg uspeha. Ceo set vrednosti koje zaposleni žive i kroz svoj rad svakodnevno pokazuju, a to je da su odgovorni, pošteni, kompetentni, inovativni, vredni, izvrsni, su iste vrednosti koje kupci prepoznaju i u brendu KONČAR. Od samih svojih početaka, kroz razne programe, prepoznajemo i ohrabrujemo talente i ulažemo u njih i njihovo dalje obrazovanje i usavršavanje.

eKapija: Planirate li saradnje sa kompanijama iz energetskog sektora i možda zajedničko učešće na drugim tržištima?

- KONČAR sarađuje s raznim kompanijama od kojih su mnoge mikro i mala preduzeća. Oni su nam važni partneri na pojedinim projektima i dobavljači vrednih proizvoda i usluga koji se integrišu u naša kompleksna rešenja i osiguravaju nam određeni set kompetencija. Velike, globalne kompanije mogu biti partner sa kojim stvarate tzv. excellence in a niche. Primer toga je uspešna saradnja sa Siemensom duga 25 godina, s kojim gradimo taj za obe strane vrlo važan joint venture globalno jakog partnera Siemens Energy i KONČARA koji je u tu saradnju doneo specifična znanja i ekspertizu. Na toj uzajamnoj međuzavisnosti gradimo i osnažujemo jedni druge od čega šira okolina ima brojne koristi. Verujem da bi cela hrvatska, ali i evropska ekonomija, imala interesa od više takvih partnerstva, te ćemo i u budućnosti biti otvoreni za sličnu saradnju s drugim globalnim, ali i kompanijama u regiji.

eKapija: Šta ćete iz KONČARA ove godine predstaviti na Samitu energetike Trebinje?

- S obzirom na ulogu i značaj KONČARA u ukupnom elektroenergetskom sistemu regije, ovogodišnjem Samitu priključili smo se kao srebrni pokrovitelj. Prvi dan, odmah nakon otvaranja, održaćemo svoju stručnu prezentaciju pod nazivom KONČAR – Rešenja za digitalizaciju elektroenergetskog sistema. U sklopu prezentacije naši stručnjaci će dati pregled referenci i rešenja iz područja baterijskih sistema, condition monitoringa, nove digitalne platforme za upravljačko-nadzorne sisteme i ostalih noviteta u digitalnim rešenjima kojima doprinosimo uspešnoj zelenoj tranziciji. Verujem kako će svaki učesnik imati prilike da pronađe temu i područje koje mu je od interesa za njegov posao ili za kompaniju iz koje dolazi, a imaće i prilike da razgovara detaljnije s predstavnicima nekoliko društava Grupe KONČAR.

Dodatno ćemo se u program Samita uključiti učestvovanjem na panelu "Hibridna energetska budućnost" na kojem ćemo detaljnije razgovarati o digitalnoj energetskoj budućnosti, bržem regionalnom razvoju i tranziciji energetskog sektora koja je u toku.

Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.