NavMenu

Žolt Ivanovič, direktor kompanije hiCAD - BIM jeste za enterijer

Izvor: eKapija Sreda, 16.12.2020. 08:08
Komentari
Podeli

(Foto: Privatna arhiva)
O tome da li je BIM tehnologija namenjena enterijeru razgovarali smo sa direktorom kompanije hiCAD Žoltom Ivanovičem. Otkrio nam je na koji način ova softverska rešenja mogu da unaprede projektovanje enterijera, koji to standardi moraju biti zadovoljeni, ali i kako ova kompanija pruža podršku svima koje interesuje BIM.

Nove tehnologije su sve više u upotrebi u različitim sferama delovanja i poslovanja. Koliko su prihvaćene u oblasti projektovanja u Srbiji?

U smislu visokih tehnologija, u građevinskoj industriji se dešava prava revolucija. Sve više zemalja na svetu uvodi BIM tehnologiju kao obaveznu prilikom realizacije građevinskih projekata. Nove tehnologije, kao što je BIM, najviše unapređuju način na koji se vrši komunikacija u građevinskoj industriji. Ako malo bolje razmislimo, način razmene informacija preko crteža i papira se nije značajnije menjao od prvobitnih pokušaja prikazivanja prostora u dve dimenzije, praktično od trenutka kada je čovek počeo da živi u građevinama koje je sam gradio. To više nije zadovoljavajuće. Zato nam se dešava BIM.

BIM je tehnologija za građevinsku industriju i sveobuhvatna je. Uključuje sve faze i delatnosti koje se tiču života zgrade, od prve skice do njenog rušenja. Faza projektovanja je ključna za sve ostale, s obzirom na to da projektanti kreiraju prvi BIM model i unose većinu podataka koji se nakon toga koriste. Kao i za sve aktere u BIM procesu i posao projektanata se značajno menja. Uveren sam da je BIM prilika gde su procesi u građevinarstvu u većoj mogućoj meri u rukama stručnjaka.

Enterijer centra Čarls Perkins (Foto: graphisoft.com)Enterijer centra Čarls Perkins

Projektanti u Srbiji dele sudbinu većine visokokvalifikovanih stručnjaka koji pružaju intelektualne usluge, odnosno veoma su malo cenjeni i loše plaćeni u odnosu na to koliko su u sebe morali da ulože i koliko je njihov posao zahtevan i odgovoran. Naši projektanti su tradicionalno dobri stručnjaci ali malo ulažu u samoedukaciju, najviše zbog toga što nemaju naviku, novca, vremena i podršku od strane države, komora i strukovnih organizacija. Pored toga i kod nas ima puno primera dobre prakse i svakim danom ih je sve više. Imamo sjajne stručnjake, a uspeh naše IT industrije nam govori da imamo puno potencijala.

Misija moje kompanije je da kroz aktivnosti u obrazovnom sistemu (srednje škole i fakulteti), u strukovnim organizacijama, u organizacijama BIM Srbija i BIM Montenegro, komorama i preko raznih medija u što većoj meri edukuje građevinske stručnjake o BIM-u, koji sasvim sigurno znači i sadašnjost i budućnost građevinarstva.

hiCAD promoviše IFC standard. Šta on zapravo predstavlja?

hiCAD je generalni distributer BIM softvera Archicad i njegovog proizvođača GRAPHISOFT-a, najznačajnijih figura koje promovišu tehnologiju koja se zove Open BIM (otvoreni BIM). Open BIM je pristup BIM-u koji podrazumeva otvorenu komunikaciju među učesnicima u životnom ciklusu zgrade, bez obzira na softver koji pojedinačni stručnjaci koriste tokom rada.

OpenBIM – ilustracija otvorene komunikacije (Foto: hiCAD)OpenBIM – ilustracija otvorene komunikacije

Kako bi se takva komunikacija ostvarila, neophodan je univerzalni dokument, koji nije matični ni za jedan softver i služi kao nezavisan način za prenos grafičkih i numeričkih podataka između stručnjaka. Upravo to je IFC. Međunarodna organizacija buildingSMART koja se bavi BIM-om je ta koja definiše karakteristike generacija IFC dokumenta, koji je od 2018. definisan i standardom ISO 16739-1:2018.

Da bi softveri mogli da se smatraju BIM softverom, moraju da imaju mogućnost komunikacije preko IFC dokumenta.

Koja su to BIM softverska rešenja koja mogu da unaprede projektovanje enterijera i da li uopšte BIM ima upotrebu u enterijeru?

BIM podrazumeva upotrebu računarskog 3D modela kojem su pridruženi razni, potrebni podaci. BIM je tehnologija koja sprečava nesporazume, omogućava kvalitetnija i interesantnija rešenja, omogućava izvođenje raznih analiza i simulacija veoma brzo i precizno, eliminiše greške i nedoslednosti u dokumentaciji, štedi vreme i novac za projektovanje i izvođenje, omogućava precizniju procenu investicije i smanjuje troškove održavanja. Sve te karakteristike BIM-a su izuzetno bitne i kod realizacije projekata unutrašnjeg uređenja.

Archicad je BIM računarski program koji se konstantno unapređuje više od 33 godine i to od strane samih arhitekata. To je softver u kome se mogu izraditi 3D modeli, razne vrste vizualizacija, grafička i numerička tehnička dokumentacija, projekti enterijera bilo koje veličine i zahtevnosti. Ako ovome dodamo direktnu vezu sa Twinmotion-om, uz Archicad besplatnim softverom za fotorealistične vizualizacije, koji prizvodi svetski poznati Epic Games ili Rhino–Grasshopper–Archicad konekciju za algoritamsko projektovanje, dobijamo strašno moćan set alata za razigravanje mašte bilo kog projektanta.

(Veza Rhino-Grasshopper-Archicad)

Pomoću softvera BIMx, alata koji više godina unazad nagrađen kao najbolji alat na svetu za BIM prezentaciju i komunikaciju preko mobilnih uređaja, investitoru se može omogućiti virtuelna šetnja kroz budući prostor, a izvođaču na gradilištu jednostavan i kvalitetan pristup kompletnoj projektnoj dokumentaciji. Na taj način omogućena je izuzetno dobra komunikacija sa projektantima.

Ako se radi o velikom projektu, na kome je neophodan timski rad, ponekad i više stotina projektanata, tu su BIMcloud i Archicad Teamwork, koji omogućuju saradnju i zajednički rad timova bilo koje veličine, u realnom vremenu, bez obzira na lokaciju na planeti ili vremensku zonu.

Mislim da nam sve ovo govori da BIM itekako jeste za enterijer.

hiCAD poseduje i trening centre. Kome su namenjeni i šta konkretno podrazumevaju?

S obzirom na to da su softveri ključni u BIM-u i da smo mi deo distributivne mreže GRAPHISOFT-a, lidera u BIM tehnologiji, mi i naši partneri smo konstantno obučavani i u jedinstvenoj smo poziciji da baratamo sa i prenosimo najnovije informacije, znanja i veštine na polju BIM-a u svetu.

hiCAD svojim aktivnostima u distribuciji i implementaciji BIM tehnologije, pored Srbije pokriva i Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju i Kosovo*.

(BIMx)

Puno energije ulažemo u to da niko ne ostane uskraćen za potrebne informacije, obuke, konsultacije, predavanja i softverske alate. Pružamo podršku srednjim školama i fakultetima u smislu definisanja i odvijanja kurikuluma, pružamo tehničku podršku korisnicima, razvijamo dodatke za Archicad i izdajemo literaturu na raznim, lokalnim jezicima.

Naši trening centri su namenjeni svima koje interesuje BIM i žele da usavrše veštine rada u BIM softverima. Zainteresovani u tom smislu mogu da se obrate i neposredno nama, ali i lokalnom parteru, trening centru i mogu biti sigurni da će dobiti sve potrebne informacije i uslugu najvišeg kvaliteta.



Korisni linkovi:

https://hicad.biz/

https://graphisoft.com/solutions/products/archicad

https://graphisoft.com/solutions/workflows/open-bim

https://www.buildingsmart.org/standards/bsi-standards/industry-foundation-classes/

https://www.buildingsmart.org/

https://www.iso.org/standard/70303.html

https://graphisoft.com/partner-solutions/twinmotion

https://graphisoft.com/solutions/products/archicad/design

https://graphisoft.com/solutions/products/bimx

https://graphisoft.com/solutions/products/bimcloud

https://graphisoft.com/try-archicad/work-in-team

https://hicad.biz/edukacija/hicad-trening-centri/

https://youtu.be/HFeQtV2uLrc

https://graphisoft.com/content/uploads/case-studies/GRAPHISOFT_CaseStudy_Ikeda_Architecture.pdf

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.