NavMenu

Roland Raith, izvršni direktor Gebrüder Weiss Srbija - Samo će kompanije koje imaju snažnu volju za inovacijama ostati uspešne na tržištu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 30.11.2020. 10:31
Komentari
Podeli
Roland Raith (Foto: Gebruder Weiss)Roland Raith
Kompanija Gebrüder Weiss Srbija trenutno realizuje 380.000 pošiljki godišnje za klijente u Srbiji, sa preko 250 zaposlenih na tri lokacije koje zauzimaju ukupnu površinu od 40.000 m². U nepredvidivoj situaciji sa kojom su se suočili sredinom marta, jedino sigurno rešenje je bilo prihvatiti promene i prilagoditi se što je brže moguće, priča za eKapiju Roland Raith, koji je krajem 2019. godine imenovan na poziciju direktora kompanije Gebrüder Weiss u Srbiji. On se u razgovoru za naš portal osvrnuo na prvih godinu dana, najavio nove investicije u Srbiju, ali i otkrio šta su tokom pandemije najveći izazovi za kompaniju, kao i na šta je u proteklom periodu najviše ponosan.

- Od prvog dana, preduzeli smo neophodne mere u cilju zaštite zdravlja naših zaposlenih i partnera, i ostali fokusirani na osnovne procese i fleksibilnost kako bismo pružili najbolju moguću uslugu. Obezbedili smo neometani lanac snabdevanja i stabilnu podršku za naše klijente, pružajući rešenja koja su omogućila da njihovo poslovanje funkcioniše u ovim teškim vremenima.

eKapija: Šta su bili Vaši glavni ciljevi kada ste preuzeli novu poziciju i da li ste uspeli neke od njih da ostvarite?

- Moj glavni cilj je bio da, zajedno sa timom i partnerima, ojačamo i dalje gradimo našu poziciju na tržištu. Želimo da Gebrüder Weiss bude brend prepoznatljiv po svojim vrednostima koje neguje: Nezavisnost, Održivost, Posvećenost i Izvanrednost usluge, a da naša dela, u svakodnevnim poslovnim aktivnostima, potvrđuju naše reči.

Čak i ove godine, pored mnogo nepredvidivih uticaja, uspeli smo da ispunimo većinu naših ciljeva.

eKapija: Šta je bio najveći izazov i na šta ste najponosniji?

- Bez obzira na veliki broj izazova u 2020. godini, nastavili smo istim putem, sa ciljem da srpskom tržištu pružimo kvalitetnu i pouzdanu uslugu.

Ponosan sam na naše zaposlene koji su bili, i još uvek su odlučni da idu tim putem. Njihova posvećenost kompaniji, naročito u doba pandemije, neprocenjiva je za Gebrüder Weiss. Zahvaljujući njima, naše poslovanje je bilo stabilno od samog početka – uspeli smo da sve naše lokacije širom sveta ostanu operativne u punom kapacitetu.

eKapija: Koje su najznačajnije promene koje su se u prethodnom periodu dogodile u sektoru transporta i logistike?

- Usled promena u načinu života uzrokovanih pandemijom, primetili smo da u nekim oblastima poslovanja dolazi do pada tražnje, dok druge oblasti beleže značajan rast. I u ovoj situaciji ostali smo posvećeni klijentima, obraćajući pažnju na njihove potrebe i čineći sve kako bismo im pružili izvanrednu uslugu i podršku.

Tržištu su, posebno u teškim vremenima, neophodni pouzdani i jaki partneri – drago nam je da su naše usluge, u kombinaciji sa korporativnim vrednostima koje Gebrüder Weiss neguje, prihvaćene na tržištu ove godine.

(Foto: Gebruder Weiss)
eKapija: Da li je pandemija ubrzala digitalizaciju u ovom sektoru?

- Da, definitivno. Sektor transporta i logistike nije izuzetak kada je reč o globalnoj digitalizaciji. Kako biste vaše poslovanje učinili konkurentnim, efikasnim, doslednim i vrhunskog kvaliteta, morate da pratite trendove i svetska dešavanja.

Ne samo da mi kao kompanija koristimo najnovija IT rešenja, već i pružamo IT rešenja dizajnirana u skladu sa zahtevima i logističkim potrebama klijenata, kao i brojne e-usluge kako bismo im pomogli da brzo ostvare svoje ciljeve, istovremeno štedeći vreme i novac. Svaki naš klijent može da pristupi digitalnoj platformi kako bi imao uvid u sve relevantne informacije (porudžbine, zalihe, istorija naloga, itd.), podnese zahtev za neobavezujuću ponudu za transport, kao i da dobije informacije o cenama putarina u određenoj oblasti.

U cilju daljeg poboljšanja komunikacije sa klijentima, Gerbrüder Weiss pravi još jedan veliki korak prema digitalizaciji. Razvili smo myGW portal za klijente, digitalnu platformu koja spaja sve naše digitalne usluge, nudeći našim klijentima individualno prilagođenu strukturu sa direktnim pristupom relevantnim podacima u bilo kom trenutku. Platforma će biti u potpunosti predstavljena srpskom tržištu do sredine 2021. godine.

Iako je ova vrsta usluga vrlo korisna za naše partnere, moram da dodam da elektronske procedure neće zameniti lični kontakt koji je i dalje ključni element našeg poslovanja.

eKapija: Kako ocenjujete trenutno stanje na tržištu transporta i logistike?

- Od juna, situacija na tržištu je ponovo stabilna. Trend B2C poslovanja i e-trgovine se nastavlja. U ovakvoj situaciji, veoma je važno biti fleksibilan i redovno se prilagođavati situaciji na tržištu. Poslednjih par meseci pokazalo je koliko je, zapravo, sektor transporta i logistike značajan. Kompanijama je potreban stabilan lanac snabdevanja kako bi se fokusirale na svoje poslovanje. Sledeća godina će takođe biti izazovna i samo će kompanije koje imaju snažnu volju za inovacijama ostati uspešne na tržištu.

eKapija: U kojoj meri ste zadovoljni rezultatima koje je kompanija ostvarila u 2020. godini?

- U drugom kvartalu imali smo negativan uticaj korone, ali smo zadovoljni rezultatima u prvom, trećem i četvrtom kvartalu. Uspeli smo da pridobijemo nove klijente i ostvarimo naše budžetske ciljeve. Počeli smo da nudimo našim klijentima nove digitalne usluge, koje pružaju veću transparentnost i omogućavaju da komunikacija sa nama bude prijatnija i jednostavnija za korisnika. Ojačali smo i saradnju sa partnerima, uložili u zaposlene, a sve to zajedno dovelo je do poboljšanja našeg učinka na tržištu.

eKapija: Koji su planovi kompanije Gebrüder Weiss za naredni period?

- Nastavićemo sa razvojem poslovanja i jačanjem naše pozicije na domaćem tržištu. Na putu budućeg rasta ostajemo fokusirani na ekonomsku, ekološku i socijalnu održivost, što je izuzetno važno za našu politiku posvećenosti kvalitetu. Kako na globalnom tako i na lokalnom nivou, posvećeni smo ostvarivanju dugoročnog uspeha, traženju "zelenijih" transportnih rešenja i doprinosu razvoju socijalnog okruženja u kome poslujemo. Planiramo dalje investicije u toku 2021. godine - preciznije, planiramo 350.000 EUR investicija u našu infrastrukturu u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.