NavMenu

Slaviša Lečić, savetnik za korisnička rešenja za S/4HANA u kompaniji SAP - Inteligentno poslovanje podrazumeva korišćenje inovativnih tehnologija

Izvor: eKapija Utorak, 17.11.2020. 08:45
Komentari
Podeli
(Foto: SAP)
Slaviša Lečić, Customer Solution Advisor (savetnik za korisnička rešenja) za S/4HANA u kompaniji SAP predstavlja iskustvo ove kompanije, kada je reč o digitalizaciji, ali i ERP sistem S/4HANA, kao i program SAP MOVEMENT.


Na koji način je pandemija koronavirusa promenila potrebe za digitalizacijom kompanija?


Naš standardni pristup koji se tiče transformacije korisnika na novi S/4HANA sistem ima nekoliko elemenata koje treba da razmotrimo. Prvi se odnosi na strateški pravac i ciljeve gde poslovanje/organizacija želi da ide u narednih nekoliko godina. Drugi se odnosi na trenutno stanje poslovanja, dakle, kako radimo, gde imamo izazove, koje procese želimo da unapredimo. Treći se tiče trenutnog stanja IT aplikacija i tehnologija koje se koriste i poslednji koji je jako važan, a tiče se spoljašnjih efekata koji utiču na poslovanje i koji treba da utiče na buduće stanje i strategiju u vezi sa IT aplikacijama koje treba da pomognu da bi organizacija uspešno poslovala. Kada sam pomenuo spoljašnji faktor, koronavirus je svakako nešto što je, na žalost, nezaobilazan faktor koji moramo da uzmemo u razmatranje. Uzimajući sve zdravstvene preporuke i stanje zemalja i tržišta u kojima kompanije posluju, ovo je faktor koji je značajno uticao i uticaće na odluke koje se odnose na buduću digitalizaciju kompanija i promene načina poslovanja, pristupa korisnicima, načinu prodaje i tako dalje.


Na osnovu višedecenijskog iskustva kompanije SAP, kako biste ocenili spremnost kompanija, malih i velikih, da digitalizuju svoje poslovanje?


Ka što sam već pomenuo, spoljašnji faktor koji trenutno imamo, a tiče se pandemije, uticao je da kompanije naprave prioritizaciju u smislu digitalizacije, pa tako imamo dve dimenzije koje treba da razmotrimo. Jedna se odnosi na optimizaciju poslovanja, a druga se odnosi na traženje novih tržišnih prilika kako bi se optimizovao portfolio, definisali novi proizvodi i usluge i pronašle nove poslovne prilike. Sprovođenje bilo koje od ovih inicijativa je po mom mišljenju nemoguće ukoliko nemamo adekvatnu podršku poslovnih aplikacija, digitalizacije poslovnih procesa i korišćenje inovativnih tehnologija.


Kakvo je Vaše iskustvo na lokalnom tržištu? Šta digitalizacija poslovanja podrazumeva u Srbiji u najvećem broju slučajeva?


Manje više, kao što sam već pomenuo, postoje dve dimenzije koje se skoro uvek razmatraju u procesu donošenja odluka u vezi sa digitalizacijom. Ono što je važno spomenuti je da postoji ne mali broj inicijativa i projekata koji su u toku i gde kompanije koji su SAP dugogodišnji korisnici uveliko rade na transformaciji i investiraju u različita poslovna rešenje kako bi unapredile poslovanje.


Nastupila je i nova era inteligentnog poslovanja. Šta podrazumeva novo digitalno jezgro i zašto ste odlučili obnoviti svoje jezgro?


Inteligentno poslovanje podrazumeva korišćenje inovativnih tehnologija kao sto je mašinsko učenje, Robotic Process Automation, Chatbot i tako dalje. Sve nove tehnologije treba da nam pomognu da automatizujemo poslovne procese i da se iskoristi ono najbolje što organizacija poseduje, a to su znanje, donošenje odluka na bazi informacija koje posedujemo, kako informacija koje generišu interne aplikacije, tako i koristeći spoljašnje izvore podataka kojima možemo da pristupimo. Osnova svake digitalizacije je takozvano digitalno jezgro ili ERP sistem koji treba da nam omogući da na najbolji mogući način upravljamo i planiramo svim resursima organizacije. Ono je osnova za poboljšanje svih drugih procesa u domenu finansije, upravljanja logistikom kao i upravljanja ljudskim kapitalom.


Šta je S/4HANA?


S/4HANA je nova generacija SAP ERP sistema sa ugrađenim inteligentnim tehnologijama, uključujući veštačku inteligenciju, mašinsko učenje i naprednu analitiku. Pomaže kod procesa transformacije poslovnih procesa automatizacijom i radi na SAP HANA platformi. Ona omogućava organizacijama da dosegnu nova tržišta, ubrzaju prihod, povećaju zadržavanje kupaca i poboljšaju poslovne mogućnosti. U anketi između 110 korisnika S/4HANA sistema, ispitanici su naglasili da su im mogućnosti u okviru S/4HANA omogućile značajnu optimizaciju procesa i mogućnost da povećaju prihode. Naravno, kompanije su takođe trebale da prilagode svoje poslovne procese i promene unutrašnje poslovanje, ali SAP S/4HANA je pružio značajnu osnovu na kojoj mogu da grade promene (izvor Forrester Report).



Šta je program SAP MOVEMENT?


Jos pre pet godina, kada je SAP krenuo u izgradnju nove generacije ERP sistema, S/4HANA SAP je kreirao program kome je dao naziv SAP Movement. Sam program obuhvata skoro sve organizacione jedinice unutar SAP organizacije kao i partnersku mrežu koja čini kompletan SAP ekosistem. Program definiše preporuke za postojeće SAP korisnike i sadrži značajan set alata koji pomažu u procesu donošenja odluke kao i kod same implementacije ili migracije na novu platformu. Pored preporuka i alata, našim krajnjim korisnicima stoje na raspolaganju iskusni SAP stručnjaci koji treba da savetuju korisnike i daju značajnu podšku tokom procesa tranzicije.


Koji su Vaši saveti za kompanije koje bi sada da započnu digitalnu transformaciju? Odakle da krenu i na šta da obrate pažnju?


Kao što sam već pomenuo, na početku je veoma važno da korisnici treba da razmotre kuda organizacija želi da ide, koji su to trenutni izazovi sa kojima se organizacija susreće. Važno je utvrditi i postojeće stanje IT aplikacija, kao i razmotriti sve spoljašnje faktore kako bi se definisalo buduće stanje IT aplikacija a u skladu sa tim i način kako de se napravi transformacija prelaska na S/4HANA rešenje. SAP stručnjaci, kao i SAP implementacioni partneri, stoje na raspolaganju da pruže savete u vezi sa najboljom praksom i iskustvom, koje alate treba koristiti u kom trenutku tranzicije.


Koji su planovi kompanije za naredni period?


Što se tiče narednih koraka i planova, svakako je zadržavanje liderske pozicije u domenu ERP rešenja. Resursi su usmereni na razvoj i nadogradnju novog S/4HANA rešenja, koje ima mogućnost korišćenja kako u "on premise", tako i u "cloud" okruženju. S obzirom na istoriju i iskustvo, ono što je bitno da se naglasi je i očuvanje i razvoj najboljih industrijskih praksi po kojima je SAP ERP bio prepoznatljiv na tržištu. S obzirom na to da je S/4HANA najbrže rastući proizvod u SAP portfoliju sa više od 5500 korisnika širom cele planete, SAP pažljivo sluša njihove potrebe i usklađuje budući razvoj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.