NavMenu

ŠSTK priča o uspehu: Majo Mićović, direktor kompanije Sky Express - IT poslovanje probija sve rekorde

Izvor: Promo Ponedeljak, 06.07.2020. 11:08
Komentari
Podeli
Majo Mićović (Foto: Vlasništvo ŠSTK-a)Majo Mićović
IT poslovanje probija sve rekorde i treći put uzastopno će preskočiti milijardu evra izvoza iz Srbije na godišnjem nivou. I pritom, ove godine će drugi put preskočiti poljoprivredni izvoz, koji je jedna od okosnica srpskog izvoza, što svakako dovoljno govori o stanju IT branše u Srbiji, kaže za eKapiju Majo Mićović, generalni direktor firme Sky Express i predsednik Švajcarsko-srpske trgovinske komore (ŠSTK).

U intervju za naš portal, Majo Mićović govori o tome kako je Sky Express poslovao tokom vanrednog stanja, o razlikama u poslovanju kompanija u Srbiji i Švajcarskoj tokom prvih nedelja i meseci pandemije, kao i tome kako se IT sektor snašao u novonastalim okolnostima.

Intervju sa Majom Mićovićem je četrnaesti u nizu razgovora sa firmama-članicama Švajcarsko-srpske trgovinske komore, kojima ŠSTK promoviše rad švajcarskih firmi u Srbiji i ističe vrednosti i dobre poslovne prakse ove zemlje i ovih kompanija.

eKapija: Na koji način se promenilo poslovanje kompanije Sky Express na čijem ste čelu, tokom vanrednog stanja u Srbiji i pandemije? Da li ste uvodili neke zaštitne mere, rad od kuće?

- Sky Express je švajcarska kompanija koja godinama deluje u oblasti cyber security biznisa, u regionu Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Albanije i Severne Makedonije. Kao tržišni lider, odgovorni za većinu kritičnih projekata pre svega u Srbiji, Sky Express nije mogao tek tako da povuče sve svoje zaposlene na rad od kuće, već smo se organizovali na način da najvažniji poslovni resursi ipak dolaze na posao, naravno uz maksimalne mere predostrožnosti a da ostatak ljudstva daje podršku od kuće.

Očigledno je da je koncept uspešno funkcionisao, jer nismo imali nijednog Covid inficiranog zaposlenog, a svi naši kritični korisnici, među njima i veliki sistemi kritični po funkcionisanje države Srbije poput EPS, kancelarije za IT, mnogih ministarstava itd. su bili adekvatno zaštićeni, i funkcionisali bez prekida i sigurnosnih propusta, iako se zna da u tom periodu jeste bilo veoma mnogo napada od strane individua i grupa sa malicioznim namerama. Ovo posebno ističemo, jer su rešenja koja mi implementiramo po prirodi vrlo kompleksna i inženjerski intenzivna, ali upravo zbog toga i izuzetno efikasna, što se i pokazalo ne samo sada u periodu vanrednog stanja već uveliko i godinama pre njega.

eKapija: Koji je najveći izazov sa kojim se kompanija suočila i kako ste ga prevazišli? Koliko vam je u tome pomoglo iskustvo iz Švajcarske?

- Jedan od najvećih izazova je bio redukovan kapacitet resursa IT kadrova kod naših korisnika. Naime, IT cyber security branša ionako kuburi sa brojem kadrova, a većina velikih poslovnih sistema i državnih organa koji se moraju zaštititi ili nema dovoljno ili skoro nimalo zaposlenih u tom sektoru. Sa dodatnim opterećenjem rada od kuće ili čestih bolovanja usled Covid-a, završavanje otvorenih projekata i održavanje postojećih ugovora je postalo vrlo otežano, jer naši inženjeri ponekad nisu imali odgovarajućeg korisničkog saradnika na terenu.

S obzirom na to da je Sky Express tehnički organizovana firma koja posluje pod visokim standardima, posebno ISO 27001, primenili smo kombinaciju video konferencija za rad na daljinu sa korisnicima, mnogo veće angažovanje naših inženjera na terenu što je na kraju dovelo do sve češćeg outsource-aranžmana sa korisnicima, gde su se oni kompletno oslonili i na naš kadar, ne samo na naše tehnologije. Uvideli su da angažovanjem naših inženjera dobijaju, po potrebi, efikasan tehnički resurs, visoko profilisane kadrove bez da ih sami pronalaze, upošljavaju, sertifikuju. Kao garant kvaliteta, tu je vrlo strog SLA ugovor, kojim se mi kao pružalac usluga obavezujemo na dogovoreni nivo usluge. Ovaj način rada je samo jedna od poslovnih preambula koje smo inkorporirali od našeg švajcarskog osnivača, a na osnovu mojih dugogodišnjih iskustava tokom karijere u Švajcarskoj.

eKapija: Da li je i koliko je na poslovanje uticalo zatvaranje granica?

- S obzirom na tip našeg poslovanja, koje je praktično totalno digitalizovano, zatvaranje granica nije direktno ugrožavalo izvršavanje naših ugovorenih zadataka. Ono gde jeste uticalo, to je na razvoj poslovanja u regionu, jer smo upravo pred samo izbijanje pandemije, otvorili u Podgorici Sky Express Montenegro, našu ćerku firmu. Uz to, sve smo više angažovani u Regionu Balkana i uskoro otvaramo firme i u Banjaluci, Tirani i Skoplju, tako da ograničeno kretanje donekle negativno utiče na naše strateške ciljeve.

eKapija: Kako ocenjujete državne mere podrške privredi?

- Naša firma se nije uključivala u taj program podrške, ali smo kroz primere drugih mogli da uvidimo da su mere podrške svakako dobrodošle onima kojima su bile potrebne. Naime, neke branše su zaista bile ozbiljno pogođene pandemijskom krizom, posebno hotelijerstvo, ugostiteljstvo, generalno turizam, saobraćaj, dakle mnoge usluge gde dolazi do direktnih kontakata sa velikim brojem ljudi. Ne bih poredio te mere sa merama koje je pružila švajcarska vlada, jer je reč o neuporedivo bogatijoj državi, ali svakako treba pozdraviti mere srpske vlade i videti da li će se te mere nastaviti i kroz još preciznije i usmerenije opcije podrške nego do sada.

eKapija: Kompanija Sky Express je distributer naprednih sajber bezbednosnih rešenja i usluga u oblasti informacione bezbednosti u čitavom regionu. S obzirom na to da su se informacione tehnologije pokazale kao izuzetno značajne za poslovanje tokom vanrednog stanja, da li je pandemija promenila stav ovdašnjih kompanija u pogledu njihove upotrebe i sajber bezbednosti?

- Nedavna konferencija o sajber bezbednosti u jednoj poslovno vrlo razvijenoj branši, u osiguranju, je pokazala veliko interesovanje na tu temu, iako branša osiguravača važi za relativno konzervativnu i uzdržanu kad su primene novih tehnologija u pitanju. Generalno, digitalizacija poslovanja je otvorila vrata i jednoj opasnosti - olakšala je pristup kritičnim podacima svake firme. Uz to, rad od kuće je postavio nove izazove pred IT odeljenja svih firmi, jer se iznenada vaša relativno zaštićena IT mreža "otvara" preko Interneta ka kućama vaših zaposlenih. Što na trasi ka njima, a što unutar njihovih domova, opasnost od proboja informacionog sistema se mnogostruko uvećava, što su na žalost iskoristile uvek budne hakerske organizacije.

Sve to jeste uticalo na relativno podizanje svesti o sajber bezbednosti ali i dalje je to daleko od potrebnog nivoa. Naše aktivnosti su sada usmerene ka edukovanju poslovnog miljea u tom smislu, i spremamo nekoliko konferencija sa našim vendorima i poslovnim partnerima, što u smislu web konferencija a što, koliko novi talas pandemije dozvoli, i uživo.



eKapija: Kako biste ocenili trenutnu poslovnu klimu u Srbiji?

- Gledano iz perspektive poslovanja naše branše sajber bezbednosti, a i generalno, iz perspektive IT poslovanja,smatramo da je situacija sasvim dobra, IT poslovanje probija sve rekorde i treći put uzastopno će preskočiti milijardu evra izvoza iz Srbije na godišnjem nivou. I pri tome, ove godine će drugi put preskočiti poljoprivredni izvoz, koji je jedna od okosnica srpskog izvoza, što svakako dovoljno govori o stanju IT branše u Srbiji. Mislim da je država vrlo dobrom administrativnom politikom pomogla razvoj ove branše, iako je sama branša po sebi svakako jedna od najperspektivnijih branši i globalno.

Sa druge strane, pandemija i vanredno stanje u zemlji, pa i izbori za parlament u regionu su svakako imali uticaja na poslovanje, trenutno je nemoguće odrediti tačan nivo tog uticaja na rezultate u 2020 godini. Naša očekivanja su da ćemo u drugoj polovini godine uspeti da nadoknadimo rezultate relativnog zastoja iz prvih 6 meseci.

eKapija: Koja je osnovna razlika, ukoliko je ima, u poslovanju kompanija u Srbiji i Švajcarskoj tokom prvih nedelja i meseci pandemije?

- Pa mislim da nema prevelikih razlika koje su uslovljene pandemijom. Naša saradnja sa većinom inostranih firmi, pa i švajcarskih, pokazala je da su svuda vladali slični faktori - rad od kuće, usporavanje privrednih aktivnosti, adminstrativne mere borbe protiv korone, vanredno stanje - a razlike su nastajale pre svega u smislu generalnih razlika zemalja sa kojima radimo, pa je recimo nivo organizovanosti u Švajcarskoj zaista bio izuzetan a nivo uznemirenosti i poslovne usporenosti bio na opšte iznenađenje veći u zemljama poput SAD, Italije, UK.

Čini mi se da se naša zemlja ipak dovoljno dobro oduprla problemima koje je donosila pandemija, koju su mnoge druge jače privrede teže podnosile. Očekujemo nastavak trenda interesovanja globalnih kompanija za saradnju sa srpskim firmama, što bi moglo posebno biti vidljivo od strane švajcarskih kompanija.

Članice ŠSTK-a su švajcarske kompanije prisutne na srpskom tržištu, kao i domaće firme sa razvijenim poslovnim aktivnostima u Švajcarskoj ili u saradnji sa partnerima iz Švajcarske. Zajedničko za sve firme jeste da su, u početnom momentu nastanka pandemije, odgovorno reagovale, i to, kao prvo, preduzimanjem neophodnih mera za zaštitu zdravlja zaposlenih, zatim digitalizacijom jednog dela poslovnih aktivnosti, i na kraju, pružanjem doprinosa borbi protiv Covid-a 19 u okviru sopstvenih mogućnosti.

eKapija: Kakva su iskustva švajcarskih kompanija koja posluju u Srbiji u pogledu trenutnog poslovnog okruženja i izgleda za nove investicije?

- Najnovija investicija iz Švajcarske se odnosi na firmu Regent Lighting čije sedište se nalazi u Bazelu. Ta kompanija je investirala 10 miliona EUR u izgradnju fabrike za proizvodnju električnog osvetljenja u Svilajncu. ŠSTK planira da sprovede anketu među svojim članicama o uticaju Covid-19 na obim poslovnih aktivnosti i dalje planove za poslovanje, čije ćemo detaljne rezultate podeliti sa vama u septembru 2020. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.