NavMenu

Bojan Petković, PlanRadar - Građevinarstvo je jedna od najmanje digitalizovanih industrija, pandemija nam je pokazala da to mora da se menja

Izvor: Promo Četvrtak, 28.05.2020. 11:55
Komentari
Podeli
Bojan Petković (Foto: PlanRadar)Bojan Petković
Kompanija PlanRadar otpočela je poslovanje 2013. godine sa sedištem u Beču. Jedan od pet osnivača Domagoj Dolinšek, vuče korene sa ovih prostora, te je region jugoistočne Evrope od samog početka bio potencijalno tržište. Ideja za PlanRadar došla je iz potrebe da se informacije sa gradilišta lako i brzo prikupe u jedan centar i da se po potrebi mogu distribuirati ostalim učesnicima u gradnji, te da se iz njih kreiraju automatski izveštaji ili napomene za sve učesnike u ovom procesu.

Sa Bojanom Petkovićem, regionalnim menadžerom kompanije PlanRadar razgovarali smo o uspehu koji je kompanija za kratko vreme ostvarila, značajnim investicijama, ali i digitalizaciji u građevinskoj industriji.

- Krenuli smo iz potrebe industrije. PlanRadar je u svojoj osnovi bio zamišljen kao "defect and task tracking tool", dakle alat za praćenje nedostataka i sitnih stvari koje treba otkloniti na gradilištu kao i za praćenje osnovnih zadataka. Međutim, vremenom se ta priča proširila na upravljanje dokumentacijom, zahtevnije zadatke i praćenje kompletne korespodencije na nekom gradilištu.

Bitno je napomenuti da govorimo o jednostavnom alatu za korišćenje, za koji nije potrebno više od 15 minuta da savladamo korišćenje.

Počeli ste kao startap kompanija, a nedavno ste prikupili 30 mil EUR od vodećih svetskih venture investitora. Sigurno je da je u pitanju potvrda vašeg poslovnog modela i kvaliteta samog softvera, ali kakav je lični osećaj kada dobijete ovakvo "poslovno" priznanje u veoma izraženoj konkurenciji?

- PlanRadar je početkom godine prikupio 30 mil EUR investicija putem venture kapitala, a jedan od investitora bio je Insight Partners, jedan od najvećih svetskih investitora u softver sa sedištem u Njujorku. To dosta znači jer daje potvrdu da ste na pravom putu. Kada razmišljam o softveru i zašto se investicije fokusiraju na jedne softvere, a na druge ne, dolazim do zaključka da je odlučujuća prednost jednostavnost korišćenja samog softvera. Mislim da je to faktor koji treba često naglašavati, jer u ogromnoj količini informacija koju trenutno imamo preživeće samo oni sistemi koji su jednostavni i koji nam mogu doneti korist. Ako komplikujemo stvari, ako nam treba dug period edukacije, onda softver sam sebi postaje svrha, a nama ništa ne olakšava. Mislim da je to jedan od bitnih razloga zašto smo uopšte dobili tu investiciju.

Druga stvar je što rast same firme PlanRadar poslednjih godina iznosi 300%, što znači da se firma tri puta uveća svake godine i u smislu broja ljudi, klijenata, prodatih licenci, ali i tržišta na kojima poslujemo i to je neko prepoznao i zbog toga nam je jako drago.

U čemu je tajna uspeha vaše aplikacije/ softverskog rešenja?

- Jednostavnost je jedan od stubova uspeha, svakako, a drugi je lokalna prisutnost i podrška. Naime, iako se radi o cloud based softveru i nečemu što je dostupno svima svuda, i dalje je kada uvodite nove tehnologije na tržište bitno da se ljudi osećaju sigurno i da imaju kome da se jave ako naiđu na neki problem, nisu sigurni kako nešto da reše ili im pak treba savet. Stoga mislim da klijenti cene to što smo uvek dostupni i što smo dostupni na lokalnom jeziku, kao i to što razumemo posebnost svakog tržišta. To se ogleda i u poznavanju posebnih zakona koji u svakoj zemlji uređuju građevinsku industriju.

Treći razlog je i taj što stalno unapređujemo softver, tražimo nova i jednostavnija rešenja kroz komunikaciju sa klijentima. Jer cilj softvera je da olakša ljudima život, a ne da ga zakomplikuje. Omogućavamo i klijentima koji su iz lokalnih sredina, a koji možda nikada ne bi mogli da imaju uticaj na neko softversko rešenje u recimo Americi ili Aziji, da nama direktno daju savet i dobiju povratnu informaciju.

Sve ovo ne bi bilo moguće ako nemate softver koji dobro funkcioniše, ima sve funkcije koje su potrebne klijentima. To je osnovni temelj bez kojeg ne možete dalje.. Kombinacija svih tih elemenata je dovela do toga gde smo sada.

Kog profila su vaši klijenti?

- Poslednjih godina se pokazalo da PlanRadar koriste različiti tipovi firmi koji učestvuju u "životu" nekog objekta. Naši klijenti su i investitori, zatim arhitekte i projektanti, izvođači radova, njihovi podizvođači, ali i klijenti iz oblasti facility managementa, odnosno održavanja objekata, koje dolazi iza svega toga, kao i firme koje se bave uklanjanjem objekata. Osim klijenata koji se bave visokogradnjom, PlanRadar koriste i oni koji se bave niskogradnjom, bilo da se radi o železnicama, putevima, građenju kanalizacione ili vodovodne mreže. Pokazalo se da osim građevine, još jedna značajna industrija koristi PlanRadar, a to je brodogradnja. I zapravo kad malo razmislite, koncept je vrlo sličan.

Pored najpoznatijih građevinskih kompanija i kompanija za upravljanje nekretninama, kao što su Strabag, Porr, CBRE, itd, na vašem sajtu, na listi vaših klijenata, možemo videti i kompanije kao što su Allianz ili Intersport. Na koji način maloprodajne mreže ili osiguravajuća društva mogu imati koristi od alata za komunikaciju u građevinskoj industriji?

- Kad je objekat već izgrađen, PlanRadar mogu koristiti i osiguravajuća društva i maloprodajni lanci. Oni preko PlanRadara mogu da prate stanje (layout) objekata koje su osigurali ili uzeli u zakup, i da otklanjaju potencijalne probleme ili greške koje su nastale. U tom segmentu facility managementa PlanRadar je idealan jer, neko ko je na samom terenu, vrlo lako i brzo može da mapira gde se nalazi problem, da taj problem prosledi kolegama iz održavanja, odnosno nekome ko to mora popraviti, a onda o da o tome izvesti i investitore ili osiguravajuću firmu.

Nedavno ste pokrenuli sajt i na srpskom jeziku. Da li očekujete rast broja klijenata iz lokalne industrije?

- Na srpski smo preveli ne samo sajt, već i kompletnu aplikaciju. Razlog za to je činjenica da je tržište u Srbiji veoma aktivno i očekujemo priličan rast broja lokalnih kompanija i među svojim klijentima u narednoj godini.

Građevinska industrija nije stala ni tokom pandemije, a vaša kompanija je pružila pomoć ovom sektoru, između ostalog i organizovanjem besplatnih vebinara na temu upravljanja gradilištima na daljinu. Kakvi su utisci nakon vebinara? Na koji način srpski građevinci gledaju na proces digitalizacije u industriji?

- Veoma pozitivno sam iznenađen reakcijom kolega iz struke koji su se u velikom broju odazvali na vebinare. Naš cilj je bio da u tom nekom haotičnom vremenu, vremenu policijskog časa, kada niko ne može da zna na koji način će se novonastale okolonosti odraziti na privredu, pokažemo da iako je situacija takva kakva jeste, uspeh vas i vaše firme zavisiti od toga da li ćete moći da se brže oporavite od konkurencije. A mi smo im pokazali kako mogu imati beneficije od korišćenja PlanRadara i na koji način da, kada ponovo pokrenu posao, što se sada dešava, sve to primene u praksi.

Digitalizacija je ušla na velika vrata odjednom. Pre dva meseca nismo na isti način razmišljali o digitalnim alatima kao što razmišljamo sada. Tek sada smo shvatili koliko tehnologija može da nam znači u kriznim situacijama.

Utisak je da građevinska industrija pomalo "kaska" za novim tehnologijama. Šta mislite zbog čega je to tako kakva su vaša očekivanja za budućnost?

- Stav se polako menja, ali i dalje je činjenica da je građevinarstvo jedna od najmanje digitalizovanih industrija. To moramo promeniti, jer ako nećemo mi, onda ko će, ako nećemo sada, onda kada ćemo? Sad je pravo vreme da menjamo stvari i da se prilagodimo na novo normalno, koje nam evo, dolazi.

Upotreba novih tehnologija u građevinskoj industriji pokazala se kao imperativ, pogotovo u vreme krize kao što je pandemija. Kompanije prepoznaju potrebu da digitalizuju svoje poslovanje, jer konkurencija napreduje i prilagođava se i nema razloga da i oni ne pokušaju.

Šta biste savetovali klijentima, ili potencijalnim klijentima, na šta da obrate pažnju tokom i nakon krize?

- Kada govorimo o digitalnoj transformaciji, nije dovoljno samo da kažemo kupili smo softver i da završimo priču. To je potreba da ono što smo do sada radili radimo na mnogo efikasniji i bolji način. Cilj je da se transformišete, a ne da kupite softver i ostanete na istom mestu na kome ste bili. Ako to uspemo da uradimo, onda smo na pravom putu.

Ova kriza nas je prisilila da u tom smislu razmišljamo.. Mi smo ti koji moramo biti inicijatori, svako za sebe. Moramo se menjati sada.

Šta je u planu za naredni period?

- BIM modul za praćenje događanja na gradilištu i u 3D, koji je istovremeno i besplatni BIM pregledač.

Njime će biti omogućeno da sve informacije koje smo imali u BIM alatima i softverima u fazi projektovanja, vrlo lako prenesemo na gradilište, ali i da kolege ne opterećujemo učenjem ili zahtevnim softverima koji mogu da rade samo na najmodernijim računarima.

Takođe, nastavićemo sa praksom da softver redovno nadograđujemo novim opcijama, koje se uvode na zahtev naših korisnika.

Kada je reč o PlanRadaru kao kompaniji planiramo da se proširimo na još osam novih tržišta u Evropi i svetu. Na sreću, kriza nas nije mnogo usporila, i planiramo da uskoro otvorimo lokalne podružnice u četiri zemlje, a do kraja godine u još četiri. Cilj nam je i da nastavimo sa rastom od tri puta godišnje, kao i da realizujemo svoju nameru da postanemo velika softverska kompanija, i mislim da smo u tome već na dobrom putu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.