NavMenu

Goran Kostić, generalni direktor kompanije Alfa-Plam - Najbolji u Srbiji, petu godinu zaredom

Izvor: Promo Utorak, 10.12.2019. 09:04
Komentari
Podeli
Goran KostićGoran Kostić
Kompanija Alfa-Plam lider je u proizvodnji grejnih tela u regionu i spada u top 5 proizvođača u Evropi. Prošle godine Alfa-Plam je obeležio jubilej - 70 godina postojanja, a o tome kakvi su savremeni uslovi poslovanja i kakvi su planovi za narednu godinu razgovaramo sa generalnim direktorom Alfa-Plama, Goranom Kostićem.

Na čelu kompanije ste od 2012. godine. Šta se od tada promenilo u poslovanju Alfa-Plama?

- Pre svega, promenila se vlasnička struktura, postali smo deo Alco Group-e na čelu sa gospodinom Miroljubom Aleksićem, što nam je omogućilo da sprovedemo jedan veliki investicioni ciklus u cilju proširenja kapaciteta proizvodnje, promene strukture proizvodnog asortimana i obnavljanja kadrovske strukture kompanije.

Investicije koje smo realizovali u prethodnom periodu su značajne, a tiču se pre svega izgradnje novih proizvodnih hala i opreme za mehaničku preradu, površinsku zaštitu i za montažu proizvoda iz programa na čvrsto gorivo i pelet. Dodatno, 2015. godine kupili smo i premium italijanski brend Calux, tako da je čitava paleta peći i kotlova na pelet vrhunskog dizajna postala deo našeg asortimana i danas se proizvode u našoj fabrici. U cilju zaokruženja procesa proizvodnje izgradili smo i novu fabriku FOS u Surdulici koja je specijalizovana za izradu kotlova. Sve ovo nam je omogućilo da povećamo proizvodne kapacitete i plasiramo proizvode na tržištima gde do sada nismo bili prisutni.

U savremenim uslovima poslovanja, prisutna je izoštrena konkurencija, postoji mnoštvo malih proizvođača koji bi da uzmu deo tržišta, a nama kao velikom sistemu nije tako jednostavno da se prilagodimo, moramo da radimo više od drugih na smanjenju troškova i konkurentnosti.

Na dodeli priznanja Najbolje iz SrbijeNa dodeli priznanja Najbolje iz Srbije
U kojoj meri se promenila struktura proizvodnog asortimana kompanije?

- Pre svega, trendovi promena su mnogo veći nego u ranijem periodu. Potrošači su mnogo zahtevniji i mnogo više insistiraju na komfornosti i kvalitetu proizvoda. U skladu sa trendovima na svetskom tržištu i kod nas je poslednjih godina veća potražnja za proizvodima koji koriste pelet kao gorivo, tako da iz godine u godinu raste učešće ovih proizvoda. Nekada je kupac mogao da bira samo vrstu grejanja i snagu koja mu je potrebna da zagreje svoj životni prostor, a danas su mu na raspolaganju i mnoge druge funkcije.

Proizvodi na pelet su tehnološki dosta složeniji, savremena elektronika omogućava kupcu nedeljno programiranje sistema grejanja i mogućnost da sistem pokrene čak i kada je van kuće. U domenu proizvoda na čvrsto gorivo takođe raste tražnja za premium proizvodima jer posedovanje štednjaka na drva više nije stvar potrebe nego prestiža. U tom segmentu takođe uvodimo nove proizvode, najnoviji su štednjaci na čvrsto gorivo Inox 75 i Futuro.

Kakva su ograničenja sa kojima se Alfa-Plam suočava prilikom izvoza u zemlje EU?

- Poslednjih godina, sa rastom ekološke svesti stanovništva, u svetu pa i kod nas, naša branša je na udaru jer se uvode mnogi standardi koje smo u obavezi da ispunimo. Izdvojio bih standard Ecodesign koji u EU stupa na snagu od 2020. godine, u domenu kotlova na pelet i čvrsto gorivo. Ovaj standard odnosi se na nivo energetske efikasnosti i stepen emisije štetnih gasova radi zaštite životne sredine. Većina naših proizvoda iz pelet segmenta ispunjava uslove pomenutog standarda.

Koja su to ograničenja sa kojima se kompanija suočava na domaćem tržištu?

- Ono što je olakšavajuća okolnost na domaćem tržištu jeste snaga brenda. Kupac će se uvek lakše opredeliti za kupovinu proizvoda iz našeg asortimana zbog sigurnosti i percepcije brenda, činjenice da su naši proizvodi kvalitetni, lako dostupni i da imamo izuzetno dobru servisnu mrežu. Nažalost, moram reći da je tražnja na domaćem tržištu izuzetno cenovno osetljiva tako da će mala razlika u ceni ponekad biti od presudnog značaja a mi nismo spremni da za tu razliku u ceni pravimo kompromise po pitanju kvaliteta.

FuturoFuturo
Dešava se i da krajnji potrošači kupe proizvod drugog manje kvalitetnog proizvođača i kasnije tokom eksploatacije uvide grešku. Oni su nam najbolja reklama jer nas preporučuju kod prijatelja, rođaka...Tajna našeg uspeha je i negovanje partnerskih odnosa sa distributerima, maloprodajama, instalaterima.

Ono što uvek ističemo jeste da su najbolje priznanje našeg rada mnogobrojne nagrade. Ove godine smo petu godinu zaredom nosioci prestižnog priznanja Najbolje iz Srbije i to u kategoriji Najbolji korporativni brend. Zaista smo ponosni na ovu nagradu koja je rezultat rada svih nas.

Kakvi su planovi Alfa-Plama za narednu godinu?

- Nastavljamo tamo gde smo stali. Borimo se da zadržimo lidersku poziciju na domaćem i okolnim tržištima, osvajamo nova tržišta i kontinuirano radimo na unapređenju proizvoda i postprodajnih usluga. U februaru ćemo kao i prethodnih godina, nastupiti na jednom od najvećih evropskih sajmova u našoj branši, u Veroni, i pripremili smo brojne novitete koje ćemo tom prilikom predstaviti evropskom tržištu. Takođe, nastavljamo sa započetim projektima unapređenja internih kompanijskih procesa radi povećanja efikasnosti svakog proizvodnog procesa i unapređenja performansi svakog pojedinca.


Fotogalerija
Alfa-Plam
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.