NavMenu

Miloš Stojković, ENEL PS - Razvojem modernih rešenja dobili smo efikasne Data centre

Izvor: Promo Ponedeljak, 04.11.2019. 10:16
Komentari
Podeli
Miloš StojkovićMiloš Stojković
U vreme kada je razvoj tehnologije toliko ubrzan, a privatnost podataka veoma ugrožena, uspostavljanje efikasnog Data centra nešto je čemu bi trebalo da teži svaka kompanija. Kako za eKapiju kaže Miloš Stojković iz kompanije ENEL PS koja se već dugo se bavi projektovanjem, izgradnjom, opremanjem i održavanjem Data centara, u jednoj modernoj kompaniji (objekti, infrastruktura...) upravo je taj IKT najosetljiviji deo, uključujući podatke, aplikacije, software, hardware.

- Data Centri (DC), prateći napredak IKT hardware-a doživljavaju evoluciju, tako da više ne važe pravila dobre prakse od pre 10 godina. Moderna rešenja, čiji razvoj diktiraju najveći brendovi ove industrije, omogućuju danas daleko efikasniji DC, uz napajanje i hlađenje sa minimalnim rasipanjem energije.

eKapija: Koliko su kompanije danas spremne da ulažu u takvu infrastrukturu? Da li su svesne značaja bezbednog skladištenja informacija?

- Konstantne inovacije u digitalnoj sferi primoravaju kompanije da ulažu u IKT infrstrukturu, kao i da podižu nivo pouzdanosti i bezbednosti podataka. Digitalizacija je donela mnogo veće količine podataka koji se obrađuju i skladiste, a kompanije moraju biti spremne na to. Imperativ pouzdanosti je veći nego što je bio, a IoT i 5G tehnologije će taj zahtev podići još više.

eKapija: Koji su to problemi i izazovi sa kojima se suočavaju kompanije, ali i vi i vaše kolege kao eksperti i konsultanti, prilikom uspostavljanja Data Centara?

- Projektanti specijalizovani za ovakve sisteme najbolje mogu da odgovore na postojeće trendove, sastave odgovarajući projektni zadatak i sprovedu projektovanje koje će omogućiti moderan i efikasan DC.

Najveći izazov za kompaniju je odabrati adekvatan prostor za DC. Najčešće se odabiraju pomoćne prostorije koje ne zadovoljavaju sve što je potrebno kao što je zaštita od plavljenja, požara i sl. Uklopiti se u protivpožarne uslove postojećeg objekta nije lak zadatak, a potrebne instalacije često nemaju kuda da prođu. Prefabrikovani DC kontejnerskog tipa je elegantno rešenje za ovakve situacije.

Još jedan veliki izazov je odrediti potrebe klijenta - kapacitet opreme koja se smešta u DC. Investitor najčešće ne zna koliki kapacitet mu je potreban, a nema ni plan budućeg proširenja.


eKapija: Često ističete da je za pravilno funkcionisanje Data centra važna i energetska efikasnost. Na koji način se ona najbolje postiže?

- Posmatrajući vesti iz tzv. velike petorke (Google, Microsoft, Facebook, Amazon, Apple) vidi se da je potrošnja energije i vode najbitniji parametar pri izgradnji DC. Nailazi se na objave rekordno niskih vrednosti PUE indeksa (Power Usage Effectiveness), reda veličine 1,1 ili manje.

Danas moderni DC koriste generisanu toplotu u IT opremi za zagrevanje objekata ili za neku sličnu namenu. DC srednje veličine (100 kW) može samostalno da greje objekat od 2.000 m2 poslovnog prostora.

eKapija: U Kragujevcu je počela izgradnja Državnog data centra. Koliko će taj projekat biti značajan za našu zemlju?

- Državni DC je izuzetno važan za čitav javni sektor u Srbiji. On će biti deo čitavog eko-sistema DC, uključujući Edge i Cloud aplikacije. Bezbednost podataka će biti jako bitna u njegovom slučaju, jer će korisnici biti osetljive institucije.

eKapija: Šta je to Edge computing?

- Edge computing ili Edge DC je rešenje koje omogućava procesiranje podataka vrlo blizu izvoru tih podataka. Digitalna transformacija i generisanje ogromne količine podataka na jednoj lokaciji je okidač za pojavu Edge DC. Nekada je postojao centralizovani mainframe gde su se obrađivali svi podaci, a sada se dešava decentralizacija obrade podataka pomoću Edge-a, koji nadopunjuje kolokacijske ili cloud Data Centre.

Edge DC je karakterističan po tome što nema nikakvu posadu, tj. mora imati daljinski nadzor sa udaljene lokacije. Najbolje je isporučiti ga kao prefabrikovanu i pre-testiranu infrastrukturu, tzv. "self-contained" tipa.

eKapija: U sredu ćete učestvovati na BIZIT konferenciji. Šta će biti u fokusu vašeg predavanja?

- Data Centri i Edge okruženja su danas primarno napajani UPS sistemima i klimatizovani vazdušnim hlađenjem. Primena Cloud, IoT, AI, i Edge forsira sve veće gustine čipseta, i ukupnu gustinu napajanja i hlađenja reka. Prezentacija će predstaviti klasična Edge rešenja, kao i novu tendenciju koja se nameće u narednim godinama.

Na BIZIT konferenciji biće prezentovani arhitektura Edge DC, mikro i prefabrikovani DC, kontejnerski DC kao "outdoor" rešenje, te Edge DC 2025 - velika gustina opreme do 50 kW/reku (IoT, HPC..) i nova paradigma. Vidimo se na BIZIT-u.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.