NavMenu

Milan Lučić, direktor APR - Možemo bolje uz napredak elektronske registracije

Izvor: Blic Petak, 25.10.2019. 16:11
Komentari
Podeli
Milan Lučič (Foto: YouTube/screenshot)Milan Lučič
I pored napretka od četiri mesta na Doing business listi 2020. za četiri mesta, Srbija može još bolje, ako se država odluči na isključivo elektronsku registraciju osnivanja firmi, kaže za Blic Milan Lučić, direktor Agencije za privredne registre.

U USAID-ovom izveštaju 72 odsto firmi navelo je da se u poslednjih godinu dana povećala transparentnost i predvidivost poslovanja, a prema poslednjem NALED-ovom istraživanju stavova privrede, najveći napredak u prethodnoj godini postignut je u oblasti uvođenja eUprave i ePoslovanja. U izveštaju SIGMA 2019. Agencija za privredne registre (APR) nazvana je jednim od "digitalnih šampiona" u Srbiji u oblasti pružanja usluga javne uprave.

- Naš cilj nije Doing business lista, već olakšanje procedura privrednicima. Iako je uvođenjem elektronske registracije omogućeno lakše osnivanje, Svetska banka je ocenila da je pribavljanje elektronskog potpisa i evidentiranje stvarnog vlasnika otežalo pokretanje poslovanja. Ipak, na konačno rangiranje ne utiču samo naši rezultati, već i pomaci koje su postigli drugi, ali bez obzira na to mi smo već prilikom popunjavanja upitnika konstatovali napredak u odnosu na prethodne godine - kaže Milan Lučić.

Najnovijim izveštajem Doing business obuhvaćeno je više aktivnosti APR. Koja su najznačajnija unapređenja za privredu?

- U prethodnih godinu dana uveli smo elektronsko podnošenje registracione prijave osnivanja višečlanog DOO. Uz nju se podnosi osnivački akt kao elektronski dokument, potpisan elektronskim potpisom. Iako je ukinuta obaveza korišćenja pečata za privredna društva, on se i dalje koristi u praksi, pa Svetska banka ne priznaje ovaj iskorak.

Koliko su ove promene olakšale poslovanje?

-Uvođenjem jednošalterskog sistema registracije pre 10 godina omogućena je elektronska razmena podataka između institucija, što je skratilo broj procedura za pokretanje poslovanja. Takođe, prosečno vreme donošenja odluka po registracionim prijavama za osnivanje privrednih društava i preduzetnika je 24 sata od podnošenja prijave. Svetska banka će ovu procedure prihvatiti kao napredak tek kada broj elektronskih prijava bude veći od papirnih, što još nije slučaj jer su ljudi navikli na papir, kao što su navikli i na pečat. Ono što, možda, nedostaje je odlučniji korak države ka potpuno elektronskoj registraciji, jer ako bi država, na primer, propisala da se registracija osnivanja isključivo obavlja u elektronskoj formi, kao što je učinjeno u slučaju građevinskih dozvola i finansijskih izveštaja, mi bismo kao zemlja vrlo brzo mogli da zabeležimo napredak na listi.

APR vodi i Centralnu evidenciju objedinjenih procedura za izdavanje elektronske građevinske dozvole. Ova oblast je ranije imala značajnu ulogu prilikom pozicioniranja Srbije na Doing business listi. Kako je sada?

- U odnosu na prošlu godinu, skočili smo sa 11. na 9. mesto, ali, još važnije, u sistemu Centralne evidencije objedinjenih procedura za izdavanje elektronske građevinske dozvole, u potpuno digitalnom okruženju, svakodnevno radi oko 9.000 korisnika. Sistem radi non-stop, i za prvih devet meseci ove godine primljeno je 82.350 zahteva, što je za 13 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Od početka rada evidencije do kraja prošle godine primili smo više od 5,8 miliona elektronskih dokumenata. Takođe je značajan podatak da se od uvođenja sistema vreme izdavanja građevinskih dozvola stalno skraćuje, što doprinosi daljem napretku Srbije na Doing business listi. Moram da naglasim da se ovaj sistem stalno unapređuje.

Izmenama propisa predviđeno je elektronsko podnošenje prijave za upis založnog prava, od 2021. Koliko će to popraviti poziciju Srbije u oblasti dobijanja kredita?

- Registracija novih vrsta ugovora i omogućavanje elektronske registracije su najveće novine koje donose propisi, čija primena počinje 1. januara 2021. Izmenama zakona propisana je registracija još dve vrste ugovora - o prodaji pokretnih stvari sa zadržavanjem prava svojine do isplate cene u potpunosti i ugovora o zalozi sa predajom stvari u državinu. Što se tiče založnog prava, izmena ovog propisa verovatno će najviše značiti bankama jer će ubrzati njihovo poslovanje i procedure.

Planirano je i elektronsko podnošenje prijave za finansijski lizing?

- Uvođenje sistema elektronske prijave u registru finansijskog lizinga biće omogućeno početkom 2020. godine i to je planirano programom Vlade za unapređenje pozicije Srbije na Doing business listi. Pri kraju je projekat za izradu softvera koji će ne samo ubrzati proceduru podnošenja prijava za banke, privredu i državu, već će ubrzati obradu tih zahteva i smanjiti troškove manipulisanja papirima jer digitalni način rada je najefikasniji i najekonomičniji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.