NavMenu

Đorđe Popović, generalni direktor sektora Deterdženti i kućna hemija kompanije Henkel - Želimo da Srbija bude prva po tržišnom učešću na nivou grupacije

Izvor: eKapija Ponedeljak, 07.10.2019. 15:25
Komentari
Podeli
Đorđe Popović (Foto: Henkel)Đorđe Popović
U gotovo dvodecenijskom poslovanju u Srbiji kompanija Henkel beleži dobre poslovne rezultate. Od privatizacije nekadašnje kruševačke Merime, koja je osnovana pre 180 godina, sve do danas, Henkel je ulaganjem u fabrike u Kruševcu obezbedio snabdevanje evropskog tržišta sa više od 70 miliona stanovnika, pa njihovi proizvodi iz Kruševca odlaze za 34 zemlje.

- Ono što bih voleo i čemu svakodnevno težimo jeste da, kroz sjajne inovacije, odličnu lokalnu implementaciju i uspešnu saradnju sa prodajnim partnerima, postanemo prva zemlja po tržišnom učešću u Henkelovom sistemu - kaže u intervjuu za eKapiju Đorđe Popović generalni direktor sektora Deterdženti i kućna hemija.

Popović za naš portal ističe kako je rukovodstvo Henkela zadovoljno rezultatima poslovanja u prethodnih 17 godina u Srbiji, a da su pred njima veliki razvojni ciljevi, ulaganje u inovacije, sprovođenje strategije održivog razvoja kao i kontuinuirane društveno-odgovorne aktivnosti.

eKapija: Henkel ove godine obeležava 17 godina rada u Srbiji. Kada pogledate unazad, kako biste sumirali prethodni period?

- Od privatizacije kruševačke Merime, 2002. godine, kontinuirano smo ulagali kako u modernizaciju i unapređenje proizvodnih procesa i tehnologija, tako i u proširenje proizvodnih i skladišnih kapaciteta. Kada je u pitanju poslovna jedinica Deterdžetni i kućna hemija, na tržište smo doneli nove brendove, kao što su persil, bref, perwoll, silan, K2r i clin, ali smo u isto vreme zadržali domaće kao što su merix, mer i dečiji sapun.

Ove godine, kada obeležavamo 180 godina od osnivanja Merime, u Kruševcu smo proširili naš proizvodni kapacitet za deterdžente i kućnu hemiju investicijom većom od 30 mil EUR. Time smo osnažili ovu proizvodnu lokaciju, odakle snabdevamo tržišta sa više od 70 miliona stanovnika i gde danas rade fabrike za proizvodnju praškastih i tečnih deterdženata, fabrike toaletnih osveživača, fabrika za proizvodnju tableta za mašinsko pranje posuđa, kao i regionalni logistički centar.

eKapija: Investicija kompanije Henkel Srbija koja je obeležila prethodnu godinu je otvaranje Somat fabrike u Kruševcu. Kako ste zadovoljni poslovanjem fabrike nakon malo više od godinu dana?

- Kada pominjeno otvaranje Somat fabrike, treba reći da je ona jedna od investicija koje smo realizovali u proteklih pet godina, kada smo investirali više od 90 mil EUR i otvorili tri fabrike i logistički centar. Zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima, posebno zato što je Somat fabrika važna ne samo zbog vrednosti investicije, već zbog najnovije tehnologije koja je na tržište donela jedan sasvim novi proizvod, somat gold tablete za mašinsko pranje posuđa sa rastopivom folijom. Ova vrsta somat tableta se jedino sa naše lokacije distribuira širom sveta, što govori o poverenju koje uživamo u Henkel sistemu globalno.

eKapija: Henkel se na tržištu ističe kao društveno odgovorna kompanija. Na koje projekte i aktivnosti ste najponosniji?

- Važno je da budemo prijatelj okruženja u kome poslujemo i zbog toga društveno odgovorne projekte, sprovodimo zajedno sa svojim kupcima, potrošačima, kao i sa zaposlenima i penzionerima.

Nedavno smo u saradnji sa kompanijom Delhaize Srbija podržali akciju Crvenog krsta Srbije za oporavak dece sa smetnjama u razvoju i socijalno ugrožene dece, zahvaljujući kojoj će im biti omogućeno zimovanje i boravak u prirodi. Ovoj akciji mogu da se priključe i potrošači, jer kupovinom bilo kog merix proizvoda direktno podržavaju akciju.

Kao jedan od posebno značajnih CSR projekata izdvojio bih prošlogodišnju donaciju osam špric pumpi Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije, u saradnji sa kompanijom Lilly Drogerie.

Zajedno sa kompanijom DIS smo pre nekoliko godina realizovali akciju "Mnogo lepih i srećnih beba, to nam treba", zahvaljujući kojoj smo pomogli porodilišta u nekoliko gradova Srbije. Za nas je posebno važna MIT inicijativa – Make an Impact on Tomorrow (Utiči na sutrašnjicu), nastala iz želje kompanije da aktivno učestvuje u razvoju zajednice kroz podršku projektima od društvenog značaja. MIT inicijativa pruža mogućnost zaposlenima da prijave projekte od značaja za lokalnu zajednicu i da volontiraju u njihovoj realizaciji.

Od osnivanja MIT inicijative u Srbiji 2007. godine do danas, urađeno je skoro 150 projekata u koje je uloženo više od 400.000 EUR, a sve to zahvaljujući zalaganju 65 MIT volontera. Dosadašnji rezultati na realizaciji MIT projekata stavljaju zaposlene Henkel Srbija na 8. mesto u čitavom Henkel sistemu, na šta smo veoma ponosni.

eKapija: Henkel Srbija brine i o energetskoj efikasnosti. U kojoj meri je to važan aspekt poslovanja kompanije?

- Jednu od ključnih vrednosti na kojima se zasniva naše poslovanje predstavlja održivost. Henkel-ova Strategija održivog razvoja postavlja za cilj da do 2030. godine tri puta smanjimo ekološki otisak koji stvaramo, a da istovremeno tri puta povećamo efikasnost našeg poslovanja, proizvoda i usluga. Zahvaljujući moderno opremljenim fabrikama u Srbiji ostvarili smo značajne uštede u potrošnji vode i energije, kao i stvaranju otpada.

Prvi smo u Srbiji dobili sertifikat ISO 50.001 za energetsku efikasnost, kao i Gold LEED sertifikat za liderstvo u energetskom dizajnu za zaštitu životne sredine.

Sa aspekta samih proizvoda, konstantno uvodimo inovacije kako u pogledu pakovanja, tako i u samoj formulaciji. Naši proizvodi ostvaruju željeni učinak na niskim temperaturama, pakovanja su reciklabilna, a posebne napore ulažemo u kompaktizaciju proizvoda. Lansirali smo na tržište persil diskove, čije se 4 komore diska sa gelom momentalno rastvaraju u dodiru sa vodom i oslobađaju svoju punu snagu tokom procesa pranja. Samo pakovanje ne zauzima mnogo prostora i moguće ga je reciklirati.

eKapija: Polako se bližimo kraju 2019. godine. Koliko ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima poslovanja ostvarenim u ovoj godini?

- Henkel Srbija se po prvi put našla na listi 10 najvećih izvoznika iz Srbije, zahvaljujući činjenici da je čak 70% proizvodnje u fabrikama u Kruševcu namenjeno izvozu, odakle snabdevamo više od 34 zemlje širom sveta. Osim investicija koje smo pomenuli, radili smo i na unapređenju brendova, mogu da izdvojim persil diskove, bref de luxe liniju, kao i nove "aroma therapy" linije merix-a. Saradnja na koju smo zaista ponosni i jeste podrška perwoll-a najpoznatijoj modnoj manifestaciji u regionu, Belgrade Fashion Week-u. Očekujemo da ćemo i u završnici godine nastaviti istu praksu.

eKapija: Kao direktor sektora Deterdženti i kućna hemija, šta je ono što biste voleli da postignete i na koji način planirate da unapredite poslovanje kompanije?

- Ono što bih voleo i čemu svakodnevno težimo jeste da, kroz sjajne inovacije, odličnu lokalnu implementaciju i uspešnu saradnju sa prodajnim partnerima, postanemo prva zemlja po tržišnom učešću u Henkelovom sistemu. Nastavićemo da ulažemo u društveno odgovorno poslovanje i da sprovodimo CSR projekte sa našim partnetima, kao što smo to radili do sada sa kompanijama Delhaize Srbija, Lilly drogerije, DIS, SD Crvena zvezda i drugima. Posebno bih izdvojio težnju da budemo magnet za lokalne talente i sjajne mlade ljude u Srbiji, kao i da kontinuirano ulažemo u razvoj zaposlenih kroz različite vrste treninga.

eKapija: Koji ciljevi u okviru poslovne strategije će biti prioritetni u narednom periodu? Mogu li se očekivati nove investicije u proizvodnju?

- Sigurno ćemo nastaviti da ulažemo u održivi razvoj. Henkel je početkom godine postao jedan od osnivača globalnog Saveza za ukidanje plastičnog otpada, stoga očekujemo da će ova saradnja imati daljih uticaja na poslavanje i u našoj zemlji. Nastavićemo da ulažemo u zajednicu u kojoj poslujemo i to kroz različite društveno odgovorne projekte. Kada je reč o budućim investicijama u proizvodnju nastojimo da se nametnemo kao odličan izbor u okviru Henkel sistema za investicije u inovativne proizvode. Naša zemlja ima snažan ljudski potencijal koji karakteriše inovativnost, posvećenost, brzina i snalažljivost. Geostrateška pozicija takođe pozitivno utiče na donošenje odluka i predstavlja značajnu stavku koja ide nama u korist kada se razmatraju lokacije za nove proizvodne pogone.

eKapija: Kako vidite Henkel kompaniju u narednih deset godina?

- Verujem da ćemo u narednih 10 godina ispuniti naše strateške ciljeve, posebno bih voleo da možemo da kažemo kako smo uspešno savladali digitalnu transformaciju i postali još agilniji, primenjujući nove trendove. Očekujem da ćemo uz poznate brendove i proizvode nuditi i usluge, kao što bi na primer bio Persil Laundry Service, gde bismo osim samog proizvoda nudili čitav spekatar dodatnih usluga za negu i održavanje odeće. Neizostavno, iz godine u godinu ćemo nastojati da značajno povećavamo organski rast uz ciljane akvizicije.

Sandra Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.