NavMenu

Nikola Predojević, direktor Digital Marketing & Communications - Ako vas 2019. nema na vrhu Google pretrage, već 2020. očekujte pad prihoda

Izvor: eKapija Utorak, 20.08.2019. 15:33
Komentari
Podeli
Nikola Predojević, direktor Digital Marketing & CommunicationsNikola Predojević, direktor Digital Marketing & Communications
Agencija za digitalni marketing, Digital Marketing & Communications zvanični je Google Partner u Srbiji i specijalizovana za digitalni marketing i Google oglašavanje. Nikola Predojević, generalni direktor agencije navodi da ako u 2019. godine vaša firma nije prisutna na nekoj od prvih nekoliko pozicija u vrhu Google pretrage, možete sa sigurnošću već 2020. očekivati pad prihoda, jer gotovo u svim branšama oglašavanje na Google pretrazi postaje jedan od glavnih izvora prihoda preduzeća.

ekapija: Zašto je Google oglašavanje toliko bitno?

- Korisnici na Google Search-u su aktivni kupci. Ako neko u ovom trenutku pretražuje "prodaja štampača", "izrada građevinskog projekta", "iznajmljivanje automobila" ta osoba je definitivno neko ko je već izrazio želju za kupovinom određenog proizvoda ili usluge. Uzgred, pored izražene spremnosti da proizvod ili uslugu kupi, korisnik je pretragom određenom termina ušao u ciljanu publiku, tako da je samim tim uštedeo i vaš budžet jer nećete gubiti gomilu novca kao što je to slučaj sa masovnim medijima već ćete doći samo do ciljanih korisnika koje interesuje vaš proizvod.

eKapija: Kada se spomene Google Search oglašavanje pre svega se misli na Google pretragu, međutim to nije sve što nudi Google Ads platforma?

- Pored oglašavanja na Google pretrazi kao jako bitne kanale oglašavanja bih izdvojio oglašavanje putem Google multimedijalne mreže oglašavanja, Ponovnog oglašavanja tj. remarketinga, ali i Youtube oglašavanja.

eKapija: Koje su najzanimljivije usluge ili proizvodi koje su klijenti hteli da oglašavaju?

- Prema zahtevima potencijalnih klijenata može se prepoznati i poslovni bonton, mentalitet, ali i stanje u društvu. Tako npr. dobijali smo zahteve da pomognemo u oglašavanju "skidanja crne magije", ali i poruku od gospođe koja želi da kupi ventilator jer radimo za "Google oglase".

Međutim, ono što je meni lično najzanimljivije je kada oglašavanje nije "očito" već indirektno. Svakodnevno pretražujemo i "savetujemo" se sa Google-om oko raznih životnih, ljubavnih ili zdravstvenih nedoumica. To je omogućilo oglašivačima da se na neki način "manipuliše" potrošačima, sve u cilju povećanja prodaje. Zato sledeći put kada se pitate "najbolji..." ili "kako da...", zapitajte se da li je rezultat koji ste pronašli relevantan odgovor, ili odgovor serviran od strane stručnjaka za SEO i SEM.

eKapija: Da li to znači da i vi na neki način "manipulišete" korisnicima?

- Mi smo superheroji, a superheroji su pozitivci. Mi samo pomažemo firmama i brendovima da povećaju prodaju i njihov proizvod ili usluga bude prva na Google-u.

eKapija: Šta je Google partnerstvo i kako se ono stiče?

Google Partners značka je svojevrsni vid priznanja agenciji, ali takođe i garancija stručnosti i veštine agencije. Uslovi za dobijanje ove značke se ne ogledaju samo u potrošnji na oglašavanje, već i u sertifikaciji zaposlenih, ali i učinku kampanja klijenata koje moraju biti na najvišem nivou.

eKapija: Redovno organizujete obuke iz oblasti Google oglašavanja koje su besplatne, kako ste se odlučili na takav korak?

Deljenje znanja je jako bitno u našem poslu. Što više klijent zna o digitalnom marketingu i tehnikama i načinu oglašavanja, pre će prepoznati mogućnosti za povećanje prodaje i promociju svog biznisa, bilo da se oglašavanjem bavio sam ili angažovao agenciju. Naše obuke je do sada prošlo oko 300 osoba, gotovo 70% svih polaznika DMC Akademije danas aktivno koristi Google oglašavanje, naša misija je uspela jer smo uspeli da im prenesemo znanje da samostalno vode kampanje, ili ako ih ne vode, da ih usmere, tumače i planiraju na odgovarajući način.

eKapija: Šta je vaša poruka onima koji još uvek nisu "prisutni na Google-u"?

Preduzetnici, ali i zaposleni na vodećim menadžerskim i marketing pozicijama moraju biti svesni da ako u 2019. godine vaša firma nije prisutna na nekoj od prvih nekoliko pozicija u vrhu Google pretrage, možete sa sigurnošću već 2020. očekivati pad prihoda, jer gotovo u svim branšama oglašavanje na Google pretrazi postaje jedan od glavnih izvora prihoda preduzeća.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.