NavMenu

Dragana Stojadinović - Od projektanta nameštaja do kreatorke torbi sa motivima srpskih srednjovekovnih manastira

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.06.2019. 13:47
Komentari
Podeli
(Foto: Priče sa dušom)
Dragana Stojadinović iz Beograda 15 godina bavila se projektovanjem nameštaja i enterijera, nakon što je diplomirala na preradi drveta na Šumarskom fakultetu. Iako je radila kreativan posao, vremenom je ulazila u rutinu, a kao žena u muškom poslu morala je stalno iznova da se dokazuje.

Zbog toga je u decembru 2017. godine dala otkaz i odlučila da postane kreatorka neobičnih torbi sa motivima srpskih srednjovekovnih manastira.

- Odmah sam se prijavila na konkurs za samozapošljavanje Nacionalne službe za zapošljavanje i dobila novčanu pomoć za otvaranje firme. U junu 2018. godine je nastao Dar DD, odnosno proizvodnja tekstilne galanterije - kaže Stojadinovićeva.

Pre otvaranja firme upisala je kurs šivenja, krenula od nule i završila sva tri nivoa. Kao zaljubljenik u Srbiju, odlučila je da počne da promoviše tradiciju i umetnost, a pre svega baštinu srednjovekovnih manastira.

- Iako sam kurs upisala da bih šila za sebe, ispostavilo se da to mogu da pretvorim u posao, pa sam pomislila da bi bilo super da ornamentiku naših manastira spojim sa torbama i predstavim ih na taj način - rekla je Stojadinovićeva za Priče sa dušom.

Odlučila se za ornamente iz manastira Dečani, Sopoćani, Žiča, Mileševa. Neke motive videla je u kamenu, neke u duborezu ili na freskama.

- Od materijala sam izabrala tekstil i kožu, kako bih imala prihvatljive cene, a ručke su drvene i njih pravi jedan stolar. Vez je mašinski, u ponudi su ženske tašne, kožna galanterija, torbice za vino i drugi prateći detalji. Sve radim sama, od nabavke, šivenja i prodaje - pojašnjava Dragana Stojadinović.


Radionica ove kreativke nalazi se u beogradskom naselju Čukarička padina, a čine je tri mašine za šivenje, presa za drikere, noževi, makaze i druga oprema za rad. Kako kaže, gde god je predstavila svoje proizvode, ljudi su bili oduševljeni. Uspostavila je saradnju sa suvenirnicama u Beogradu - Gradski kutak u Čika Ljubinoj ulici, Beoizlog u Knez Mihailovoj i suvenirnica Turističke organizacije Beograda na Avali.

Izvor: Priče sa dušom

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.