NavMenu

Matjaž Vodopivec, generalni direktor SPP Slatko i slano Atlantic Grupe - Rekordna godina donela 124 nova artikla, u planu dalje inovacije

Izvor: eKapija+ Petak, 29.03.2019. 10:25
Komentari
Podeli
Matjaž VodopivecMatjaž Vodopivec
Soko Štark već godinama prednjači u srpskoj konditorskoj industriji, posebno kada govorimo o proizvodnji flipsa i čokolade, ipak, ambicioznim planiranjem, uspevamo da svake godine sami sebi podignemo lestvicu. I možda se upravo po tome razlikuju uspešni. Svesni smo koliko je danas važno menjati se u skladu sa trendovima i biti drugačiji, tako da sa jednakom strašću razvijamo i asortiman i našu poslovnu praksu, što sigurno donosi još bolje rezultate.

Ovako Matjaž Vodopivec, generalni direktor Strateškog poslovnog područja Slatko i slano Atlantic Grupe, ocenjuje rezultate poslovanja kompanije u proteklom periodu. U razgovoru za eKapiju on ističe da će 2018. biti zabeležena kao godina još jednog istorijskog rekorda Soko Štarka, sa prodatih više od 29.000 tona proizvoda.

- To je u odnosu na 2010. godinu, kada smo postali deo sistema Atlantic Grupe, uvećanje za gotovo 6.000 tona. Istovremeno, prodajni rezultati na godišnjem nivou beleže količinski rast od 4%, kao i finansijski rast od 7% uz prebačaj planova i veću profitabilnost, što potvrđuje finansijsku stabilnost kompanije i Grupe u celini. Soko Štark, odnosno Strateško poslovno područje Slatko i slano u okviru sistema Atlantic Grupe, sa postignutim prošlogodišnjim rezultatima i prihodom od preko 90 mil EUR, ostvaruje 13% učešća u ukupnim prihodima AG, i treću poziciju među poslovnim područjima - navodi Vodopivec.

eKapija: Kako ocenjujete konditorsku industriju Srbije? Koje su trenutno glavne prednosti, a koji izazovi u poslovanju na ovdašnjem tržištu?

- U godini turbulentnih poslovnih i političkih događanja na svetskom i lokalnom nivou, uz pojačanu aktivnost pre svega domaće konkurencije (Jaffa, Bambi, Marbo...) Soko Štark je ipak ostvario respektibilne poslovne rezultate. To je samo još jedna potvrda da je konditorska industrija u Srbiji jedna od najzdravijih industrijskih grana, koja prati trendove i svakako se može pohvaliti kvalitetom svojih proizvoda, ali i praćenjem novih tehnologija i standarda koje imaju najveći svetski proizvođači. Dakle, kvalitetom sigurno ne zaostajemo u odnosu na evropske i svetske proizvođače, iako u tako oštroj tržišnoj utakmici treba ispuniti kompleksne standarde uz efikasnost i fleksibilnost u proizvodnji, ali i održati poverenje potrošača i ispuniti njihova očekivanja. Moram da istaknem da je ukidanje prelevmana na mleko u prahu uticalo na snižavanje troškova nabavke sirovina i doprinelo većoj konkurentnosti domaćih konditora na izvoznim tržištima.

eKapija: Kakvi su svetski trendovi u konditorskoj industriji? Kako izgleda proizvodnja i plasman grickalica u svetu, u odnosu na region?

- Sastav proizvoda je danas sve više u fokusu potrošača, koji mnogo više pažnje obraćaju na kvalitet i zdrave sirovine. Jasno deklarisanje i komunikacija o poreklu sirovina, sa naglaskom na jednostavne, lokalno poznate i prirodne sastojke, predstavlja svetski trend koji nastojimo da pratimo. Postepeno smo zamenili veštačke arome prirodnim, koristimo prirodne boje i uveli smo nehidrogenizovane biljne masnoće umesto hidrogenizovanih masti. Sve sirovine koje Štark koristi u svojim proizvodnim procesima nabavljaju se kroz sistem centralne nabavke i prolaze posebnu selekciju, uz odabir dobavljača koji ispunjavaju sve zadate parametre kontrole kvaliteta, jer je to obaveza i odgovornost kompanije, ali i način da se izdvojimo od konkurencije.

eKapija: Tokom protekle godine imali ste nekoliko značajnih investicija u proizvodnu opremu i sisteme. Koliko je to doprinelo pozitivnim rezultatima i da li planirate nova ulaganja tokom 2019. godine?

- Povećani obim prodaje dovodi do složenijih proizvodnih procesa i potrebe za efikasnijim upravljanjem, tako da smo samo u prošloj godini uložili više od 3 mil EUR u inoviranje proizvodnih pogona. I u 2019. nastavljamo sa automatizacijom i digitalizacijom proizvodnih procesa, povećavamo kapacitete i energetsku efikasnost, što u krajnjoj liniji doprinosi smanjenju troškova. Fokus nam je dalji razvoj proizvodnje čokoladnih proizvoda i flipsa, inoviranje asortimana, ali osim u brendove ulažemo i u zaposlene, saradnike i dobavljače, prvenstveno na osnovu povratnih informacija sa tržišta i sopstvenih potreba daljeg razvoja. Od ukupnih investicija, za razvoj i održavanje kvaliteta izdvaja se 50%, tako da stvaramo dinamično okruženje koje se brzo prilagođava promenama u poslovnom okruženju, uz maksimalnu optimizaciju svih procesa.

eKapija: Kakvi su planovi kada je reč o novom asortimanu i širenju ponude? Da li planirate neke nove proizvode, brendove, recepture, možda inoviranje postojećih...?

- Štarkovi core brendovi i širenje njihovog portfolija je očiti primer da kreativnost vodi prema novim perspektivama, pogotovo kada inovirate već dobro poznate brendove. Prošle godine lansirana su 124 nova artikla, od kojih je čak 17 potpuno novih receptura. Najviše su inovirane kategorije čokolade, flipsa i biskvita. Konkretno, Najlepše želje su lansirale novi ukus kokosa i noissette čokoladu, Menaž je lansirao inovaciju Menaž glazura u čaši. Smoki Mega Hrsker je dobio novi HOT ukus, a lansiran je i podbrend Smoki Fun. Keksi su uz redizajn proširili portfolio Keksićima s duplim kakao kremom i karamelom, dok je Integrino ponudio keks bez šećera u dve varijante ukusa. Kategorija vafla je višestruko inovirana, a segment vafla bez preliva je unapređen novom duofil strukturom proizvoda. Bananica, omiljeni slatkiš svih generacija, uz varijaciju Skroz Čoko Bananica, učvrstila je svoje tržišno učešće uprkos ogromnoj konkurenciji. Hoću da kažem da konstantno ulažemo u inovacije portfolija, i tako će biti i ubuduće, ali neka to ostane iznenađenje za sve ljubitelje Štarkovog asortimana.

eKapija: Koliki su proizvodni kapaciteti Atlantic Grupe u Srbiji i koji deo proizvodnje se izvozi? Koja tržišta su najzastupljenija?


- U geografskoj strukturi prodaje Soko Štarka dominira i dalje tržište Srbije sa oko 64% učešća u prihodima, dok trećinu prodaje ostvarujemo na ostalim tržištima regiona, pa i šire, kroz takozvane etno kanale prodaje, gde smo prisutni gotovo na svim kontinentima. Postupno otvaramo i nova tržišta, na regularnoj polici, poput Rumunije, u kojoj su Štarkovi proizvodi prvi put predstavljeni potrošačima u 2017. godini. Međutim, fokus je da u kategorijama u kojima imamo renomirane brendove budemo lideri u regionu, što je dobar osnov dalje internacionalizacije. Primer je Smoki, koji je apsolutni lider u kategoriji flipsa u regionu i predstavlja jedan od glavnih stubova kompanije. Suština je da se, u odnosu na dalji razvoj svojih brendova i generalno ambiciozan pristup, na svakom tržištu ponašamo maksimalno racionalno.

eKapija: Soko Štark ima svoju maloprodajnu mrežu, ali postepeno proširujete i B2B kanal. Kakva su očekivanja u ovim segmentima?

- Osim klasičnog tipa veleprodaje preko distributera, Štark sve više pažnje usmerava ka razvoju svoje maloprodajne mreže (3% učešće u prodaji), gradeći na taj način direktan odnos sa potrošačima i razvijajući respektibilan korporativni imidž. Mrežu trenutno čini 13 prodavnica u Beogradu i jedna u Novom Sadu, a ambicija je dalje širenje na teritoriji Srbije kroz direktni i franšizni tip poslovanja. Naša ideja je da Štarkove prodavnice budu odraz naših brendova i želja potrošača.

Novitet u poslovanju SPP Slatko i slano čini razvoj B2B kanala prodaje. U skladu sa raspoloživim asortimanom B2B je orijentisan ka pekarsko-poslastičarskoj industriji i nalazi se u početnoj fazi razvoja u kojoj je značajno pomenuti početak saradnje sa kompanijom Frikom, vodećim proizvođačem smrznutih proizvoda i poslastica u Srbiji.

eKapija: Takođe, Štark je prošle godine postao naslovni sponzor Beogradske arene, koja sada nosi ime Štark Arena. Kakva su očekivanja od ovog sponzorstva?

- Brendovi koje Atlantic Grupa okuplja u svom portfoliju nose dugu tradiciju kvaliteta, a Štark je simbol pažnje, brige i prijateljstva koje predstavlja i prepoznatljivi simbol Štarkovog srca. Iste ove vrednosti promovišemo i u našem partnerskom projektu sa Arenom, koja je svojevrsni sportski i kulturni simbol Beograda, a samim tim i idealan spoj sa renomiranim brendovima Atlantic Grupe, i njihovu prisutnost i promociju u okviru HoReCa kanala Štark Arene.

eKapija: Kakvi su planovi Atlantic Grupe za naredni period?

- Pokretač našeg poslovnog sistema je filozofija inovacija i stalnog poboljšanja svih procesa, što podrazumeva ulaganje u svaki segment poslovanja, počevši od zaposlenih, proizvodnje, nabavke, razvoja, istraživanja tržišta, do komunikacije sa našim potrošačima, što nam u krajnjoj liniji otvara široke mogućnosti za dalji napredak i novo podizanje lestvice.

Marko Andrejić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.