NavMenu

Srđan Teofilović, direktor sektora tržišta kapitala i investicionih usluga CBS International - Kako smanjiti rizik pri investiranju

Izvor: Promo Sreda, 27.02.2019. 14:14
Komentari
Podeli
Srđan TeofilovićSrđan Teofilović
Brojke, trendovi i stanje na tržištu nekretnina tokom poslednjih nekoliko godina jasan su pokazatelj da Beograd postaje sve interesantniji za investitore. Kada je reč o investiranju u nekretnine, srpsko tržište smatra se sve atraktivnijom investicionom destinacijom, koje u poslednjih 15 godina dobija sve više na značaju.

Srđan Teofilović, direktor sektora tržišta kapitala i investicionih usluga u vodećoj konsultantskoj kući za nekretnine CBS International, deo Cushman&Wakefield grupe, kaže da se upravo naš glavni grad visoko kotira kada je reč o investicionoj atraktivnosti i sigurnosti za ulaganje.

- Tržište nekretnina se kreće u ciklusima i sastoji se od nekoliko faza - ekspanzije, stagnacije i kontrakcije. Beograd se danas nalazi u uzlaznoj fazi ciklusa u svim tržišnim segmentima. Stambeni sektor već nekoliko godina kontinuirano beleži tri puta veću tražnju u odnosu na novu ponudu. Veliki kompleksi sa 300 i više jedinica, koji su i primarni izbor kupaca, podrazumevaju faznu izgradnju koja nosi porast cena u proseku od 5% sa svakom novom fazom, što kupce motiviše da se odluče za kupovinu u najranijim fazama kompleksa, jer do završetka izgradnje celog kompleksa, što je u proseku 4 do 5 godina, vrednost nekretnine kupljene na početku znači porast vrednosti te nekretnine i do 20%. S druge strane, impresivna je aktivnost i u delu maloprodajnog tržišta gde imamo oko 180.000 kvadratnih metara tržnih centara koji su trenutno u izgradnji, što će povećati ukupnu ponudu prostora za gotovo 50% do kraja naredne godine. Slična situacija je i na tržištu kancelarijskog prostora, gde se takođe beleže rekordni nivoi tražnje, čime se kreiraju potrebe za novim poslovnim zgradama, držeći nivoe zakupnina vrlo visoko u odnosu na neke druge gradove u regionu – kaže Teofilović i objašnjava kako smanjiti rizik pri investiranju.

- Upravo je relativno neelastična ponuda i činjenica da je, u odnosu na rast tražnje u ovom trenutku, ponudi potrebno nekoliko godina da na nju odgovori konkretnim proizvodom, razlog koji ovakav vid investiranja čini rizičnijim od ulaganja u druge oblike imovine. Kako bi se smanjio potencijalni rizik, investitori moraju da pokušaju da predvide kretanja na delovima tržišta u kojima žele da investiraju i da procene kako i na koji način će se kretati fundamentalni ekonomski pokazatelji sa jedne strane, a sa druge ponuda i tražnja na delu tržišta nekretnina koji je njima interesantan. Drugim rečima, višak ponude nekog oblika nekretnina može rezultirati padom cena, naročito ukoliko isti koincidira sa negativnim ekonomskim ambijentom. Poželjno je obratiti se stručnjacima koji se bave ovim poslom, kako bi sa profesionalnog stanovišta procenili da li nekretnina ima potencijal kako bi se eventualno unapredila i kao takva prilagodila širem krugu kupaca ili zakupaca - ističe Teofilović i naglašava da će, po svemu sudeći, Beograd za kratko vreme svojom ponudom i kvalitetom gradnje početi da konkuriše prestonicama u okruženju poput Budimpešte, Bukurešta ili Sofije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.