NavMenu

Joško Piteša, menadžer operacija kompanije Immofinanz - Novi Stop Shop u Sremskoj Mitrovici u avgustu 2019.

Izvor: eKapija Utorak, 26.02.2019. 15:49
Komentari
Podeli
Joško PitešaJoško Piteša
Stop Shop brend je u Srbiji prisutan na devet lokacija sa 83.600 kvadratnih metara prostora za izdavanje. Naši maloprodajni objekti izdati su u potpunosti od svog otvaranja i dobili smo veoma pozitivne povratne informacije od naših međunarodnih zakupaca. Oni vide veliki potencijal na tržištu u Srbiji zbog velike potražnje za maloprodajnim prostorom.

Ovako trenutno poslovanje na srpskom tržištu ocenjuje Joško Piteša, menadžer operacija kompanije Immofinanz. U razgovoru za eKapiju on govori o nedavnim akvizicijama Immofinanza u regionu, poslovnim rezultatima kompanije, trendovima u ritejl sektoru i planovima za naredni period.

eKapija: Immofinanz je sredinom novembra 2018. godine nastavio širenje Stop Shop portfolija kupovinom osam novih ritejl parkova u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj. Kako je protekla tranzicija i preuzimanje objekata od prethodnih vlasnika? Šta bi ove akvizicije trebalo da donesu samim ritejl parkovima i kako ocenjujete njihovo poslovanje tri meseca kasnije?

- Proces akvizicije je protekao u najboljem redu i sa velikim zadovoljstvom možemo da kažemo da su novostečeni objekti već uveliko izdati i da generišu godišnji prihod od iznajmljivanja od približno 7,2 mil EUR. Akvizicija u Srbiji uključuje ritejl parkove sa skoro 32.500 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje u Subotici, Borči i Smederevu, a prodavac je bio MPC Group.

Sve ove akvizicije ojačaće našu poziciju vodećeg operatera ritejl parkova u Evropi, a početak poslovanja u Hrvatskoj označava naš ulazak na novo EU tržište koje je veoma privlačno našim međunarodnim zakupcima. Kombinacija dobre lokacije, velike posećenosti, povoljne lokalne konkurencije i poznatih zakupaca karakteristična je za ovakve atraktivne investicione prilike.

Inače, svi objekti će biti rebrendirani prema konceptu Stop Shopa.

eKapija: Da li planirate neke dodatne investicije u ove objekte, odnosno njihovo proširenje, nove sadržaje, brendove...?

- Nove nekretnine imaju atraktivnu kombinaciju zakupaca koja uključuje i zakupce koji su već ustanovili svoje mesto u drugim Stop Shop ritejl parkovima, kao što su C&A, New Yorker, Deichmann, CCC, KIK Retail, Takko Fashion, Pepco, Mueller, DM, JYSK.... Generalno, Stop Shop je koncept kreiran za celu porodicu, pa ponuda naše tipične kombinacije zakupaca obuhvata modu, nameštaj, artikle za opremanje doma, supermarket, hranu, elektroniku, lepotu, negu i sport.

eKapija: Kako vidite poslovanje Immofinanza u proteklom periodu?

- Otvaranjem STOP SHOP ritejl parkova u Požarevcu i Vršcu u prvoj polovini 2018. godine potvrdili smo naše obećanje dato 2015. kada smo došli na tržište Srbije – proširili smo svoj međunarodni lanac ritejl parkova. S ponosom možemo da kažemo da danas Immofinanz Stop Shop portfolio, uključujući i najnovije akvizicije, obuhvata 80 ritejl parkova u devet zemalja: Slovačka (16), Mađarska (14), Austrija (12), Češka (10), Slovenija (9), Srbija (9), Poljska (7), Hrvatska (2) i Rumunija (1).

Immofinanz je jedina kompanija koja nudi tako široku mrežu lokacija, jasno rukovođenje brendovima i veoma brzo i efikasno širenje. Ovi faktori nam pomažu u proširenju vodeće uloge na tržištu. Naša veličina u kombinaciji sa činjenicom da smo veoma dobro upoznali ovu vrstu posla, omogućava nam pristup brojnim drugim operaterima ritejl parkova koji žele da prodaju svoj portfolio i izađu sa tržišta.

eKapija: Kako ocenjujete trendove u ritejl sektoru u Srbiji i regionu? U kom pravcu se kreće tržište i kakva su očekivanja kompanije Immofinanz?

- Tržište u okruženju je veoma pozitivno i u narednim godinama očekujemo dalji porast prodaje u zemljama gde postoji Stop Shop. Jedna stvar je veoma važna za nas - mi koristimo slobodni tržišni potencijal. Drugim rečima, naša strategija nije da otvaramo nove objekte blizu postojećih konkurentskih objekata. Ovakav pristup doneo nam je veliki uspeh - ukupno više od 120 miliona kupaca je posetilo naše maloprodajne objekte Stop Shop i VIVO! u finansijskoj 2017. godini. Stop Shop je vodeći brend među ritejl parkovima i nastavićemo da investiramo u lojalnost naših kupaca.

eKapija: Najavili ste razmatranje daljih akvizicija, kao i da su dva Stop Shop ritejl parka - u Srbiji i Poljskoj, u razvojnoj fazi. Kakvi su planovi kompanije za naredni period?

- Radimo na proširenju brenda Stop Shop. Ranije smo objavili da je naša namera da se proširimo na oko 100 lokacija i trenutno sve ide po planu.

Kada je reč o planovima za Srbiju, trenutno gradimo novi Stop Shop ritejl park u Sremskoj Mitrovici koji će imati oko 7.000 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje i biće otvoren u avgustu 2019. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.