NavMenu

Marina Franolić, organizatorka Adria Hotel Foruma - U Beograd stižu investitori koji raspolažu kapitalom od 500 mlrd USD

Izvor: eKapija Sreda, 06.02.2019. 15:54
Komentari
Podeli
Marina FranolićMarina Franolić
Beograd će 20. i 21. februara biti domaćin sedmog Adria Hotel Foruma, najveće međunarodne hotelske investicione konferencije u regionu. Prvih šest godina ova manifestacija održavana je u Zagrebu, međutim, ove godine je Beograd dobio priliku da ugosti neke od najvećih svetskih igrača kada je reč o hotelskoj industriji.

O tome šta nas čeka na ovogodišnjoj konferenciji, ali i o investicionim potencijalima Beograda, Srbije, pa i celog regiona, razgovarali smo sa organizatorkom Adria Hotel Foruma, Marinom Franolić.

eKapija: Adria Hotel Forum održava se sedmi put, a prvi put u Beogradu. Šta će biti u fokusu ovogodišnje konferencije?

- Tema ovogodišnje konferencije glasi "Is the future bright?" i usmereni smo na budućnost. Zapravo, mi smo uvek okrenuti budućnosti, ali tema je u osnovi povezana sa stalnim najavama globalne krize koja nas očekuje 2020. godine, pa smo rešili da vidimo šta će se tu dešavati i šta zaista možemo da očekujemo. Razgovaraćemo sa finansijskim institucijama, investitorima, a dolaze nam i glavni ekonomisti EBRD-a. Želimo da čujemo šta oni očekuju u budućnosti, jer svi oni imaju stručnjake i analitičare, rade stalne pripreme i istraživanja kako bi znali gde i na koji način da investiraju. Samim tim, zaista vredi čuti šta oni imaju da nam kažu. Drugog dana foruma pričaćemo o hotelskom proizvodu, o tome u kojim segmentima se hoteli danas razvijaju, kom tržištu se okreću i kakav je to proizvod koji treba da zadovolji potrebe novih turista.

eKapija: Ko će biti gosti ovogodišnje konferencije?

- Najpre želim da naglasim da je EBRD naš snažan partner, pa će i ove godine biti prisutni na konferenciji. Između ostalog, dolazi nam i glavni analitičar za zahteve kupaca TripAdvisora, a tu će biti i predstavnici iz Colliers International, sa kojima već dugo sarađujemo i koji nam uvek donose nove informacije iz segmenta investicija. U Beograd stižu i predstavnici tri velika investiciona fonda - The Morgan Stanley, Principal Real Estate Europe i KLS Capital. Svoje učešće potvrdio je i direktor razvoja LifeStyle brendova, AccorHotels Europe, a biće prisutni i predstavnici InterContinental Hotels Group.

Kada je o regionu reč, biće tu Delta holding, MK Resort, Valamar Riviera, Arena Hospitality Group. Zaista, u Beograd stižu svi ozbiljniji igrači na regionalnom i međunarodnom tržištu, koji i potvrđuju da mi ovde govorimo o veoma ozbiljnim temama. Oni nam ujedno i prenose svoja iskustva i planove, na osnovu kojih i manji privrednici i hoteli mogu da prate globalne trendove u ovoj industriji.

eKapija: Konferencija se šest godina održavala u Zagrebu, kako se desilo ovo izmeštanje u Beograd?

- Naša ideja od samog početka bila je da se konferencija seli, da bude regionalnog karaktera. Ipak, pre sedam godina sve je ovo bio nekakav startap projekat koji je tek trebalo da zaživi. Trebalo nam je dosta snage i vremena da sve ove velike igrače dovedemo na konferenciju, pa nam je bilo mnogo sigurnije i jednostavnije da budemo u svom dvorištu. Već neko vreme mi razmišljamo o preseljenju Adria Hotel Foruma, ali nam je nedostajalo hrabrosti da se pomerimo iz naše sigurne fotelje. Zahvaljujući podršci Živorada Vasića, koji nas je uverio da treba da napravimo ovaj iskorak, rešili smo da dođemo u Beograd. Sada mogu samo da mu zahvalim na tome, jer se nijednog trenutka nisam zapitala da li je ovo dobra odluka.

eKapija: Kada je objavljena informacija da se Adria Hotel Forum seli u Beograd, pojavile su se informacije da su hotelijeri razočarani investicionom klimom u Hrvatskoj. Da li je to pravi razlog ovog izmeštanja?

- To je pitanje koje nam često postavljaju ovih dana. Naime, investitori uvek idu tamo gde su sigurniji da će im se vratiti uloženi kapital, a i dalje su veoma zainteresovani za sve zemlje našeg regiona. E, sada, ta priča da smo se mi nešto silno razočarali... Mi svakako jesmo razočarani, jer smatramo da neke promene koje treba da se dogode, moraju se događati brže. Ali, iskreno, to se odnosi na ceo region, ne samo na Hrvatsku, tako da ne mogu da upirem prstom u bilo koga konkretno. Ovo preseljenje konferencije, kako sam već rekla, bilo je u planu od početka. Beograd je možda bio samo logičan sled nakon Zagreba, zato što je to snažan grad koji može da podrži Adria Hotel Forum i gde možemo da dovedemo sve ove učesnike, a da njhov interes bude jednak.

eKapija: Kako su partneri Adria Hotel Foruma reagovali na izmeštanje konferencije u Beograd i kakve su bile reakcije u Srbiji?

- Svi naši partneri sa kojima godinama sarađujemo i koji su stalno prisutni na forumu reagovali su fantastično. Neki naši saradnici iz Hrvatske, kao što su banke koje u svakoj zemlji posluju pojedinačno, nisu mogli da nas prate. Međutim, kada je reč o međunarodnim učesnicima i globalnim hotelskim brendovima, oni su sa oduševljenjem prihvatili ovu vest. Naime, njima je ceo naš region veoma interesantno tržište, tako da im to da li se konferencija održava u Beogradu, Zagrebu ili Ljubljani, ne igra neku ulogu.

A Beograd nas je dočekao sjajno i kako sam rekla, ni u jednom momentu se nismo pokajali što smo sada tu. Ja sam velike hotelijere iz Srbije upoznala i pre, pošto su bili učesnici Adria Hotel Foruma dok je održavan u Zagrebu. Svi oni su jako pozitivno dočekali informaciju da dolazimo u Beograd, a podrška i pozitivne reakcije stigle su i od Privredne komore Srbije, Udruženja investitora, Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES), medija...

eKapija: Koliko su investitori zainteresovani za ulaganja u Srbiju, ali i u region, kada je reč o turističkim investicijama?

- Strani investitori su veoma zainteresovani za ulaganje, ali je važno napomenuti da su ipak zainteresovani samo za određen broj hotelskih proizvoda. Naime, oni nikada ne bi ulagali u grinfild projekte, već su više usmereni na braunfild lokacije, tačnije u već postojeće objekte koje će obnoviti i možda drugačije postaviti na tržište. U naš region najčešće dolaze američki investicioni fondovi koji imaju svoja predstavništva i ulažu svuda po svetu. Za njih je karakteristično da imaju zacrtan određen period u kojem očekuju da im se vrati uloženi kapital. Zato se oni retko odlučuju da ulože u izgradnju potpuno novih objekata, već biraju obnovu već postojećih.

Sa druge strane, investitori iz drugih zemalja, na primer iz Kine, kojih je danas sve više, zainteresovani su za sve vrste projekata, odnosno spremniji su da ulažu, kako u postojeće tako i u potpuno nove objekte. Sve u svemu, u našem regionu zaista postoji velika paleta i ponuda, važno je samo da se proizvodi u koje investitori ulažu prilagode datom tržištu i da imaju tendenciju rasta. U suprotnom, niko ne završi baš preterano zadovoljan.

eKapija: Kako ocenjujete investicionu klimu u Srbiji? Šta o tome misle hotelijeri i investitori sa kojima ste u kontaktu?

- Beograd u poslednjim godinama izrazito raste i broj hotela koji se otvara je fantastičan. Za razliku od Zagreba gde se malo toga otvara, ovde tržište kontinuirano raste. Tako da investitori imaju interes. Bitno je samo i da broj turista koji dolaze primereno prati i razvoj hotelskih proizvoda. Samim tim, investitora ima i zaista pokazuju interesovanje. Ako se ne varam, u planu je da se u Beogradu otvori još kpaciteta kroz dve, tri godine. Onda će, uz ovakav rast tržišta, broj otvorenih hotela pratiti i taj rast. Ukoliko rešite problem i sa kongresnim delom, onda će vam definitivno faliti još smeštajnih kapaciteta.

U Zagrebu se, na primer, trenutno otvaraju hoteli, ali nam i dalje nedostaje kapaciteta, ima prostora za još nekoliko objekata. Isto kao i u Beogradu, ako bude otvoren kongresni centar, onda ćemo biti u problemu i nedostajaće nam novih hotela i investicija. Međutim, ako se to ne dogodi, onda će taj rast biti mnogo sporiji.

Da li to znači da nam je budućnost i kongresnom turizmu i da je to segment u kome bi trebalo da posvetimo više pažnje?

- U glavnim gradovima svakako jeste i mislim da treba staviti fokus na razvoj kongresnog turizma. Naime, to je segment turizma koji veoma brzo raste, odnosno može se brzo razviti. I dok takozvani odmorišni turizam koji raste na individualnom nivou može biti veoma varljiv, u smislu da neka destinacija jedne godine može imati fantastične rezultate, a već sledeće godine može pasti, kongresni turizam je nešto što se može mnogo brže razviti i ima veliki obim. Tako da definitivno smatram da je to segment kome se treba posvetiti više pažnje u budućnosti.

eKapija: Koji su glavni aduti Beograda kada je razvoj turizma u pitanju?

- Kada se u Zagrebu pomene Beograd, svi pričaju o vikendima i žurkama, a gledano i poslovno, veliki broj kompanija ima sedište u Beogradu. Onda kada Beograd poklopi svoj poslovni i odmorišni segment, pa doda tome i kongresni turizam, beležiće rezultate na kojima će svi moći samo da mu pozavide.

U poslednjih nekoliko godina u Srbiji su sve razvijeniji banjski i planinski turizam. Da li u tim segmentima postoji šansa za rast?

- Beograd je svakako taj koji mora prvi sve to da povuče, a onda, posledično, možemo očekivati i razvoj drugih destinacija. Zlatibor je takođe važna lokacija, a Srbija ima i banje koje treba dokapitalizovati i doinvestirati, kako bi se razvile u jedan ozbiljan proizvod. To je nešto što će svakako nadopunjavati ponudu Beograda. Takođe, kada se završi autoput, sve to će biti znatno povezanije.

Šta očekujete od ovogodišnjeg Adria Hotel Foruma?

- Prvenstveno očekujem da vidimo šta će se događati u budućnosti, ili barem da dobijemo odgovore od ekonomista i investitora kakva su njihova očekivanja. Mislim da je jako važno da čujemo šta oni misle i imaju da kažu. Takođe, važno je na vreme razmišljati o budućnostii, kako bismo, ako dođe do krize reagovali na vreme, a ne tek u momentu kada se ona desi. Smatram da je to ključno.

Sledeće je, svakako, da vidimo šta moramo da uradimo kako bismo dodatno privukli investitore. Oni su sada tu, jer ima izrazito mnogo kapitala na tržištu. Znači, kapital je jeftin i ima novca za ulaganje. U slučaju krize i taj kapital će postati skuplji, odnosno, neće se više ulagati u ta malo manje sigurna tržišta, što ćemo mi direktno osetiti. Zato je važno da nađemo način da budemo što prisutniji i što interesantniji investitorima.

Sa kolikim kapitalom raspolažu investitori koji će biti prisutni na konferenciji?

- Mi smo prošle godine u Zagrebu imali investitore koji ukupno raspolažu sa nekretninama, odnosno investicijama u vrednosti od oko 500 mlrd USD. Isto je i ove godine, i to su zaista ogormni iznosi. Znači, oni zaista imaju kapitala, pitanje je samo da li ćemo ih i kako privući i učiniti da se osete sigurnima ako ulože u našu zemlju. Jer, bez obzira na to kako veliki oni bili, nijedan investitor ne želi da izgubi svoj novac. Zato smo mi tu i želimo da im obezbedimo što sigurnija ulaganja. A kada sve to krene, dolazak tih velikih igrača privući će i one manje koji možda nemaju tako veliki kapital, ali će svakako razmotriti investiranje u naš region.

Koji su planovi za naredni period? Da li će Adria Hotel Forum i sledeće godine biti održan u Beogradu, ili planirate neku novu destinaciju?

- Mislim da ćemo sada malo duže biti ovde, u Beogradu. Nećemo menjati lokaciju svake godine, jer je to mnogo zahtevnije, a mi ipak akcenat stavljamo na program i paneliste. Posle ovogodišnjeg foruma, na jesen imamo još jednu konferenciju, koja nije investiciona, već je posvećena hotelskim operacijama. Reč je konferenciji Hotel Operations Weekend i najverovatnije će biti održana u Poreču. Smatramo da je i ona veoma važna, jer, kada jednom izgradite hotel, operacije su te koje drže postojeće goste i privlače nove. Samim tim, cilj nam je i da predstavimo neke globalne trendove kako bi i hotelijeri iz regije mogli da vide šta se i kako radi u svetu, a zatim da to primenjuju i ovde.

Dragana Obradović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.