NavMenu

Armin Mešić, vlasnik projektnog biroa Fo4a Architecture - Eco friendly gradnja biće nezaobilazna

Izvor: eKapija Sreda, 23.01.2019. 08:53
Komentari
Podeli

Armin MešićArmin Mešić
Armin Mešić, renomirani arhitekta iz BiH i vlasnik projektnog biroa Fo4a Architecture, posebnu pažnju medija i javnosti je privukao predstavljanjem projekta modernih zimskih vikendica na Bjelašnici kod Sarajeva, Winter Shelter, za koji navodi da je jedan od njegovih najdražih i najznačajnijih projekata.

- Reč je o vikend montažim kućicama sa izrazito malom i funkcionalnom kvadraturom. Koncept je prepoznat i u regionu, a ujedno i na stranim arhitektonskim portalima, sa veoma pozitivnim rekacijama. Bilo je dosta interesovanja iz inostranstva za kupovinu gotovog proizvoda, međutim, zbog kompleksnosti projekta, prototip jedne takve kućice još nije napravljen, ali je trenutno u fazi pregovora i nadam se da će se u skorije vrijeme realizovati - navodi Mešić za eKapiju.

Osim manjih projekata uređenja enterijera, Mešić trenutno radi na pripremi nekoliko projekata porodičnih kuća na različitim lokacijama u BiH.

- Uvek mi je drago ako imam priliku da radim u novom okruženju, naročito na lokacijama kao što su planinski ili primorski predeli, jer, tada zbog okruženja imam posebnu inspiraciju. Otvaraju se i neki novi projekti u inotranstvu i u regionu, ali o tome više u budućnosti.


Tržište i trendovi u 2019.

Opisujući arhitektonsku scenu BiH kaže da je "takva kakva jeste" i ističe da zakoni još ne štieu arhitektonsku struku i zaposlene u toj oblasti kao što je to slučaj npr. u Hrvatskoj. Kaže da je zato teško o regionu govoriti u istom kontekstu.

- Mislim da je primetan veliki napredak na ahitektonskoj sceni u BiH i rekao bih da smo u usponu gledajući projekte i arhitekturu u poslednjih nekoliko godina. Sve ovo je jako bitno radi poređenja sa evropskim tržištem. Što se tiče zahteva tržišta, nastojim da svaki projekat na kojem radim izvedem tako da on može biti konkurentno predstavljen na evropskom tržištu, bilo da je reč o enterijeru, o stambenom ili poslovnom objektu ili o dizajnu nameštaja - ističe Mešić.

Vikendice na BjelašniciVikendice na Bjelašnici
Iako je, kako kaže, teško definisati trendove koji će obeležiti tekuću godinu, smatra da će "multifunkcionalni i transformabilni prostori zbog dimenzija stambenih jedinica biti dosta zastupljeni zbog potrebe da se iz malog stambenog prostora dobije maksimum, sačuvavši pri tome funkcionalnost i komfor prostora".

Osim toga dodaje da smo od 2018. godine svedoci upotrebe materijala koji se mogu reciklirati za izgradnju, te smatra da će i ova godina slediti taj primjer.

- Eco friendly arhitektura je nešto što je nezaobilazno, tako da ćemo imati dosta recikliranih materijala na objektima. Osim toga, zgrade će u unutrašnjosti rasti zelenije, uključujući ugrađene zelene parkove i zelene zidove. Danas, sa smanjenim budžetima, mnoge arhitekte su se okrenule fokusiranijem načinu stvaranja projekata koja mogu biti fizički odnosno prostorno mala, ali su definitivno velika kada je reč o trendovima i idejama - kaže Mešić.


Arhitekte, pazite na marketing

Mešić poručuje mladim kolegama da se po završetku fakulteta zapravo nalaze tek na početku i da, uz institucionalno obrazovanje treba da se "naoružaju" i dodatnim veštinama, posebno iz oblasti marketinga, komunikologije i rukovođenja.

- Jako je bitno naoružati se potrebnim "skill setom" kojem nas ne uče na fakultetima. Tu bih naveo poznavanje marketinga, menadžerskog dela i socijalnih veština u komunikaciji sa investitorom, koji je najvažniji element svakog projekta. Mislim da je odličan primer scena iz filma Wolves of Wall Street i rečenica koja izvrsno opisuje potrebne veštine za prodaju: "Sell me this pen", iz koje se vidi koliko je važno znati prodati kako proizvode tako i usluge. Moramo imati jasan stav o projektu i usluzi koju pružamo, kako bismo je što uspešnije plasirali na tržište i na kraju i prodali. Moj stav je da nijedan posao nije uzaludan, makar u početku bio rađen besplatno, jer, upravo taj posao vas vodi dalje ka vašem cilju - ističe Mešić.


Ponosim se...

Mešić dodaje da ne želi da zvuči kao kliše, ali da mu je zaista svaki projekat jako važan.

- Rekao bih da je komunikacija između investitora i mene nešto što određuje tok i dinamiku rada i stepen uspešnosti projekta. Ako imamo pozitivnu energiju i poverenje, sve je moguće i imaćemo odličan proizvod na kraju. Malopre sam pomenuo da volim da radim na planini ili u primorju, tako da bih tu mogao izdvojiti Clouds apartmane i concept store Life according to Kawa u Dubrovniku, te apartman Babin Do na Bjelašnici.

Armin Mešić je rođen 1982. u Doboju. Po završetku Opšte gimanzije u Tešnju upisuje Arhitektonski fakultet. Već tokom studija, na trećoj godini započinje praksu i sticanje prvih radnih iskustava u arhitektonskom birou Normal arhitektura iz Sarajeva, gde je radio na različitim inostranim i domaćim projektima.

Posle skoro četiri godine u tom birou, otisnuo se u freelance vode, radeći nekoliko godina samostalno na projektima u zemlji i inostranstvu. Posle freelance perioda radio je u firmi Coning, te konačno 2016. godine osniva vlastiti biro - Fo4a Architecture.

Senka Trivić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.