NavMenu

Marina Skonjamiljo, Italijanska agencija za spoljnu trgovinu - Vino, maslinovo ulje i testenine Srbija najviše uvozi iz Italije

Izvor: eKapija Petak, 23.11.2018. 11:52
Komentari
Podeli
Marina SkonjamiljoMarina Skonjamiljo
Broj stranih investicija u Srbiji se povećava iz godine u godinu, a jedan od najznačajnijih privrednih partnera naše zemlje jeste Italija. Tome svedoče podaci da je u prvih 10 meseci 2017. godine između dve zemlje zabeležena razmena od 3,3 mlrd EUR. U Srbiji je trenutno prisutno oko 600 italijanskih kompanija (1.300 sa italijanskim učešćem) koje su otvorile čak 25.000 radnih mesta.

Veliku zaslugu u tome svakako ima Italijanska agencija za spoljnu trgovinu (ICE), koja u Srbiji posluje od 1997. godine. Od samog početka ova agencija kroz organizaciju brojnih inicijativa i događaja radi na upoznavanju italijanskih firmi sa mogućnostima poslovanja u Srbiji i saradnje sa srpskim partnerima.

- Italijanska agencija za spoljnu trgovinu je vladina agencija koja podržava razvoj poslovanja italijanskih kompanija u inostranstvu. Sa široko rasprostranjenom mrežom od oko 80 inostranih kancelarija, ITA pruža informacije, pomoć, konsultacije, promociju i obuku za italijanska i inostrana mala i srednja preduzeća. Upotrebom najmodernijih promocijskih i komunikacionih alata, agencija potvrđuje kvalitet pod nazivom "Made in Italy" u svetu. Kancelarija ITA-ICE u Beogradu posluje od 1997. godine - kaže za eKapiju Marina Skonjamiljo, direktorka beogradske kancelarije Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE.

eKapija: Da li je Srbija privlačna zemlja za italijanske investitore? Ako pričamo u brojkama, koliko iznose italijanska ulaganja u Srbiji i kojim kompanijama smo najprivlačniji za investiranje?

- Italija je jedan od najvažnijih investitora u Srbiji sa italijanskim kompanijama koje od 2000. godine ulažu oko tri milijarde evra, prema proceni Banca Intesa. Prema nivou investicija u Srbiji, italijanske kompanije ulagale su uglavnom u finansijski sektor, tekstil, automobilsku industriju, nameštaj i drvnu industriju.

Međutim, kako se italijanska privreda preobražava u Italiji, njene investicije u inostranstvu prate ovaj trend. Na primer, u Srbiji postoji jako prisustvo italijanskog kapitala u IT industriji. Ove kompanije ne traže samo kvalifikovanu radnu snagu po čemu je Srbija poznata, već razvijaju i nove proizvode i inovativne tehnologije. Ovo donosi našu saradnju na višim nivoima jer doprinosi razmeni znanja između naših stručnjaka i rezultira boljim uvođenjem i primenom digitalnih tehnologija u kompanijama.

eKapija: Šta bi Srbija kao zemlja mogla da uradi kako bi privukla što više investitora?

- Najvažniji uslov za privlačenje investitora jeste osigurati jasne i stabilne propise, dobru infrastrukturu i radnu snagu. Ovi parametri su prilično dobri u Srbiji. Kada je u pitanju poboljšanje investicione klime, po mom mišljenju, tema na kojoj bi Srbija trebala poraditi je poboljšanje carinskih procedura uvoza.

eKapija: Šta Srbija najčešće uvozi iz Italije i koji su to proizvodi koje u najvećoj meri izvozimo?

- Obim spoljnotrgovinske razmene između Italije i Srbije pokazuje stabilan rast i u ovom trenutku ukupna cifra iznosi oko 4 mlrd EUR. Štaviše, svi najvažniji proizvodi u spoljnoj trgovini između Italije i Srbije su isti za obe zemlje, zbog značajne italijanske investicije u Srbiji. Najvažnija roba u spoljnoj trgovini između Srbije i Italije su vozila i rezervni delovi, tj. 28% ukupnog izvoza i uvoza između dve zemlje. Drugi važni sektori su mašine, hrana i moda.

eKapija: Poznato je da je italijanska kuhinja jedna od omiljenih širom sveta. Da li je upravo prehrambena industrija najprivlačnija italijanskim kompanijama?


- Prehrambeni sektor jedna je od najvažnijih italijanskih industrija, koja zapošljava oko 400.000 ljudi i ostvaruje ukupan promet od oko 140 mlrd EUR u 2017. godini, međutim, razvija dodatnu vrednost koja iznosi 214 mlrd EUR, kada se proširi na ugostiteljski sektor, i vredi 13% nacionalnog bruto domaćeg prihoda, prema podacima Italijanskog instituta za usluge poljoprivredne prehrambene industrije - ISMEA.

Mnoga italijanska prehrambena preduzeća (posebno u segmentima testenine i peciva) imaju koristi od snažne međunarodne reputacije žiga "Made in Italy", koji je povezan sa strašću za kvalitetom italijanskih proizvoda širom sveta, kao i sa domaćim tržištem.

eKapija: Koji su to najpopularniji italijanski proizvodi koji se mogu naći na rafovima supermarketa u Srbiji?

- Italija zauzima prvo mesto kao zemlja porekla u pogledu uvoza vina, maslinovog ulja i testenina u Srbiji. U sektoru mleka i mlečnih proizvoda, Italija je drugi najveći dobavljač u Srbiji, nakon Holandije i pozicionira se ispred Nemačke. Među italijanskim prehrambenim proizvodima konzumiranim u Srbiji, trebalo bi pomenuti i proizvode prerade mesa, kao i pekarsku i konditorsku industriju.

eKapija: U Srbiji se po treći put obeležava Nedelja italijanske kuhinje. Na šta ste stavili akcenat ove godine?

- Glavna tema trećeg izdanja italijanske kuhinje je mediteranska ishrana, koja je 2010. godine navedena u UNESCO nematerijalnoj kulturnoj baštini čovečanstva. Nju je proučavao američki naučnik koji je posmatrao prehrambene navike seljaka u južnoj Italiji tokom prvih godina nakon Drugog svetskog rata. Hrana koju su korisili uglavnom su bili: voće, povrće, mahunarke, testenine, hleb, maslinovo ulje i samo nekoliko obroka ribe i mesa tokom praznika.

eKapija: Koliko su ovakva dešavanja značajna za povezivanje privrednika iz dve zemlje?

- Mislim da su veoma važni, posebno sa kulturnog stanovišta, jer je hrana način života, povezan sa našim zdravljem i italijanskim stilom života koji je visoko cenjen u Srbiji. Zbog toga je veoma važno otkrivanje načina kombinovanja kvaliteta, proizvoda i zadovoljstva.

eKapija: Građani Srbije uživaju u gotovo svim proizvodima koji izađu iz italijanske kuhinje. Šta je to što biste Vi izdvojili?

- Jedno od mojih omiljenih jela su paste sa paradajz sosom i parmezanom i nadam se da ću videti mnoge druge vrste kvalitetnih italijanskih testenina i paradajz soseva u supermarketima u Srbiji, zajedno sa parmezanom i dobrim maslinovim uljem.

eKapija: Da li u skorijem periodu možemo očekivati neku novu investiciju i dolazak neke nove italijanske kompanije na srpsko tržište?

- Srbija je investiciona destinacija koja pruža mnoge mogućnosti i verujem da ih možemo bolje iskoristiti u našem zajedničkom interesu. Osim promovisanja interesa italijanskih kompanija u Srbiji, u okviru njihove internacionalizacije, naša kancelarija u Beogradu teži donošenju kvalitetnih investicija u Srbiju. U tom smislu, u cilju stvaranja mogućnosti za konkretne akcije u bliskoj budućnosti, Italijanska trgovinska agencija, kancelarija u Beogradu, 5. decembra 2018. godine organizuje u našim prostorijama Palazzo Italia događaj "Italija i Srbija - gradimo zajedno".

Organizovali smo prethodni skup u maju, a sada italijanske kompanije koje su već učestvovale na ovom događaju, kao i neke nove, dolaze u Srbiju sa konkretnim projektnim predlozima saradnje. Događaj se organizuje u saradnji sa italijanskim Ministarstvom spoljnih poslova i međunarodne saradnje, italijanskim Ministarstvom za ekonomski razvoj, Ambasadom Italije u Beogradu, ANCE - Italijanskom asocijacijom privatnih građevinskih izvođača, OICE - Italijanskom asocijacijom za inženjering, arhitektonski i tehničko-ekonomski konsalting i uz učešće ANIE - Federacije italijanskih elektrotehničkih i elektronskih kompanija.

Cilj ove inicijative je, sa jedne strane, pružiti što više informacija italijanskim kompanijama o mogućnostima i poslovnim opcijama unutar sektora putne i železničke infrastrukture, energetike i zaštite životne sredine u Srbiji, o razvojnim planovima i prioritetnim infrastrukturnim projektima, a istovremeno pružiti informacije iz prve ruke o projektima koje finansijski podržavaju velike evropske i međunarodne institucije. Događaj je besplatan, a sve zainteresovane kompanije mogu da kontaktiraju našu kancelariju u Beogradu.

Dragana Obradović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.