NavMenu

Ivana Vujić, rediteljka - Biografija

Izvor: eKapija Utorak, 20.11.2018. 16:47
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Rediteljka Ivana Vujić postavljena je 20. novembra za v.d. direktoruku Narodnog pozorišta.

Vujić predaje na Fakultetu dramskih umetnosti od 1990. godine a u zvanje redovnog profesora izabrana je 2005.

Uža naučna, odnosno, umetnička oblast: Pozorišna i radio režija, Teorija i praksa izvođačkih umetnosti.

Ivana Vujić je diplomirala na Katedri za pozorišnu i radio režiju u klasi profesora Milorada Belovića na Fakultetu dramskih umetnosti. Svoje postdiplomske studije završila je na Institutu dEtudes Théâtrales, Sorbonne u Parizu. Bila je stipendista Fullbright fonda na Tisch school of arts, NY

Vujić je bila i sekretarka Katedre za pozorišnu režiju, član Saveta Fakulteta dramskih umetnosti, član Saveta Univerziteta umetnosti, kao i prorektor Univerziteta umetnosti (2008.-2010.).

2012. osnovala je Studio-Laboratoriju izvođačkih umetnosti pri Fakultetu dramskih umetnosti.

Bila je umetnički direktor Bitef teatra od 1990. do1997., kao i umetnički direktor FIAT - festival internacionalnog alternativnog teatra u Podgorici od 1994-1996. Osnivač je i umetnički direktor urbanog fringe festivala Aerpolan bez motora od 1994-1997. Bila je umetnički direktor festival Belef od 1997-2001.

Više godina bila je direktor Internacionalnih letnjih škola Univerziteta umetnosti (u gradovima - Novi Pazar, Subotica, Negotin, Sremski Karlovci).

Za doprinos razvoju obrazovanja i kulture dobila je visoko priznanje Ministarstva za obrazovnaje i nauku Francuske - Orden akademskih palmi - vitez komandirskog reda 2010.
Dobitnik je srebrne plakete Univerziteta umetnosti 1995.

Uredila je i prevela (zajedno sa Aleksandrom Jovićević) knjigu Rićarda Šeknera "Ka postmodernom pozorištu" kao i knjigu Euđenija Barbe i Nikola Savarezea "Rečnik pozorišne antropologije".

Aktivno je pisala za časopise Scena, Književna reč, Teatron. Član je uredništva časopisa Interdisciplinarnost, Novi Sad.

Sa svojim projektima otvorila je više scena u Beogradu: večernju scenu Radović u Malom pozorištu Duško Radović, scenu 5. sprat u Narodnom pozorištu, scenu Bel etage u Madlenianumu.

Osnivač je i direktor pozorišta Beton hala teatar u Beogradu.

Na scenama Srbije, Slovenije, Nemačke, Italije postavila preko 80 predstava. Radila je širom bivše Jugoslavije: Beograd, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Sombor, Pančevo, Kragujevac, Priština, Ljubljana, Maribor, Podgorica. Režirala je u Nemačkoj i u Italiji.

Njene prestave igrane su na festivalima i gostovanjima širom sveta: Njujork, Pariz, London, Edinburg, Amsterdam, Solun, Sibju, Adani, Berlin, Sarajevo, Skoplje, Banja Luka, Kotor, Umag...

Uradila je više od 15 hepeninga, performansa, site specific projekata i instalacija.

Autor je preko 50 radio drama.

Ima ćerku Helenu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Počinje prijava za 20.000 dinara za đake u Beogradu

Prijavljivanje za 20.000 dinara, koje će sve beogradske porodice dobiti po detetu koje pohađa osnovnu i srednju školu, kao i za kartice za besplatan ulazak na gradske bazene tokom letnje sezone počinje danas, objavio je Beoinfo. U svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu od danas pa do kraja leta moći će da se prijavi za 20.000 dinara, a sve informacije građani će moći tamo da dobiju. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.