NavMenu

Igor Anić, član Izvršnog odbora ProCredit banke - Fokus nam je na antistres bankarstvu

Izvor: eKapija Utorak, 06.11.2018. 14:35
Komentari
Podeli
Igor Anić, član Izvršnog odbora ProCredit bankeIgor Anić, član Izvršnog odbora ProCredit banke
ProCredit banka se tokom prethodnih godina izdvojila na bankarskom tržištu zahvaljujući uspešnom poslovanju, ali i uslugama koje je u potpunosti prilagodila zahtevima brzog vremena. Osim dva unapređena modela štednje, klijentima je na raspolaganju i novi koncept direktnog bankarstva, koji omogućava da se svaka usluga može koristiti digitalno, online ili korišćenjem call centra, bez dolaska u poslovnice.

O rezultatima ostvarenim tokom 2018. godine, narednim planovima, novim digitalnim uslugama kao i o prednostima i pogodnostima takozvanog antistres bankarstva, razgovarali smo sa Igorom Anićem, članom Izvršnog odbora ProCredit banke.


ekapija: Budući da je ova godina na izmaku, kako gledate na rezultate ostvarene tokom 2018?

- Ova godina je bila jedna od najuspešnijih godina do sada i očekujemo da je tako i završimo. U segmentu rada sa privredom i poljoprivredom smo ostvarili rast kreditnog portfolija zaključno sa septembrom od oko 100 mil EUR. Očekivanja su da do kraja 2018. godine ostvarimo rast od 120 mil EUR, što predstavlja rast od preko 15%. To je išlo uporedo sa povećanjem broja novih klijenata, daljom digitalizacijom naših usluga i njihovom većim korišćenjem, kao i veoma interesantnim investicionim projektima koje smo pratili. Naš fokus je bio i korišćenje garantnih šema Evropske investicione banke i Evropskog investicionog fonda, koje su nam omogućile da pratimo projekte proizvodnih kompanija koje su na ovaj način povećale svoju produktivnost, efikasnost i konkurentnost, i to je nešto što očekujemo da nastavimo i sledeće godine. Kada je u pitanju rad sa fizičkim licima, tu smo primenili koncept direktnog bankarstva, koji praktično znači da se svaka usluga može koristiti digitalno, online ili korišćenjem call centra, pri čemu fizički dolazak u poslovnice nije potreban. Kada je u pitanju poljoprivreda, takođe smo podržali dosta investicionih projekata, projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije i biogasnih postrojenja. Ono što je započeto ove godine i što je novina, jeste finansiranje investicija iz IPARD fondova. Tu smo, kao banka sa najvećim tržišnim učešćem u finansiranju poljoprivredne proizvodnje, ispratili sve projekte, što ćemo i nastaviti u narednom periodu.

eKapija: Kada govorimo o predstojećoj godini, jedan od glavnih fokusa ProCredit banke do sada su bila mala i srednja preduzeća. Kakvi su Vam planovi za 2019, na čemu će biti strateški fokus?

- Naš fokus se neće menjati i ostaće na malim i srednjim preduzećima i poljoprivredi, ali planiramo značajan rast u segmentu rada sa fizičkim licima i promovisanje usluga direktnog bankarstva. Taj koncept popularno zovemo antistres bankarstvo, jer podrazumeva veoma jednostavno korišćenje usluga, bez stresa. Ovaj koncept podrazumeva korišćenje alternativnih kanala, poput mobilnih telefona, elektronskog bankarstva ili telefona kroz virtuelnu ekspozituru, što je naš Info centar, a sve to bez fizičkog dolaska u banku. Sve naše poslovnice su opremljene samouslužnim zonama 24/7 u kojima klijenti mogu obaviti preko 95% transakcija, bez ikakvih poteškoća. Klijenti mogu podizati i uplaćivati novac u dinarima i evrima, uplaćivati pazare, obavljati transfere novca i menjačke poslove. To znači da se najveći broj bankarskih usluga koje su se pre radile na šalterima, može uraditi samostalno 24/7, što klijentima daje potpunu autonomiju i sigurnost, kao i efikasnu i transparentnu komunikaciju sa bankom. Na ovaj način smo našim klijentima omogućili da raspolažu svojim vremenom i da budu sami svoji bankari za većinu bankarskih usluga.

eKapija: Kako klijenti reaguju na novi koncept bankarskog tržišta, šta govore brojke?

- Na mesečnom nivou imamo 400.000 elektronskih transakcija, dok je broj transakcija koje se obavljaju preko šaltera oko 1.000, tj. 35 dnevno, i to nam govori da je najveći deo automatizovan. Kao banka smo investirali mnogo energije i vremena da stvorimo takvu uslugu, da razvijemo efikasne i bezbedne kanale za komunikaciju sa klijentima i da našim klijentima pokažemo sve benefite digitalnog bankartsva. Mislim da je sav trud rezultovao time da se najveći broj usluga obavlja upravo - elektronski.

eKapija: Ove jeseni unapredili ste svoje modele štednje sa dve nove usluge, Flex štednja i oročena Klasična štednja. Koje su njihove prednosti i pogodnosti?

- Flexibilna štednja je nešto sasvim drugačije u odnosu na standardnu ponudu ostalih banaka na tržištu. Ona podrazumeva da svako ko ima višak novca, može da ga prebaci na račun flexibilne štednje u bilo kom trenutku kroz naše digitalne kanale, a sve uz adekvatnu kamatnu stopu. Sa druge strane, taj novac im je u potpunosti dostupan kada god da zatreba. Flex štednja je upravo prilagođena klijentima koji imaju redovne prihode i koji mogu redovno da izdvajaju novac za štednju. S druge strane, klasična oročena štednja, je oročena štednja ukoliko imate višak novca za koji znate da vam neće biti potreban 12, 24, 36 meseci, koji možete oročiti na taj period, a za koju imate sasvim korektnu kamatu.

eKapija: ProCredit banka podržava i ekološke projekte. Kako ste zadovoljni svojim protfolijom zelenih investicionih kredita?

- Segment finansiranja zelenih i obnovljivih izvora energije, tj. zeleno finasiranje, iz godine u godinu postaje sve značajnije, kako na našem tržištu tako i u našoj banci. Udeo zelenih kredita u kreditnom portfoliju je sada već negde oko 14%, a očekujemo da krajem 2019. godine bude 20%. To podrazumeva investicije u energetski efikasnu opremu, energetski efikasne procese, investicije u obnovljive izvore energije, kao i u neke projekte koji pomažu smanjivanje emisije CO2, projekte recikliranja i mnoge druge. Mi smo, kao bankarska grupacija, uključujući i našu banku u Srbiji, napravili ceo sistem za upravljanje i podršku ovog segmenta poslovanja. Tu su inženjeri koji su zaposleni kod nas, i koji imaju ovu ekspertizu, dok su svi naši savetnici za klijente prošli obuku kako da na pravi način savetuju klijente. Ovo će svakako biti značajan segment u našem društvu i privredi u narednom periodu, pogotovo sa rastom cene energenata, što će dosta doprineti većem investiranju u energetski efikasna rešenja i povećavanje konkurentnost. Samim tim, klijenti će biti produktivniji i moći će da ostvaruju bolje rezultate.

eKapija: Poslovanje ProCredit banke već je poznato kroz podršku domaćoj poljoprivredi. Da li će naši poljoprivrednici moći da očekuju još neke pogodnosti tokom 2019?

Kada je u pitanju taj segment, naša banka je uvek bila u korak sa potrebama poljoprivrednika. Osim klasičnih usluga, mi ih pratimo kroz savetovanje kako da finansiraju određene projekte, koji mehanizam finasiranja proizvodnje im je najisplativiji, šta su novine koje mogu da im pomognu da budu efikasniji i konkurentniji. Zajedno sa daljim razvojem IPARD projekata očekujemo da će biti dosta interesantnih i novih rešenja, gde ćemo moći da pokažemo ekspertizu i da podržimo te projekte. S druge strane, Ministarstvo poljoprivrede svake godine ima različite projekte za podršku poljoprivredi, gde mi banka ostvarujemo najbolje rezultate sa najvećim učešćem i tako ćemo nastaviti i sledeće godine.

Sandra Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.