NavMenu

Marija Ignjatović, suvlasnica i direktorka preduzeća Novitas Consult - Poverenje je ključ svega

Izvor: eKapija Petak, 26.10.2018. 12:07
Komentari
Podeli
Marija IgnjatovićMarija Ignjatović
Misao vodilja da se upornost i istrajnost uvek isplati doveli su je do preduzetničkih voda. Kaže da su joj roditelji, koji su joj do danas ostali glavni uzori, pomogli da nauči šta je najbitnije u životu, gde ne treba trošiti snagu i šta su prioriteti.

U rodnom Šapcu odrasla je sa mlađim bratom i nakon gimnazije upisala Ekonomski fakultet u Beogradu. Međutim, nije odmah znala da će je život odvesti u preduzetnički svet. Želje su joj bile da bude profesorka klavira, zatim glumica, u čemu je kaže duže istrajala - u trećem razredu srednje konkurisala je na Fakultet dramskih umetnosti u Novom Sadu i bila u užem izboru - da bi potom shvatila da gluma nije za nju. Život ju je zatim usmerio ka porodičnom poslu.

Ovogodišnja kandidatkinja za priznaje Cvet uspeha za ženu zmaja, koje dodeljuje Udruženje poslovnih žena, Marija Ignjatović, suvlasnica je i direktorka preduzeća Novitas Consult - čija je delatnost pakovanje, klasiranje, sortiranje voća i povrća i zbirno i kombinovano pakovanje neprehrambenih proizvoda.

U poslu je kaže bila svesno i nesvesno još od svoje trinaeste godine. Letnje raspuste je provodila pomažući trgovcima u radnji, kasnije tokom studiranja, menjala je radnike koji su išli na odmor, i tako je naučila i administraciju, poslove nabavke i blagajne, priseća se Ignjatović.

- Mislim da je to pravi put za svakog naslednika koji želi da se posveti firmi - da prođe sve segmente, da oseti firmu i ljude, jer bez toga rukovođenje je vrlo teško - priča naša sagovornica.

Nije odmah preuzela rukovodeće mesto i nije imala striktne pozicije, a uglavnom se bavila selekcijom kadrova, obukama, usavršavanjem, finansijskom analitikom i budžetiranjem. Najveći izazov bila je pozicija vođe projekta na uvođenju ERP sistema.

- To je bio veliki zadatak, dosta sam naučila o organizaciji, vodjenju tima, postavljanju prioriteta - kaže Ignjatović.

Prekretnica koju posebno pamti jeste 2011. godina kada su odlučili da osnuju preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, na šta je posebno ponosna, kao i oktobar 2013, kada je preduzeće sa pet zaposlenih osoba sa invaliditetom počelo sa radom - a danas radi 18 OSI!


Na putu do socijalnog preduzetništva

Osnove organizacije Marija je naučila još u detinjstu, kada je pored osnovne pohađala i muzičku školu, hor, foklor, zbog čega je morala da nauči kako da uskladi sve obaveze.

- Nisam imala tu privilegiju ostaviti neki zadatak za sutra, jer te sutra čekaju druge obaveze.

Osnivanjem Novitas Consult-a prešla je na rukovodeće mesto i upustila se u potpuno drugi sektor - sektor socijalne zaštište, socijalnog preduzetništva o kome se, kako kaže, tada nije mnogo mislilo, a još manje pričalo.

- Bio je veliki izazov, i dan danas je, da objasnite ljudima čime se bavite, da u kratkom roku (od nekoliko meseci) steknu poverenje i da počnu da rade sa vama - priča naša sagovornica.

Kao najteži trenutak u svojoj karijeri pamti početak 2015. godine, kada je Novitas prestao da obavlja svoju delatnost, a bio joj je glavni kupac.

- Tada smo brzo morali da delujemo. U tim trenucima, najveću podršku smo imali od članica Udruženja poslovnih žena, koje su počele da sarađuju sa nama. Početkom proleća iste godine uradili smo dokapitalizaciju preduzeća i uspeli da prebrodimo taj težak period. Ponosim se svojim timom, poverenjem koje imamo jedni između drugih - kaže Ignjatović.

Poverenje joj je dodaje, ključ svega, kako u poslu, tako i u životu.


Porodica garant uspeha

- Ono što bih poželela svoj deci na svetu jeste da imaju babu i dedu, kakve smo imali brat i ja. Pozitivna energija, posvećenost, igra, smeh i autoritet... Uvek su bili tu za nas, dok su roditelji neretko, baveći se komercijalom, ostajali duže na poslu. Detinjstvo naših generacija je bilo puno mašte, igre na ulici, na poljani, nikad kući, bez televizora, kompjuteri nisu postojali. Roditelji se nisu bavili nama, kako da nas animiraju, kako da nas "odvuku" od igrica i televizora, priseća se naša sagovornica i dodaje da je kroz život i posao najbitnija podrška porodice jer bez toga nema uspeha.

Roditelji su je, kako kaže, naučili da pokušava i ona sad to uči svoju decu.

- Mislim da svaki roditelj sebi da za cilj da svoje dete izvede na pravi put, živo i zdravo, sposobno da se snađe u svakoj situaciji i da bude mudro. Tom uspehu težimo i suprug i ja negujući i usmeravajući svakodnevno naša dva dečaka. Skladnost, razumevanje, ljubav i toleranciju u porodici smatram svojim najvećim uspehom - ističe naša sagovornica.

Na pitanje koliko je danas teško biti uspešna žena preduzetnica, Ignjatović kaže da je to veliki izazov obzirom da uspešna žena ima nekoliko uloga i svakodnevno ih menja po nekoliko puta u toku dana.

- Bez dobre organizacije, logistike i podrške najbližih to je teško izvodljivo. Ipak, postepeno se menja svest o položaju žene u savremenom svetu. Ako se setimo da su tek naše bake dobile pravo glasa, ne možemo očekivati velike promene "u toku noći", ali je dosta pozitivnih koraka i stvari urađeno i moj doživljaj se ogleda u izreci "Tiha voda breg roni".

J.S.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.