NavMenu

Danijela Čabarkapa, izvršna direktorka Japanske Poslovne Alijanse u Srbiji - Japanski investitori veruju u srpsko tržište

Izvor: eKapija Ponedeljak, 15.10.2018. 12:10
Komentari
Podeli
Danijela Čabarkapa, izvršna direktorka Japanske Poslovne Alijanse u SrbijiDanijela Čabarkapa, izvršna direktorka Japanske Poslovne Alijanse u Srbiji
Da različite kulture mogu da izrode dobru i uspešnu saradnju, ali i da ohrabre privrednike na ulazak u možda "nepoznato" tržište, potvrđuje se na primeru Srbije i Japana, dve zemlje koje poslednjih godina beleže sve veću saradnju u različitim sektorima - prehrambene, automobilske, IT, farmaceutske, elektronske industrije...

Japanska Poslovna Alijansa u Srbiji 17. oktobra u saradnji sa PKS-om, Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu i Ambasadom Japana, organizuje Poslovni forum Japan-Srbija.

Gde to Japanci žele da ulažu, u koje sektore i zašto baš u Srbiju pitali smo Danijelu Čabarkapu izvršnu direktorku Japanske Poslovne Alijanse u Srbiji (JPAS) - poslovnog udruženja koje uspešno spaja srpske i japanske kompanije i investitore, ali i savetuje, pruža podršku i usmerava ih na daljem putu.


eKapija: Možete li nam reći nešto više o Poslovnom forumu Japan-Srbija koji će se održati 17. oktobra u Beogradu i o narednim aktivnostima JPAS-a?

- Japanska Poslovna Alijansa u Srbiji u saradnji sa PKS, Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu i Ambasadom Japana, organizuje Poslovni forum Japan-Srbija. Forum se sastoji iz dva dela, konferencijskog dela i prvog dana dobavljača za japanske kompanije. Učesnici foruma imaće priliku da se u okviru prvog dela foruma, bliže upoznaju sa mogućnostima i uslovima poslovanja na japanskom tržištu, kao i da saznaju više o aktivnostima japanske poslovne zajednice u Srbiji i saradnji naše dve privrede. Nakon konferencijskog dela programa, biće održan i prvi dan dobavljača za japanske kompanije u Srbiji, u okviru kojeg će sedam japanskih kompanija zajedno sa potencijalnim srpskim partnerima razmotriti mogućnost ostvarivanja poslovne saradnje.

Takođe, u planu su i određeni događaji u okviru JPAS industrijskih grupacija sa ciljem prenosa znanja i pozitivne prakse japanske poslovne zajednice u Srbiju, kao i aktivnosti usmerene ka promociji Srbije i mogućnosti za ostvarivanje saradnje u japanskim poslovnim krugovima o čemu će biti više reči u narednom periodu.

eKapija: Na nedavno održanom 2. po redu Kaizen kongresu u Beogradu, imali smo prilike da čujemo iskustva mnogih predstavnika firmi koje primenjuju kaizen princip u svom poslovanju. Zašto je kaizen interesantan ali poželjan za srpske privrednike?

- Kaizen je japanska metodologija kontinuiranog poboljšanja primenjiva u svim oblastima poslovanja (proizvodnja, usluge, trgovina…). Potiče od japanske reči "kai" koja znači promena i reči "zen" koja znači poboljšati, što znači da kaizen pretpostavlja kontinuiranu promenu na bolje, tj. svakodnevna mala poboljšanja koja zajedno donose značajne promene. U osnovi kaizen pristupa je povećanje efikasnosti poslovanja uz bolju organizaciju i uključivanje radnika, koja je prepoznata širom sveta, a sve veću pažnju privlači i u srpskim poslovnim krugovima, gde već imamo mnogobrojne kompanije koje uspešno primenjuju kaizen. Značajno je napomenuti da je, naš osnivač JTI, tj. JTI fabrika u Senti, prva fabrika u Srbiji koja u potpunosti primenjuje kaizen a od početka primene 2008. godine, produktivnost je porasla za 50%, dok je količina škarta smanjena za čak 70%, što jasno govori o benefitima implementacije kaizen-a. JTI takođe redovno deli svoja iskustva kroz organizaciju tzv. Kaizen Dana otvorenih vrata, u okviru fabrike u Senti.

eKapija: Koliko su značajni ovakvi susreti i kakvi su konkretni rezultati ovog skupa?

- Ove godine se Japanska Poslovna Alijansa u Srbiji pridružila našoj članici Kaizen Institutu u organizaciji kongresa, jer je upravo jedan od ciljeva našeg udruženja i promocija japanske kulture i vrednosti i prenošenje pozitivnih iskustava i prakse Japana i u Srbiju. Kao uvod u kongres organizovali smo i seminar u septembru na temu "Kako poslovati sa Japanom - uvod u kaizen pristup" u cilju približavanja japanske poslovne kulture srpskim kompanijama i promocije, između ostalog, i kaizen pristupa i upoznavanja sa istim. Kaizen kongres je odlična platforma za sagledavanje aktuelnih trendova, razmenu iskustava i uspostavljanja potencijalne saradnje među kompanijama u cilju daljeg povećanja efikasnosti poslovanja. Ove godine okupili smo preko dvesta predstavnika kompanija i planiramo nastavak organizacije kongresa i u narednim godinama, a sam kongres otvorio je i određena pitanja u vezi sa izazovima sa kojim se susreće tržište radne snage u Srbiji, a i globalno, na koja ćemo tražiti odgovore do sledećeg kongresa.

eKapija: Kao neko ko prati rad japanskih kompanija upoznati ste sa poslovnom kulturom ove zemlje, osim kaizena, šta bismo još mogli da naučimo i preuzmemo iz njihovog načina poslovanja?

- Ono što odlikuje pristup poslovanju Japana jeste dugoročna posvećenost, disciplina, visok kvalitet, međusobno poštovanje i poverenje. Veliki značaj se stavlja na negovanje odnosa, i jedno je sigurno, kada japanske kompanije započnu saradnju i poslovanje, one su tu da ostanu.

eKapija: Koliko trenutno japanskih kompanija posluje u Srbiji i kakvu povratnu informaciju dobijate od njih kada su uslovi poslovanja u Srbiji u pitanju?

- U Srbiji trenutno direktno posluje preko trideset japanskih kompanija, pri čemu je sektorska zastupljenost zaista veoma raznovrsna. Japanske kompanije su prisutne u prehrambenoj, automobilskoj, IT, farmaceutskoj, elektronskoj, hemijskoj, mašinskoj i industriji medicinskih sredstava i sve one su izabrale Srbiju kao centar odakle najčešće pokrivaju poslovne aktivnosti u celom regionu i šire. Sama činjenica da se prisustvo japanskih kompanija povećava svake godine je jasan znak da japanska poslovna zajednica prepoznaje pozitivan trend konstantnog poboljšanja poslovne klime u Srbiji.

eKapija: Koji sektori su najprivlačniji japanskim investitorima?

- U Srbiji trenutno imamo pet japanskih fabrika: JTI, Panasonic, Yazaki, Hi-Lex i Kansai, a i kompanija Mayekawa je u procesu realizacije svog investicionog projekta u Srbiji, što dovoljno govori o sektorskoj diversifikaciji. Primetan je porast upita japanskih kompanija i to trenutno pre svega u automobilskoj, mašinskoj i metalskoj industriji. Takođe, japanske kompanije su zainteresovane za sektor enekrgetike i oblast zaštite životne sredine. Bitno je naglasiti da je prošle godine, posle skoro deset godina, Srbiju posetila i delegacija japanskih investitora, koji posluju u oblasti IT, građevinske, automobilske, hemijske i prehrambene industrije, a samo par meseci nakon posete naša članica, Soft Road Apps, je započela poslovanje u Srbiji, pri čemu je godinu dana ranije još jedna IT japanska kompanija, takođe naša članica, NTT Data otvorila kancelariju u Novom Sadu. Takođe, u januaru ove godine još jedna poslovna delgacija je posetila Srbiju u pratnji premijera Japana Šinzo Abe-a, a sam dolazak japanske kompanije Yazaki, kao prve japanske greenfield investicije, probudilo je dodatno interesovanje japanskih kompanija i očekujemo pozitivan trend rasta japanskih investicija u Srbiji i u narednom periodu.

eKapija: Kada pričamo o bilateralnoj saradnji Srbije i Japana, koliko je iznosila robna razmena ove dve zemlje prošle godine? Šta je Srbija najviše uvozila, a šta izvozila u Japan?

- Ukupna spoljnotrgovinska razmena u 2017. godini iznosila je oko 168 mil USD - izvoz u Japan iznosio je oko 50 mil USD a uvoz iz Japana oko 118 mil USD. U izvozu iz Srbije su dominirali duvan i proizvodi prehrambene industrije, a u uvozu proizvodi mašinske i metalske industrije i automobili. U samoj razmeni ima mnogo prostora za dalje intenziviranje saradnje, ali samim tim što su japanske kompanije prisutne globalno, saradnja se ostvaruje i sa japanskim kompanijama koje posluju u Evropi, a sigurni smo da će ista biti dodatno unapređena i dolaskom novih japanskih investitora u Srbiju. Ono što je bitno naglasiti jeste da se japanske kompanije upravo i kroz saradnju sa lokalnim kompanijama upoznaju sa tržištem i neretko realizuju investicije u saradnji sa lokalnim partnerima.

eKapija: Jedno od zapažanja učesnika održanog kongresa je da Japan veoma pažljivo bira tržišta za saradnju, kao i da odluke ne donose preko noći. Znači li to da da je Srbija osvojila njihovo poverenje?

- Upravo tako, japanske kompanije razmišljaju dugoročno i zato pažljivo procenjuju i analiziraju mogućnosti za saradnju, ali kako je već i navedeno, kada dođu, dolaze da bi ostale. Imajući u vidu pozitivne trendove u prethodnom periodu, kao što su već pomenute posete delegacija japanskih kompanija, otvaranje fabrika, poseta premijera Japana Šinzo Abe-a i predstojeća poseta Jamada-e, parlamentarnog zamenika ministra spoljnih poslova Japana u okviru Poslovnog foruma koji organizujemo 17. oktobra, jasno se šalje pozitivan signal i drugim japanskim kompanijama da postoji veliki potencijal za dalje unapređenje saradnje između naše dve zemlje.

eKapija: Imate značajno iskustvo u pružanju podrške razvoju i internacionalizaciji poslovanja, stečenog kroz promociju investicija i izvoza u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije, kao i u Privrednoj komori Srbije. Koji su, po Vašem mišljenju razlozi zašto nemamo više japanskih investicija u Srbiji?

- Ono što je izuzetno bitno jeste da se japanska poslovna zajednica redovno informiše o uslovima i potencijalima za saradnju sa Srbijom, zato će i naše aktivnosti u budućem periodu biti pre svega usmerena ka kontinuiranom isticanju mogućnosti za saradnju. Stabilnost i predvidljivost uslova poslovanja je od velike važnosti kada je u pitanju povećanje prisustva japanskih poslovnih krugova u Srbiji.

eKapija: Koje su glavne aktivnosti Vašeg udruženja usmerene ka intenziviranju saradnje Srbije i Japana? Kakva su iskustva naših kompanija koje blisko posluju sa japanskim firmama?

- Aktivnosti Japanske Poslovne Alijanse u Srbiji usmerene su pre svega ka pružanju podrške pri poslovanju članica u zemlji, pružanju podrške potencijalnim investitorima iz Japana u cilju intenziviranja prisustva japanske poslovne zajednice u Srbiji, podršci pri daljem unapređenju uslova poslovanja u Srbiji, a kroz prenošenje iskustava i znanja japanske poslovne zajednice kroz aktivnosti u okviru JPAS industrijskih grupacija, kao i ka promociji japanske poslovne kulture i vrednosti. Naše kompanije imaju izuzetno pozitivna iskustva u saradnji sa Japanom i ono što ističu jeste važnost održavanja visokog kvaliteta, međusobno poštovanje i poverenje.

Sandra Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.