NavMenu

Nenad Miščević, generalni direktor kompanije PepsiCo Zapadni Balkan - Deset godina rasta i investicija na tržištima regiona

Izvor: eKapija Petak, 07.09.2018. 09:13
Komentari
Podeli
Nenad MiščevićNenad Miščević
Kompanija PepsiCo je, nakon akvizicije Marbo Producta, tokom deset godina svog poslovanja na tržištu Zapadnog Balkana investirala u nove proizvodne linije, povećanje kapaciteta i proširenje portfolija, uslove rada i zaposlene, kao i platforme za zaštitu životne sredine. Ukupan prihod od prodaje uvećan je za 96%, dok je izvoz ka zemljama Evropske unije povećan za 67%. Na tržištima Srbije i Bosne i Hercegovine kompanija se izdvojila kao jedan od najznačajnijih proizvođača slanih grickalica, a brendovi Chipsy, Clipsy, Pardon i Gud postali su deo globalnog PepsiCo portfolija.

Ove godine PepsiCo obeležava značajan jubilej - deset godina poslovanja na Zapadnom Balkanu, a o prvoj deceniji rada, dosadašnjim rezultatima, strategiji i planovima za naredni period za eKapiju govori Nenad Miščević, generalni direktor kompanije PepsiCo Zapadni Balkan.

- Kompanija Marbo Product je 2008. godine, akvizicijom, postala deo multinacionalne kompanije PepsiCo, vodeće kompanije u sektoru hrane i pića koja posluje u više od 200 država širom sveta. Deset godina poslovanja, kao prvi značajan jubilej, povod je da s ponosom istaknemo sve što smo u prethodnom periodu ostvarili na tržištima širom Zapadnog Balkana. Sve ono što je bilo dobro nadogradili smo i razvili kroz implementaciju visokih, globalnih PepsiCo standarda, uložili smo u nove procese i biznis modele, povećali smo proizvodne kapacitete i proširili portfolio. Zato smo ponosni na rezultate koji ilustruju ukupan rast prihoda od prodaje za 96% i rast obima izvoza u zemlje Evropske unije za čak 67%. Prvih deset godina završavamo na poziciji jednog od najznačajnijih proizvođača slanih grickalica na Zapadnom Balkanu - ističe Nenad Miščević.

eKapija: Kako izgleda asortiman kompanije PepsiCo na Zapadnom Balkanu? Gde sve imate svoje proizvodne pogone?

- Akvizicijom su i naši lokalni brendovi, Chipsy, Clipsy, Pardon i Gud postali deo PepsiCo porodice, a u lokalni portfolio su uvedeni globalno poznati brendovi: ovsene pahuljice Quaker, kao i brend Lay's koji se lokalno proizvodi i plasira na tržišta Slovenije, Hrvatske i širom regiona. Naše fabrike se nalaze u Magliću, pored Bačkog Petrovca, i u Laktašima kod Banjaluke. Fabrika u Magliću jedna je od najreprezentativnijih PepsiCo fabrika u Evropi, što potvrđuje i prošlogodišnje proširenje kapaciteta najsavremenijom linijom za proizvodnju krekera, čiji je izvoz namenjen tržištima Evropske unije. Reč je o proizvodnji za najzahtevnija tržišta, poput Francuske, Velike Britanije, Španije i Portugalije, države Beneluksa. Kada je reč o lokalnim brendovima, brend Gud se izvozi na tržište Rumunije, dok je Pardon prisutan na tržištu Bugarske.

eKapija: Kakva je prodajna i marketinška strategija PepsiCo za Zapadni Balkan? Šta mogu očekivati potrošači u narednom periodu?

- Naši brendovi su među liderima u svojim kategorijama, a svoje tržišne pozicije izgradili su, između ostalog, i zahvaljujući svojoj dostupnosti potrošačima u prodajnim objektima.

Brinemo o našim potrošačima i pratimo njihove preferencije, te broj od 67 ukusa u okviru celog portfolija govori da kontinuirano osluškujemo njihove želje. To sve obogaćujemo snažnim marketinškim i prodajnim kampanjama, a ekskluzivitet nam daje prisustvo svetski poznatih zvezda koje su dostupne i našim potrošačima, poput na primer Lea Mesija.

Zahvaljujući kompaniji PepsiCo, imamo mogućnost da pratimo regionalnu strategiju razvoja vodećih kategorija i slobodu povezivanja sa lokalnim potrebama i navikama potrošača, što naše brendove stavlja u zavidnu poziciju. Na primer, partnerstvo sa prestižnim fudbalskim takmičenjem UEFA Liga šampiona, jedna je od privilegija koju imamo, a i tema koju možemo da ponudimo našim kupcima i potrošačima. Zadovoljni smo što će do kraja godine, zahvaljujući plasmanu Crvene zvezde u UEFA Ligu šampiona, naši potrošači biti u prilici da još intenzivnije dožive snagu takvih kampanja.

eKapija: U kom pravcu će se PepsiCo kretati kada je reč o želji kompanije da se pozicionira kao društveno odgovorna?

- Naše odgovorno "Poslovanje sa svrhom" primenjujemo kroz svaki segment našeg delovanja. Naši ljudi, proizvodi i zajednica u kojoj poslujemo su naši prioriteti.

Svesni smo važnosti edukacije potrošača o zdravim životnim stilovima i bavljenju sportom i zbog toga snažno podržavamo Nacionalnu platformu za borbu protiv gojaznosti, koju je ove godine predstavilo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i nacionalnu kampanju Teži ravnoteži. Odgovornost na ovom polju prevodimo na naše aktivnosti, a samo tokom ove godine realizovana je donacija u vidu više od 15.000 lopti za učenike svih osnovnih škola u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, kroz strateško partnerstvo sa ministarstvima prosvete i sporta na ovim tržištima.

Takođe, s ponosom ističemo još jednu brend kampanju koja je imala svoj društveno odgovorni aspekt. Prošle godine smo sa brendom Chipsy realizovali kampanju "Svaki dan ima bolji ukus uz osmeh" u okviru koje je deset studentskih domova u Srbiji i Bosni i Hercegovini dobilo svoje Chipsy kutke. Ovom donacijom doneli smo osmeh na lice više od 8.000 studenata.

Kada je reč o životnoj sredini, i tu imamo rezultate kojima možemo da se ponosimo. Desetogodišnja ulaganja u fabrike i procese rezultirala su smanjenjem emisije CO2 za oko 300 tona, potrošnje vode za 63%, električne energije za 43%, a reciklira se više od 93% otpada. Ovo je jedna od oblasti na kojima se aktivno radi i to će ostati naš prioritet i u godinama pred nama.


eKapija: Koliko zaposlenih ima PepsiCo u Srbiji i BiH?

- Naši zaposleni su za nas najvrednija i najvažnija investicija. Reč je o više od 1.300 ljudi u Srbiji i u Bosni i Hercegovini, a naročito smo ponosni što je odnos u strukturi polova gotovo izjednačen, odnosno u ukupnoj strukturi zaposlenih žene čine više od 48%.

Ukupan broj zaposlenih je brojka koja prati razvoj našeg poslovanja, pa je, naprimer, samo u poslednjem kvartalu 2017. godine, u fabrici u Magliću zaposleno više od 100 ljudi, što je bio rezultat proširenja proizvodnih kapaciteta najsavremenijom linijom za proizvodnju krompirovog krekera.

Naš kontinuirani cilj jeste podrška talentima, odnosno mladim i ambicioznim ljudima koji žele profesionalno da se usavršavaju i da grade svoje karijere. Kroz projekat PepsiCo Go: Start zaposlili smo šest diplomaca bez radnog iskustva, a ove godine u programu jednogodišnje plaćene prakse učestvuje još njih šest koji će po završetku obuke dobiti priliku da postanu deo našeg tima.

eKapija: Pored projekta PepsiCo Go: Start sprovodite i druge programe kroz koje pružate podršku mladim i talentovanim ljudima?

- Podršku mladim talentima pružamo i kroz specifično razvijene projekte, a ove godine smo prvi put sproveli Chipsy Agro Akademiju, koja studentima Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu pruža i praktična znanja u oblasti gajenja krompira. S obzirom na to da smo samo na Zapadnom Balkanu jedan od najvećih otkupljivača domaćeg krompira, od kojeg se proizvode brend Chipsy i svetski poznati brend Lay's, takva vrsta znanja je dostupna i našim kooperantima. U prethodnih 10 godina od lokalnih proizvođača otkupili smo više od 400.000 tona krompira, koji se uzgaja po najvišim PepsiCo standardima, što je jedan od pokazatelja našeg doprinosa lokalnoj zajednici.

U Srbiji sprovodimo i globalne PepsiCo projekte, a kroz primer PepsiCo Nutrition Greenhouse programa smo pozvali domaće preduzetnike, koji utiču na buduće oblikovanje industrije hrane i pića, da se takmiče za finansiranje svojih projekata, ali i za mentorsku podršku naših kolega koji vode brendove.

eKapija: Kakvi su planovi kompanije PepsiCo za naredni period?

- Iako ove godine obeležavamo već deset godina poslovanja na tržištima Zapadnog Balkana, vidimo ih kao tek početak naše dugoročne posvećenosti ovim tržišima i lokalnim zajednicama. Verujemo da je sve što smo dosad postigli snažan podsticaj srpskoj ekonomiji i stabilan oslonac za dugoročan rast i nove poslovne uspehe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.