NavMenu

Nemanja Knežević, direktor sektora marketinga i razvoja kompanije Zlatiborac - Cilj nam je upotreba samo domaće sirovine

Izvor: eKapija Utorak, 10.07.2018. 15:52
Komentari
Podeli
Nemanja KneževićNemanja Knežević
Kompanija Zlatiborac osnovana je 1992. godine sa idejom da se modernizacijom ostvari veći obim proizvodnje sve traženijih zlatiborskih suhomesnatih proizvoda porodice Stojanović, ali da se u osnovi zadrži tradicionalni koncept. Uz veliki trud i posvećenost, kao i ozbiljne investicije, ideja je ostvarena. O tome kako je Zlatiborac postao lider u svojoj kategoriji, osvojivši treći put zaredom nagradu Superbrends, kao i domaće, regionalno, ali i strano tržište, razgovarali smo sa Nemanjom Kneževićem, direktorom Sektora marketinga i razvoja, koji je za svoje uspehe 5. jula u Sarajevu dobio i nagradu Evropski najmenadžer u oblasti marketinga za 2018. godinu.

eKapija: Koliko ste zadovoljni rezultatima poslovanja u prethodnom periodu?

- Rezultati prvog kvartala ove poslovne godine govore u prilog rastu kompanije, jer su premašeni svi planski okviri kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Ako uzmemo u obzir činjenicu da smo pre samo dve godine ušli u novu kategoriju proizvoda, poslovni rezultati su izuzetni u obe kategorije. Sudeći na osnovu dosadašnjeg kretanja i naših planskih aktivnosti tokom poslovne 2018. godine, nadamo se nastavku trenda rasta.

eKapija: Da li će to značiti nove investicije?

- Pre dve godine imali smo veliku investiciju i ušli smo u nove proizvodne kategorije. Prošle godine smo završili za nas izuzetno značajan projekat izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda, kapaciteta 600m3/dan, omogućila nam je da naš prirodni recipijent, reka Krivaja, koja je prema nacionalnoj klasifikaciji svrstana u IIa kategoriju voda, od nas dobija čistu, prerađenu vodu, boljeg kvaliteta vode od samog rečnog toka. Kontinuirano se investira u primenu i razvoj novih tehnologija, istraživanja tržišta, a najviše se ponosimo činjenicom da neumorno investiramo u svakog svog zaposlenog, jer smatramo da su zaposleni najvažniji resurs svake kompanije.

eKapija: Hoće li biti i novih zapošljavanja?

- Porodicu Zlatiborac danas čini 700 zaposlenih. Kada govorim o zaposlenima, moram istaći da, pored zaposlenih u kompaniji, na ostvarenju korporativne misije na tržištu Srbije svakodnevno radi preko 150 promotera. Kada kompanija raste, prirodno je da raste i broj zaposlenih i zapošljavanje novih kadrova je planirano i uslovljeno našom razvojnom strategijom.

eKapija: Na koji način kombinujete tradicionalnu proizvodnju i nove tehnologije?

- Zlatiborac je jedna od retkih kompanija, ne samo u Srbiji, nego i u svetu, koja je uspela da sačuva tradicionalni način proizvodnje i sušenja mesa na bukovom drvetu. Od male porodične sušare prerasli smo u proizvodni kompleks izgrađen u skladu sa najstrožim svetskim standardima za proizvodnju hrane - HACCP, HALAL, EAC, IFS. Transformisali smo se, primenili smo nove tehnologije, ali smo ostali verni tradiciji i uspeli smo u tome.
eKapija: Kakvim proizvodnim kapacitetima danas raspolažete?

- Kompanija Zlatiborac raspolaže proizvodnim kapacitetima koji se rasprostiru na preko 35.000 m2, u čijem se srcu nalazi sušara stara više od 130 godina, okružena sa 46 tradicionalnih sušara, koje su izgrađene po principima izgradnje sušare u kojoj su nastali prvi proizvodi iz doma porodice Stojanović, koja datira iz druge polovine XIX veka. Međutim, obim poslovanja se svakodnevno širi, pa se to odražava i na proizvodne kapacitete. U prilog tome, svakako, govori i činjenica da u kompaniji imamo čitav jedan sektor koji posvećeno radi na svim poslovima proširenja proizvodnih kapaciteta i njihovog osposobljavanja za rad – Sektor građevinske operative.

eKapija: Na koja sve tržišta plasirate vaše proizvode? Koliko robe izvozite?

- Kompanija trenutno posluje na 11 izvoznih tržišta, sa stalnom tendencijom širenja. Zlatiborac već dugo posluje na tržištima u regionu (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija). Naša kompanija je ispunila sve tražene kriterijume i postavljena je na listu odobrenih izvoznika na tržište EU, pa u ovom trenutku izvozimo i na tržišta Švedske i Austrije, dok aktivno razgovaramo sa zainteresovanim uvoznicima još nekoliko zemalja EU. Takođe, od pre nekoliko godina aktivno izvozimo na tržišta Iraka, Belorusije, Turkmenistana, i Rusije. Pre par godina u Rusiji smo osnovali sopstvenu kompaniju, Zlatiborac trade, sa zadatkom širenja pozicije Zlatiborca na tom tržištu. Naš brend je, takođe, došao u fokus interesovanja UAE i Kine i u toku su aktivnosti u vezi sa usaglašavanjem izvoznih procedura.

eKapija: Šta sve čini proizvodni portfolio Zlatiborca danas?

- Proizvodni portfolio Zlatiborca sastoji se od preko 50 proizvoda, upakovanih u vrhunski dizajniranu i kvalitetnu ambalažu, a podeljeni su u dve kategorije: trajni suvomesnati proizvodi i polutrajni suvomesnati proizvodi. Kategoriju trajnih suvomesnatih proizvoda čini 30 proizvoda, dostupnih u tri vrste pakovanja: rinfuz, vakum i zaštitna atmosfera, koji se mogu podeliti u nekoliko grupa: pršute i pečenice, kobasice i salame, tanka slanina, mast i čvarci. Zlatiborac je, zahvaljujući dugoj tradiciji proizvodnje mesnih proizvoda, 2016. godine otpočeo i sa proizvodnjom polutrajnih - barenih suvomesnatih proizvoda.

eKapija: U kojoj meri sirovinska baza u Srbiji zadovoljava vaše proizvodne potrebe, odakle sve nabavljate meso?


- Zlatiborac je, od svog osnivanja do sada, stvorio stabilnu i kvalitetnu sirovinsku bazu kroz dugogodišnje ugovore sa farmama i registrovanim individualnim uzgajivačima. Trudimo se da najveću moguću količinu sirovine dobavljamo iz Srbije. Kao što i sami znate, stočni fond u Srbiji nije na zavidnom nivou i mesna industrija je velika žrtva ovakvog stanja stočnog fonda. Naravno da smo zbog takvog stanja, bez sopstvenih kapaciteta za uzgoj i sopstvenih farmi, prinuđeni da posegnemo za uvozom sirovine, koju u ovom trenutku uvozimo od renomiranih proizvođača iz Evrope. Naš cilj je domaća sirovina u potpunosti. Verujem da će u budućnosti to postati moguće.
eKapija: Kako ste organizovali distribuciju?

- Jedna smo od retkih kompanija koje imaju sopstvenu distribuciju. Distributivnu mrežu u Republici Srbiji čini pet regionalnih prodajnih centara, čija su sedišta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Mačkatu. Kompanija u ovom trenutku raspolaže i sopstvenom flotom, koju čini preko 180 vozila. Otvaranjem nekoliko regionalnih prodajnih centara, koji raspolažu magacinskim prostorima sa preko 650 paletnih mesta, stvorili smo sve preduslove za efikasno snabdevanje maloprodajnih lanaca, manjih trgovinskih objekata i HoReCa lanca. Istovremeno, sopstvena distribucija nam omogućava potpunu kontrolu u lancu kontrole bezbednosti proizvoda.

eKapija: Kakvi su vam dalji planovi?

- Naš cilj je da u budućem periodu osvojimo nove kategorije i u dogledno vreme postanemo mnogo više od proizvođača suvomesnatih proizvoda. Već sada su proizvodi kompanije Zlatiborac prepoznati kao nosioci oznake "mаde in Serbia" i daćemo sve od sebe da učvrstimo ovu poziciju, ali ćemo trenutnom portfoliju pridružiti i nove kategorije, na čijem razvoju predano radimo već duži vremenski period.

eKapija: Koliko vam znače nagrade poput Superbrands?

- Superbrands je nagrada koju kompanija Zlatiborac osvaja već treći put zaredom što svedoči o kontinuitetu kvaliteta, koji je prepoznat. Budući da su o dodeli nagrade odlučivali članovi stručnog žirija, ali i građani posredstvom istraživanja javnog mnenja, ova nagrada je za nas još značajnija. Naime, naš kvalitet, zalaganje i društveno odgovorno poslovanje prepoznato je kako od strane stručne javnosti, tako i od strane građana. Svaka nagrada je, na neki način, potvrda da ono što radite – radite na pravi način. Za mene, ova nagrada govori u prilog tome da smo timski uspeli da izgradimo, ali i održimo brend, čvrsto stojeći na strani vrednosnog sistema brenda, u vremenu kada, priznaćete, to nije lak zadatak.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.