NavMenu

Tomislav Šapina, direktor Lidl Srbija - Cilj nam je najpovoljnija potrošačka korpa

Izvor: Novosti Utorak, 19.06.2018. 15:53
Komentari
Podeli
Tomislav ŠapinaTomislav Šapina
Do kraja godine, u jednom danu, u Srbiji će proraditi između deset i 20 novih prodavnica. Nemački trgovinski lanac Lidl otvara vrata. Nedavno su otvorili svoj logistički centar u Novoj Pazovi, jer je to preduslov da, kad počnu da rade trgovine, sve funkcioniše "kao sat".

Direktor Lidl Srbija Tomislav Šapina govori šta dolazak novog "igrača" u srpsku maloprodaju znači za potrošače, ali i konkurenciju.

Da li garantujete niže cene od konkurencije?

- Naš cilj je da potrošačka korpa s kvalitetnim proizvodima bude najpovoljnija u Lidlu.

Da li će cene biti niže nauštrb kvaliteta ili marži?

- Za nas nema kompromisa kada je u pitanju kvalitet, što je prvi kriterijum za odabir Lidlovih brendova. Tek kada to ispunimo, radimo na tome da visok kvalitet bude dostupan. Povoljne cene možemo da obezbedimo, jer u našim procesima nema rasipanja. Efikasni smo na svakom koraku - u organizaciji procesa, na skladištenju, pakovanju koje omogućava da se roba lako izlaže, na potrošnji energije.

Koliko će na rafovima biti domaće, a koliko strane robe?

- Još se formira asortiman za samo otvaranje, ali ono što sada znamo je da će domaći dobavljači biti zastupljeni sa više od 350 proizvoda, što kroz lokalno poznate marke, što kroz proizvode koji se proizvode pod Lidlovim brendovima.

Na raspisani konkurs za 1.500 mesta javilo se čak 23.000 kandidata. Da li ste igde naišli na toliku ponudu?

- U toj brojci mi pre svega vidimo dokaz da smo u Srbiji poželjna kompanija za zaposlenje. To je delom zbog toga što se Lidl dokazao kao dobar poslodavac u mnogim evropskim zemljama i da je dobar glas o nama došao pre otvaranja prodavnica. Sa druge strane, kao fer i transparentna kompanija, kada smo oglasili poziciju prodavca, otvoreno smo rekli šta očekujemo i šta nudimo, što je naišlo na odličnu reakciju. Naš način organizacije posla znači da prodavci imaju razne vrste zaduženja, a mi im zauzvrat nudimo petodnevnu radnu nedelju, adekvatnu naknadu i nadoknadu po sistemu "svaki minut se plaća". Svesni smo toga da je ključ uspeha u sponi zadovoljnih zaposlenih i zadovoljnih kupaca.

(Foto: Herrndorff/shutterstock.com)
Zašto ste toliko čekali da dođete u Srbiju? Šta se to promenilo i da li je bilo nekih prepreka?

- Ne bih rekao da smo čekali, niti da je bilo prepreka. Temeljno se pripremamo da uslužimo naše potrošače, pa i pored toga, otvaranje će se desiti u interno zadatim rokovima. Upravo da bismo mogli da u jednom danu uspešno otvorimo između 10 i 20 prodavnica, da taj sistem istog dana funkcioniše kao sat, potrebno je dobro promisliti, testirati i uskladiti mnoge procese.


Kako procenjujete konkurenciju u Srbiji?

- Tržište maloprodaje u Srbiji je takvo da ima mesta za nove "igrače", posebno zato što će Lidl biti prvi i jedini savremeni diskontni lanac. Potrošači s pravom traže bolje ponude, a uveren sam da Lidl sa najboljim odnosom cene i kvaliteta može da dobije njihovo poverenje i osigura stabilno poslovanje.

Da li navike srpskih potrošača da odlaze u male nabavke idu naruku vašoj poslovnoj politici?

- Navike potrošača se, kao i ostali činioci na tržištu, menjaju. Naše je da te promene pratimo i na njih odgovorimo. Uveren sam da će Lidlov koncept jedinstvenog iskustva kupovine, koji je uspešan u zemljama širom Evrope, biti dobro prihvaćen i u Srbiji.

LOJALITI KARTICE

Da li će biti lojaliti kartica, posebnih pogodnosti za verne potrošače?

- O ovome je zaista rano govoriti, ali bih svakako želeo da naglasim da će kupovina u Lidlu, svakoga dana po redovnim cenama, uvek biti isplativa.

KONTROLA SVEŽINE PROIZVODA

Upravo ste otvorili logistički centar u Novoj Pazovi. Šta to znači za domaće potrošače?

- Ovaj centar će biti polazna tačka za sve proizvode koje ćemo ponuditi, i to je mesto na kome, pre ulaska robe u sistem, proveravamo kvalitet i svežinu proizvoda. Takođe, odavde će se svakodnevno isporučivati roba u naše prodavnice. Obe stvari su za potrošače vrlo važne, jer su preduslov za sveže i kvalitetne proizvode na policama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.