NavMenu

Dr Vladimir Vajs, načelnik porodilišta Bel Medic - Najsrećniji sam kada sam nemi posmatrač porođaja

Izvor: Promo Sreda, 11.04.2018. 10:36
Komentari
Podeli
Vladimir VajsVladimir Vajs
Istaknuti ginekolog i akušer dr Vladimir Vajs, posle 25 godina rada svoje znanje i iskustvo od oktobra prošle godine stavio je na raspolaganje trudnicama u Bel Medic porodilištu. Dr Vajs je tokom svoje karijere, duge četvrt veka, obavio čak 40.000 porođaja.

- Trudnoća je primer savršenog mehanizma prirode i zato je prirodan porođaj najbolji početak duplog novog života, jer se rađanjem deteta rađa i majka. Zato su za dobar odnos na relaciji trudnica-lekar ključne dve stvari - empatija i strpljenje - počinje priču dr Vajs i razjašnjava ustaljene zablude koje prate drugo stanje.

Svojevremeno ste uveli pravu revoluciju u bolnicu, jer ste svim trudnicama omogućili takozvano mesto kontakta, odnosno susret sa svojom porodicom.

- Uloga ginekologa je da prvenstveno edukuje majke i pripremi ih za porođaj. Žensko telo je najbolji samoregulator. Nisam pristalica preterane upotrebe suplemenata, posebno u prvom trimestru, a snažno preporučujem fizičku aktivnost koja sve parametre tela dovodi u normalu - kaže dr Vajs.

Kako ocenjujete reproduktivnu sliku u Srbiji?

- Žene jesu sve starije u dobi kada se prvi put ostvaruju kao majke, ali je upadljivo koliko su više edukovane. Zbog toga je komunikacija sa njima laka, jer znaju šta hoće. Moja najstarija pacijentkinja je imala 46 godina kada je postala majka. Imali smo i trudnicu koja je dolazila low cost kompanijom iz Beča na pregled, a tako je došla i na porođaj. To su stvari koje se pamte.

Smatrate da je najveća zabluda da trudnica mora porođaj da čeka ležeći?

- Budućoj mami je najvažnije pružiti osećaj mira i spokoja i ostaviti da priroda radi svoje. Iz iskustva znamo da trudnicama najteže pada višesatno ležanje. Zato je naš pristup da pacijentkinji omogućimo korišćenje svih pomagala koji joj olakšavaju porođaj: tuširanje, masaža, pilates lopta, prigušeno svetlo, odgovarajuća muzika. Uskoro će u funkciji biti i stolica za porađanje, po ugledu na praksu najboljih svetskih porodilišta. Kuriozitet koji podupire moju priču jeste to što su nekada, pre nego što je uveden dirigovan porođaj, babice heklale dok čekaju napone porodilje, kako bi stvorile atmosferu strpljenja i mira. Možda ne možemo imati babice pletilje, ali možemo stvoriti tananu mrežu pažnje i brige za svaku pacijentkinju u porodilištu.

Koji je to trenutak u toku porođaja kada ste najzadovoljniji?

- Nećete verovati, ali to je trenutak kada sam samo u ulozi nemog posmatrača. To je znak da imamo dobrog saradnika sa druge strane i naše je da samo pustimo prirodno odvijanje tog procesa. Posebno se pažnja obraća na pripremu porodilje, jer sečenje, tzv. epiziotomiju koju mnoge porodilje doživljavaju kao neprijatno iskustvo, mi sprovodimo tek kada su sve druge opcije nemoguće. Privatnost porođaja bi trebalo da bude pravo svake majke, a ne privilegija. Trudnice u Bel Medic porodilištu imaju mogućnost da sebi prilagode ambijent i tok porođaja i da uz svog partnera kao podršku dožive najbolje iskustvo i sećanje na ovaj najvažniji životni čin.

Budući da ste iskustva na temu prirodnog porođaja sticali u Japanu i Italiji, kakva je njiihova praksa?

- Jednostavnost i dostupnost je osnovni utisak. U japanskim porodilištima se sprovodi tzv. tatami porođaj na platnenim prostirkama, sa užetom koje visi sa plafona i koje trudnicama pomaže u toku porođaja. U Italiji je CTG aparat vešto skriven iza umetničke slike na zidu. Postulatima dostupnosti i jednostavnosti smo se vodili i u Bel Medic porodilištu kao rezultatom jasnog osluškivanja potreba trudnica. Dostupnost podrazumeva stalnu raspoloživost lekarskog tima i informisanje trudnice sa svakom fazom porođaja. Jednostavnost se, opet, najbolje vidi u ambijentu apartmana, jer buduće mame imaju utisak da su u svom domu ili bar njegovoj prvoj zameni.


Kada najsnažnije osetite da radite na mestu stvaranja novog života?

- Najlepši mi je trenutak kad u očima majke vidim odu radosti za ono što radim. Ta ushićenost i istinska radost zbog dolaska novog života je najuzvišenija stvar na kugli zemaljskoj i snažna motivacija za sve nas koji smo privilegovani da u tom procesu učestvujemo.

BEL MEDIC – DOBRO MESTO ZA NOVE POČETKE

Devojčica Helena bila je prva beba koja je u februaru 2017. rođena pod okriljem Bel Medica i od tada porodilište beleži rast broja trudnica koje žele da njihov porođaj bude u ovom prijatnom okruženju, uz svu pomoć stručnog tima. Trudnica bira ginekologa koji će je poroditi (on ne mora biti zaposlen u Bel Medicu), anesteziologa po potrebi, a uz nju je i pedijatrijska sestra. U slučaju prirodnog i urednog porođaja, majka bolnicu napušta posle 48 sati. Prisustvo partnera sve vreme boravka je apsolutno poželjno. Na porođaj Bel Medic trudnice dolaze sa ličnom kartom, jer se sve ostalo što je potrebno nalazi u porodilištu, a bolnicu napuštaju u potpunosti obučene za samostalnu brigu o novom članu porodice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.