NavMenu

Ivana Hlavsova, ambasadorka Češke Republike u Srbiji - Više čeških firmi ozbiljno razmišlja o preseljenju proizvodnje u Srbiju

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.02.2018. 15:31
Komentari
Podeli
Ivana HlavsovaIvana Hlavsova
Češka Republika trenutno se suočava sa velikim nedostatkom radne snage, kaže u razgovoru za portal eKapija Ivana Hlavsova, ambasadorka Češke Republike u Srbiji, i dodaje da postoji veliki prostor za proizvodnu saradnju kompanija iz dve zemlje.

Hlavsova navodi da češki privrednici pokazuju izvanredno interesovanje za Srbiju, kao i da više čeških firmi ozbiljno razmišlja o preseljenju dela proizvodnje u Srbiju.

Sa ambasadorkom Češke Republike razgovarali smo i o podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na putu na članstvu u EU, kao i o tome kako će biti obeležen vek diplomatskih veza između dve zemlje.

eKapija: Češka je jedan od većih i značajnijih trgovinskih partnera Srbije. Koliko su, prema vašem mišljenju, razvijeni naši ekonomski odnosi i da li je robna razmena na zadovoljavajućem nivou?

- Ekonomski odnosi su na veoma dobrom nivou, dok u poslednjih nekoliko godina naša uzajamna robna razmena sistematski raste, pa je u prošloj godini izvoz iz Češke porastao za petinu, dok je za 10% povećan i izvoz iz Srbije u Češku.

Veoma dobar signal je i to što osim tradicionalne trgovine rastu i investicije, prvenstveno iz Češke u Srbiju.

Uprkos tome, postoji značajan neiskorišćeni potencijal, pa zajedno sa našim srpskim partnerima nastojimo da ekonomske odnose dalje unapređujemo i odstranjujemo eventualne prepreke.

Prošlog decembra tako je održano jubilarno deseto zasedanje mešovite međuvladine komisije za uzajamne ekonomske odnose koja se upravo ovim pitanjima i bavi.

eKapija: Pomenuli ste da robna razmena kontinuirano raste. Koji su to glavni izvozni aduti kada je u pitanju trgovina između dve zemlje?

- Glavna stavka, kada je izvoz iz Češke u Srbiju u pitanju, već tradicionalno su putnički automobili, a slede ih električna energija, ugalj, kablovi i elektronika.

(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Sa druge strane, u izvozu iz Srbije preovlađivala su sedišta za češku autoindustriju, električna energija, plastične cevi i creva, električni motori i električni prekidači.

S obzirom na nove češke investicije u Srbiji biće zanimljivo pratiti razvoj strukture uvoza i izvoza u narednim godinama pa, iako ne očekujemo bitne izmene na prvim mestima, možemo pretpostaviti da će se na listi pojaviti i novi proizvodi.

eKapija: Koliko su češki privrednici zainteresovani za Srbiju i koliko često se obraćaju ambasadi za savet kako da dođu do našeg tržišta?

- Češki privrednici pokazuju izvanredno interesovanje za Srbiju. Tome odgovara i brojnost upita koje dobijamo, a sigurno nije iznenađenje što im Srbiju predstavljamo kao vrlo perspektivno tržište koje za češke privrednike ima niz prednosti.

Radi se o najvećem balkanskom tržištu van Evropske unije koje nam je geografski i kulturno blisko, poslednjih godina stabilno raste, nudi kvalifikovanu i ujedno jeftiniju radnu snagu, a pre svega pruža slobodan ulazak na značajno tržište Rusije i drugih zemalja.

Ipak, ima i nedostataka. Češki privrednici se najčešće žale na slabu vladavinu prava, komplikovane i često kontradiktorne propise i odugovlačenje nekih administrativnih procedura. Stoga, tu vidim najveći prostor za poboljšanje.

eKapija: U kojim to oblastima kompanije iz naše dve zemlje imaju najviše prostora za saradnju?

- Smatram da postoji prostor za proizvodnu saradnju jer se Češka Republika trenutno suočava sa velikim nedostatkom radne snage u proizvodnji i ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u Evropi. Srbija, sa druge strane, raspolaže kvalitetnom radnom snagom.

Više čeških firmi zato ozbiljno razmišlja o preseljenju dela proizvodnje u Srbiju, dok se manje firme još plaše da učine taj korak. Zanimljiva alternativa bi stoga mogla biti proizvodna saradnja.

eKapija: U poslednje vreme sve više građana Srbije odlazi u Češku u potrazi za boljim poslom. Koje su to oblasti u kojima je vaša zemlja deficitarna radnom snagom?

- Procenjuje se da na češkom tržištu rada nedostaje 200 hiljada radnika, naročito u profesijama gde se traže manje kvalifikacije.

Nedostaju pre svega građevinski radnici i vozači, i ali firme traže radnu snagu u inostranstvu i za niz drugih zanimanja, a Srbija je, logično, jedna od destinacija odakle se regrutuju radnici za češko tržište rada.

Geografska blizina, sličan jezik i kultura i pozitivne istorijske veze razumljivo predstavljaju jaku motivaciju ne samo za češke firme, nego i za srpske radnike koji traže posao u našoj zemlji.

eKapija: Tokom 2017, Czechoslovak Group zvanično je preuzela kruševačku kompaniju 14. oktobar dok je RC Reinvest Serbia otvorio tržni centar u Kraljevu i planira dalje investicije u Srbiji. Koliko čeških kompanija trenutno posluje u našoj temlji.

- Iako Ambasada nema preciznu statistiku, znamo za nekoliko desetina privrednih subjekata koji posluju u Srbiji.

Međutim, jednokratna statistika i nije toliko važna koliko je važan srednjoročni trend.

Veoma mi je drago što je taj trend veoma pozitivan i njegova dinamika se poslednjih godina stalno ubrzava. Pozitivna iskustva nekih firmi privukla su druge zainteresovane kompanije i čeških firmi u Srbiji ima sve više.

Istovremeno, ukupan broj aktivnih srpskih firmi u Češkoj je znatno manji. Ipak, nesumnjivo postoji značajan potencijal čiju veću ostvarljivost ograničava složenije zakonodavstvo i pravila u okviru jedinstvenog evropskog tržišta.

eKapija: U prethodnom periodu često su održavani i češko-srpski poslovni forumi. Koliko su ti susreti značajni i kakvi su njihovi konkretni rezultati?


- Poslovni forumi su jedan od više instrumenata kojima ekonomska diplomatija raspolaže. U današnje digitalno i online doba ne možemo ih precenjivati, ali sa druge strane smatram da malo koji posao može biti zaključen, a da privrednici ne razgovaraju uživo.


Ovi sastanci su i prilika za davanje prvog impulsa za uspostavljanje saradnje čije rezultate, međutim, donosi tek naporan rad oba partnera koji sledi nakon toga.

Smatram da ovakvi susreti imaju svoje mesto u građenju privrednih odnosa i da će ih imati i u budućnosti.

eKapija: Ove godine biće obeleženo punih 100 godina od uspostavljanja diplomatskih veza između Češke Republike i Srbije. Kako vidite trenutno stanje političkih odnosa naše dve zemlje?

- Uzajamni odnosi naših zemalja su na veoma dobrom nivou. Nemamo nijedno otvoreno pitanje u političkoj oblasti i Češka Republika nedvosmisleno podržava ulazak Srbije u EU.

(Foto: shutterstock.com/klenger)
Na osnovu sopstvenih iskustava znamo koliko je zahtevan pristupni proces za članstvo u EU.

S obzirom na regionalni kontekst, izazovi koji stoje pred Srbijom su još veći. Rezultati u nekim oblastima obećavaju, a u drugim su zadaci veoma zahtevni. Oni će posebno u poglavljima 23 i 24 iziskivati intenzivno zalaganje i snažnu političku volju.

eKapija: Češka je prepoznata kao zemlja koja je najbolje iskoristila ulazak u Evropsku uniju. Koliko je to češko iskustvo koje ste pomenuli značajno za nas i šta bismo iz njega mogli da naučimo?

- Češka Republika je zaista uspela, naročito prvih godina posle učlanjenja, da maksimalizuje korist ne samo od evropskih fondova, nego i od činjenice što joj se otvorilo zajedničko tržište.

Trudimo se da Srbiji aktivno pomažemo naročito putem bilateralne razvojne saradnje, ali i posredstvom evropskih instrumenata, kao što su tvining projekti i drugo.

eKapija: Srbiju i Češku vežu i snažne kulturne i istorijske veze. Kakva je saradnja u drugim oblastima između i na koji način vaša ambasada promoviše Češku u našoj zemlji?


- Dokaz kvaliteta naših međusobnih odnosa jesu i jake veze na regionalnom nivou, gde saradnja pokriva praktično sve oblasti društvenog života. Možda i stoga nije potrebno da Češku Republiku u Srbiji nešto posebno promovišemo.

Oznake "češko pivo" ili "praška šunka" skoro svako u Srbiji poznaje, a nije drugačije ni kod robnih marki poput Škode ili Zetora.

Ipak, nastojimo da Češku promovišemo posredstvom kulturnih događaja kao što su koncerti ili izložbe, i to ne samo u Beogradu, nego i u ostalim regionima Srbije.

Kao što smo već pomenuli, ova godina je sa više aspekata jubilarna. Ne samo što proslavljamo 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, nego zajedno sa Slovačkom Republikom ove godine obeležavamo 100 godina od nastanka naše zajedničke države.

Tim povodom biće održano više događaja, poput izložbe češkog stakla i kristala i slovačkog nakita od stakla krajem marta u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, koja će biti dopunjena praktičnom demonstracijom proizvodnje stakla. Za nju će biti zaduženi staklarski majstori iz studija Dechem.

Pripremamo i specijalizovanu izložbu posvećenu ovoj godišnjici, kao i koncerte čeških umetnika.

Miloš Vlahović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.