NavMenu

Branivoje Lazović, Europen Group - Balansirani let

Izvor: Ekonomist magazin Subota, 01.11.2008. 15:24
Komentari
Podeli

Mnogi inženjeri vazduhoplovstva su u minulim godinama, a naročito u prethodnoj deceniji, napustili Srbiju i zahvaljujući reputaciji koju su im obezbeđivale ovdašnje škole posao našli u velikim svetskim avio-sistemima.

Iako je početkom devedesetih godina prošlog veka diplomirao na Mašinskom fakultetu, na smeru aero-kosmo tehnika, Branivoje Lazović nije krenuo tim putem, već je pokrenuo privatni biznis - delom zato što je bio prinuđen na to, ali mnogo više zato što je verovao da će u tom poslu uspeti. Danas, 15 godina kasnije, očigledno je da nije pogrešio - „letelica“ na čijem je čelu uspešno odoleva raznim turbulencijama koje nosi tržišna utakmica.


Razvojni put

Lazović danas, naime, predsedava Europen Grupom (Europen Group), u čijem sastavu posluju četiri firme-ćerke: Europen Trade, Identico, Europen Invest i EuroLux Petrol. Iako je delatnost kompanije disperzovana na razne oblasti, niti jedna od njih nema mnogo veze sa vazduhoplovstvom. Branivoje Lazović kaže da mu nije žao zbog toga i dodaje da mu je fakultet, ipak, pomogao da trasira životni put na pravi način, odnosno da može pravilno da upravlja poslovnim i privatim životom.

Nakon što je diplomirao, Lazović se, istina, zaposlio kao vazduhoplovni inženjer u jednoj stranoj firmi. Da je tada počeo da radi u Vojno tehničkom institutu ili JAT-u, što je bio cilj većine mladih avio-inženjera, ali i kanal za odlazak u druge svetske kompanije, njegov život bi danas, možda, izgledao drugačije. Kada su, međutim, zbog sankcija strane kompanije zatvorile svoja predstavništva u Srbiji, Lazović je pokrenuo firmu koja se bavila trgovinom tekstilom i turizmom.

Osnovna delatnost preduzeća Europen, osnovanog 1994, u početku je pak bila distribucija robe široke potrošnje, a pre svega kancelarijskog materijala i poslovnih i promo-poklona. Kompanija je brzo rasla, dobila je zastupništvo za brojne svetski poznate brendove iz sektora satova, luksuzne robe, poslovnih i promo-poklona, kancelarijskog materijala i kućne galanterije. U sastavu Europena nešto kasnije formirano je i preduzeće EuroLux Petrol (ELP) koje se u početku bavilo uvozom motornih ulja, a potom i naftnih derivata. ELP je do danas izrastao u mrežu modernih benzinskih stanica.

Jedina Lazovićeva veza sa avionima ostala su, tako, putovanja, i to česta. Za vreme letova danas uglavnom, kao „klasičan“ putnik, poredi usluge različitih aviokompanija.

Oktanski adrenalin

Na pitanje koja mu je od sadašnjih firmi u sastavu Europen grupe najdraža, iskreno kaže da ne može da odgovori. Priznaje, ipak, da je mnogo opuštenije prodavati i distribuirati brendirane satove, luksuznu galanteriju i opremu ili poslovne i personalne poklone – za koje se poslednjih godina tržište razvijalo u pozitivnom pravcu - nego poslovati u sektoru naftnih derivata. „Kada je, recimo, o prodaji poslovnih i personalnih poklona reč, naši klijenti su ljudi koji žele da komuniciraju preko takvih poklona. Prodaja sada ide znatno bolje u odnosu na period kada smo počinjali, jer su mnogi shvatili da je to investicija u ljude ili relacije“, objašnjava Lazović.

Adrenalin je, ipak, veći na benzinskim stanicama. „Imamo značajne investicije u razvoj mreže benzinskih pumpi, a u tom poslu ne ide sve lako. Nailazimo na razne prepreke koje stalno moramo da preskačemo, sudaramo se sa velikom administracijom“, kaže predsednik Europen grupe i odmah potom najavljuje izgradnju novih pumpi i pratećih sadržaja. „Čovek mora da veruje u sebe i pozitivno gleda na život i posao. Ako ima vere, okupi pravi tim sa kojim će da plovi na istom brodu i dobro se organizuje, rezultati će sigurno doći“, dodaje.

Na svim lokacijama ELP pumpi, inače, postoje i Roadstar restorani ili barovi. Na pitanje jede li često u tim restoranima, Lazović veselo odgovara: „Svaki dan bar jednom“ i u istom tonu nastavlja: „U Srbiji važi da ako ne otvoriš kafanu, ništa u životu nisi uradio. To je prisutno u svima nama. Ne smeta mu, međutim, da i kod kuće ponekad nešto skuva. Istina, veoma retko. Iako više voli francusku kuhinju, uživa da sprema paste koje donose miris Italije, kao i roštilj - na izletima, naravno.

U sastavu ELP-a radi i Roadstar radio, namenjen prvenstveno vozačima, ali veoma slušan i „po kućama“. Lazović kaže da mu se veoma dopada muzički koncept tog radija i da ga sluša dok vozi, ali da prati i šta radi „konkurencija“. Gorivo, ipak, najviše voli da sipa na ELP-ovim pumpama, jer je siguran u njegov kvalitet.

Sopstveni film

Dostizanje poslovnih ciljeva oduzima, mnogo energije i slobodnog vremena, ali bez velikog rada ne bi mogao da se razvija ni bilo koji drugi posao, uveren je Lazović. Prvi čovek Europen grupe trudi se da uspostavi balans između posla i privatnog života, odnosno da ipak odvoji slobodno vreme za porodicu i sebe. Njegov radni dan zbog toga je dug, a svaka subota radna. Nedelja je, međutim, svetinja, kaže Lazović.

Česta putovanja pomažu mu, pak, da uprkos poslovnim obavezama, uživa u knjigama. „Knjige uglavnom čitam dok putujem. Česta putovanja pomogla su mi da se, zapravo, vratim knjizi, jer sam nekada mnogo čitao“, objašnjava Lazović. S obzirom na to da je na sredini magistarskih studija na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju, među sadašnjom literaturom, istina, mnogo je stručnih knjiga. Za opuštanje, s druge strane, uglavnom čita „populističke naslove“, otkriva. Svojoj deci stalno objašnjava da čitajući knjige razvijaju maštu i „sami puštaju film u glavi“. „Drugi mediji, uz sve poštovanje, nude već formiranu sliku“, konstatuje Lazović. Ipak, nema ništa protiv ekranizacije velikih književnih dela.

U slobodno vreme bavi se i sportom, trenutno najčešće streljaštvom, u kojem se često „nadmeće“ sa kolegama s posla.

Želeo bi, kaže, da njegova deca, sada još tinejdžeri, ostanu u poslu kojim se bavi, „jer se kroz istoriju pokazalo da je to uspešan model rada“ i brzo dodaje da je još rano za to pitanje, jer „ko zna šta će oni za 10 ili 15 godina želeti“.

poziv na pretplatu na - www.emportal.co.rs

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.