NavMenu

Dejan Bosanac, softver inženjer u kompaniji Red Hat - Mnogo smo interesantniji kao region, nego kao pojedinačne države

Izvor: eKapija Nedelja, 26.11.2017. 19:20
Komentari
Podeli
Dejan Bosanac (Foto: Boris Mirkov/HeapSpace)Dejan Bosanac
Srbija ima šansu da se visoko pozicionira na evropskom IT tržištu, ali mislim da se pre svega treba fokusirati na ceo region. Svaka od pojedinačnih zemalja je isuviše malo tržište za bilo koji veći projekat ili kompaniju. Zajedno smo mnogo interesantnija priča na globalnom nivou, kaže u razgovoru za eKapiju Dejan Bosanac, senior softver inženjer u multinacionalnom gigantu Red Hat.

Red Hat, sa sedištem u SAD, je vodeća open source kompanija u svetu i prva koja je ostvarila prihode veće od milijardu dolara godišnje.

Dejan Bosanac je bio i jedan od predavača na nedavno održanoj beogradskoj konferenciji Voxxed Days, koja je okupila regionalnu IT zajednicu, gde je govorio o temi "Messaging for the cloud".

eKapija: Kakav je status razmene poruka – mesidžinga, u današnjem softveru?

- Razne tehnologije razmene poruka koriste se već decenijama, što je potrebno za integraciju distribucionih sistema. Danas živimo u svetu visoko-distribuiranih IT sistema, od Internet of Things do mikroservisa i zato se danas razvijaju mnogobrojne interesantne tehnologije razmene poruka. Ovo su zanimljiva vremena za rad u ovoj oblasti.

eKapija: Koliko je danas značajan open source u IT industriji?

- Open source je ključan za svaku ozbiljnu IT infrastrukturu. Iz perspektive korisnika, ne radi se više samo o isplativosti. Za jednu organizaciju, apsolutno je neophodno da usvoji princip otvorenog koda ako želi da ide u korak sa brzim promenama u svetu u kojem živimo. Takođe, time se pojedinci i organizacije međusobno približavaju, čime se stvara okvir za saradnju koji omogućava da se ostvare odlični softverski i hardverski projekti potpuno zasnovani na ovom principu.

(Foto: Boris Mirkov/HeapSpace)
eKapija: Koji je najbolji način za ulazak u svet open source softvera za mlade profesionalce?

- Open source projekti donose mnoge prednosti IT stručnjacima. To je najbolji način da se uči, da se povezuje sa drugim ljudima i da se izvrši uticaj na određene tehnologije. Na sreću, veoma je lako početi; jednostavno izaberite svoj omiljeni projekat i napravite doprinos. I najmanja sitnica je važna, od prijavljivanja i opisivanja bagova, preko pružanja pomoći korisnicima preko foruma, pripreme dokumentacije, blogovanja, promocije, do samog programiranja. Ne budite povučeni, svakome treba pomoć i vaš doprinos će biti cenjen.

eKapija: Šta biste preporučili mladim IT stručnjacima na početku karijere, kada su u pitanju veštine koje će se najviše tražiti u budućnosti?

- Za sve koji žele uspešno da se bave IT-jem, prvi savet je da moraju da budu spremni da se usavršavaju ceo zivot. Ovo je polje koje se konstantno i vrlo brzo menja, tako da je neprekidno učenje i usavršavanje osnovni preduslov. Tehnologije će se menjati, ali je uvek dobro imati kvalitetnu osnovu, na kojoj čovek može da se dalje razvija.

Kada je reč o trenutnim trendovima kod razvoja distribuiranih softverskih sistema, postoji dosta tema koje su veoma popularne, kao sto su cloud-computing, mikroservisi, Internet of Things, machine learning i sl. Svako može da odabere neku od oblasti koja mu je bliska ili primenljiva na trenutnom poslu i pokuša da bude u toku sa trendovima.

Dobra stvar danas je što je sve dostupno online, dokumentacija, knjige, predavanja, što čini ovaj proces lakšim. Na kraju, podstakao bih mlade profesionalce da učestvuju u lokalnim tehnološkim zajednicama i da se trude da sto vise komuniciraju sa ostalima. To je najbolji način i da se napreduje lično i da se unapredi lokalna IT zajednica.

(Foto: rajusdesigns/shutterstock.com)
eKapija: Gotovo da nema IT događaja na kome se ne spomene da je ova industrija šansa Srbije da uhvati korak sa značajno razvijenijim zemljama. Ima li naša država zaista šansu da se visoko pozicionira na evropskom IT tržištu?

- Šanse postoje, naravno. Dobra stvar je što za to nisu potrebna velika kapitalna ulaganja. Ne mislim da to treba da se radi planski i na državnom nivou. Dovoljno je videti šta su problemi ljudi i firmi koje se danas bave ovim poslom i olakšati im svakodnevno poslovanje. To ne moraju biti odmah neke velike strateške promene, ali postoji mnogo sitnih detalja koji u mnogome mogu povećati konkurentnost i efikasnost domacih IT firmi. Ostalo je sve deo tržišta i stvari će doći prirodnim putem.

Sa druge strane, konkurencija je velika, jer svi žele to isto, tako da treba učiti iz tuđih iskustava. Recimo, iz iskustava zemalja koje su prošle sličan put i od kojih možemo da saznamo šta je bilo dobro, koje su bile greške i šta je primenjivo u našem konkretnom slučaju.

Takođe, mislim da se treba koncentrisati na ceo region. Svaka od pojednačnih zemalja je suviše malo tržište za bilo koji veći projekat ili kompaniju. Zajedno smo dosta interesantija priča na globalnom nivou. Naravno, u svemu ovome već ima dosta uspešnih pojedinačnih priča, ali bi bilo dobro da ih ubuduće bude još više.

M.M.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.