NavMenu

Gorjana Ponjević Ballani, vlasnica Wood planeta - Doktorka za drvo

Izvor: eKapija Petak, 20.10.2017. 09:47
Komentari
Podeli
Gorjana Ponjević BallaniGorjana Ponjević Ballani
Od daske za meso, kuhinje, baštanske garniture, do drvene kuće... Sve to ume da napravi Gorjana Ponjević Ballani. Ova čudesna žena svojim rukama izrađuje komadni nameštaj, fasadnu stolariju, vrši restauraciju stare i pravi novu unutrašnju stolariju.

- Od novog staro, od starog novo. Zavisi sve od želje klijenta. Svi komadi su autentični i ne pravim dva ista. Vreme izrade uglavnom zavisi od inspiracije, ali i od specificnosti komada, složenosti.... Dešava se da neke komade završim i pre očekivanog roka, a da se neki mesecima povlače po ćoskovima radionice i čekaju na red. Ne radim pod pritiskom vremena, već opušteno - kaže Gorjana u razgovoru za eKapiju.

Vlasnica radionice Wood planet iz Perleza kaže da je ključni izazov u njenom poslu - biti žena.

- Stolarstvo samo po sebi izumire i spada u grupu starih zanata. Predrasude kako žena može da bude na skeli - od komentara "zovi mi nekog da razgovam o poslu", preko zanimanja "stolarka", sve su to slatki izazovi sa kojima se susrećem. Ipak, nije trebalo mnogo vremena da kolege i klijenti prihvate moje zanimanje - objašnjava naša sagovornica.

Zbog ovakvog stava i uspeha, Gorjana je jedna od 24 kandidatkinje u izboru za prestižno priznanje Cvet uspeha za ženu zmaja, koje će Udruženje poslovnih žena Srbije dodeliti 26. oktobra, a kaže da joj kandidatura za ovakvu nagradu mnogo znači.

Za sve je kriva Italija

Italija je mnogo toga promenila u životu Gorjane Ponjević Ballani. Pre dve decenije, otišla je da radi u fabrici za proizvodnju drvenih stepeništa u italijanskom gradu Forli, i zaljubila se u drvo i ovaj zanat.

- Kome jednom piljevina uđe u krv, teško bez nje može da nastavi - kaže naša sagovornica.

- Moje zaduženje bilo je da šmirglam stepenike između dva lakiranja. Nikada pre nisam držala šmirglu u ruci, ali pokazalo se da sam uspeša u tome. Kada su u firmi saznali da imam višu građevinsku školu, unapredili su me u kontrolora kvaliteta. Tu sam upoznala i svog supruga koji je bio jedan od dobavljača. Za dve godine rada mnogo toga sam naučila o drvetu, bezbednosti na poslu i usavršila jezik. Želela sam da napredujem, i iz tog razloga sam upisala Višu tehničku školu u Forliju - priča za eKapiju Gorjana.

Ubrzo napušta posao i Italiji, i posvećuje se učenju i praksi. Sa suprugom odlazi u Jaši, rumunski grad u kome njegova porodica ima pilanu.

- U Rumuniji dopunjujem svoje znanje i zatvaram krug - od upoznavanja šume, preko obaranja trupca, seče, ekspoatacije.. Kao i u svim fabrikama, i tamo se radilo serijski, i tada sam shvatila da me to ne privlači. Nisam videla sebe u muževljevoj fabrici, kako pravim hiljade jednoobraznih elemenata, za koje nisam znala ni čemu služe. Zbog toga se odlučujem da osnujem radionicu u svekrovoj garaži , koja je počela da raste neverovatnom brzinom, sve do 2010. godine kada se selimo u Srbiju.


Osim posla, svojim najvećim uspehom Gorjana smatra zainteresovanost sedmogodišnje naslednice Mattee za porodičnu proizvodnju. To je, kako kaže, najlepši način da se njena umetnost nastavi.

- Jednom prilikom, ćerka me je pitala: " Mama, da li stvarno možeš izlečiti svaki komad koji radiš?

- Da - odgovorila sam joj, na šta je Mattea zaključila :" Mama, pa ti si onda pravi doktor za drvo!" Tako sam dobila ovaj nadimak.

Afirmacija drugih žena

Među izazovima koji su pred njom u nastojanju da još više razvija svoj posao, Gorjana izdvaja nepostojanje drvne industrije u Zrenjaninu, pa samim tim i stručnog kadra koji bi joj pomogao da poveća proizvodnju.

- Mala porodična firma, velikog kapaciteta i sa značajnim mašinskim parkom, nažalost je neiskorištena. Imam jedan plan, a to je da okupim ekipu znatiželjnih ljudi zaljubljenih u drvo i prenesem im svoje višedecenijsko znanje o ovom lepom zanatu, da mu ne dozvolim da ugasne i trgnem ga od zaborava. Velika želja mi je da naučim i druge žene da budu stolarke i nadam se svim srcem da će se ona i ostvariti - dodaje Gorjana.

Sanja Šojić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.