NavMenu

Tatjana Luković, vlasnica Ateljea TaLOOK iz Kragujevca - Cipele koje pričaju svoju priču

Izvor: eKapija Sreda, 18.10.2017. 12:25
Komentari
Podeli
Tatjana LukovićTatjana Luković
Pokretanje privatnog posla nikad joj nije bilo strano, jer su njeni roditelji pored svog redovnog zanimanja imali i privatnu firmu. Tako je od malena videla sebe u preduzetništvu.

Pošto je pohađala srednju školu za dizajn u Novom Sadu, gde je kao predmet imala i fotografiju, sa 15 godina je došla na ideju da od fotografije napravi sebi posao koji bi radila vikendom. Tako joj je prvi angažman bio u prvoj godini srednje škole – fotografisanje dodele novogodišnjih paketića. Kasnije su usledili i drugi događaji.

- Posle završene akademije u Beogradu nekoliko godina sam radila kao foto reporter za različite časopise, a zatim sam posle 12 godina rešila da se vratim u rodni Kragujevac i osnujem svoj atelje u kom bih mogla da radim reklamnu fotografiju i mozaik skulpture. Tako sam 2015. godine odlučila da zarađeni novac uložim u novi posao i 2016. sam pokrenula proizvodnju obuće u okviru koje je nastao brend MOSAIC - kaže u razgovoru za eKapiju Tatjana Luković, vlasnica Ateljea TaLOOK iz Kragujevca.

Ističe da je firmu osnovala kao malu proizvodnju ženske obuće, ali sa velikim planovima. U početku je mislila da će moći sve sama da isfinansira, da bi se vremenom kao podrška uključili i roditelji, a kasnije su njenu poslovnu ideju prepoznali i članovi gradskog veća Kragujevca koji su je podržali bespovratnim sredstvima za pokretanje posla.

Tatjanin preduzetnički duh zapazile su i članice Udruženje poslovnih žena Srbije, pa se tako naša sagovornica našla među 24 kandidatkinje za ovogodišnju nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja.

Originalni modeli, ručna izrada

Na samom startu Tatjana je bila fokusirana na izradu cipela, da bi se posle nekoliko meseci pojavila potreba i za proizvodnjom tašni. Kako kaže, sve svoje proizvode u Ateljeu TaLOOK izrađuje ručno - "sa puno ljubavi starih majstora", od najfinije italijanske kože, a osmišljeni su tako da "svaka žena koja ih poseduje bude jedinstvena i zapažena, da istaknu njenu posebnost, autentičnost i individualnost".

- Pod brendom MOSAIC do sada smo uradili šest modela cipela, i to - baletanke, papuče, sandale i tri modela salonki. Trenutno su u fazi pripreme dva modela gležnjača i tri modela tašni. Svi ovi proizvodi su rađeni u više kombinacija boja, a svaki model je drugačiji od prethodnog i pruža originalnost i prepoznatljivost ženama koje ih nose, jer Mosaic cipele pričaju svoju priču. Osim dizajna dosta vremena posvećujemo i razradi svakog modela, kako bi ženama pružili što udobnije i stabilnije cipele - objašnjava sagovornica eKapije i navodi da se modeli cipela postupno razrađuju šest do osam meseci, pri čemu se vodi računa o pravilnom padu potpetice, prilagođavanju kalupa visini i nagibu, a zatim izradi branzula i luba prema kalupu i izradi đona.

Tatjana je jedina stalno zaposlena u svom ateljeu, ali sarađuje sa dosta firmi koje uslužno prave delove obuće. To su kompanije koje proizvode kalupe, štikle, branzule, đonove ili prodaju kožu. U samom Ateljeu TaLOOK radi se dizajn i krojenje kože za obuću, marketing i prodaja.


- Kada se odlučite da uplovite u preduzetničke vode morate da se pomirite sa tim da će vam se posao i privatni život preplitati i neminovno je da razgovarate i razmišljate o poslu i nakon radnog vremena. Zapravo, radno vreme ne postoji, već to postaje način života. Svaki dan donosi manje ili veće izazove koje se trudim da što bolje rešim i da iz njih nešto naučim - kaže Tatjana o svakodnevnim poslovnim aktivnostima, uz napomenu da joj veliku i nesebičnu podršku pružaju roditelji koji su uvek tu za savet.

Naša sagovornica smatra da dobar proizvod uvek pronađe svoj put do tržišta. Zato joj je najvažnije da bude urađen dobro i od kvalitetnih materijala, a klijenti to umeju da prepoznaju.

- Zdrava konkurencija je uvek dobrodošla, mada ja to ne bih nazvala konkurencijom, jer se svako od nas preduzetnika bori za sebe. Svi imamo svoju zamisao, svoj cilj kome stremimo, i svako daje svoj pečat proizvodu po kome postaje prepoznatljiv na tržištu - ističe Tatjana Luković.

Vlasnica Ateljea TaLOOK navodi da su planovi za naredni period veliki, ali da je najbitnije da se sve radi detaljno, polako, postupno i da se nikako ne odustaje od kvaliteta.

- Mislim da se jedino na takav način mogu postići dugoročni rezultati - zaključuje sagovornica eKapije.

Marko Andrejić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.