NavMenu

Nebojša Ninić, generalni menadžer kompanije Lanaco - Aktuelni IT trendovi u potpunosti menjaju biznis model

Izvor: eKapija Utorak, 17.10.2017. 15:55
Komentari
Podeli
Nebojša NinićNebojša Ninić
Digitalno poslovanje izaziva ogromne promene na tržištu, a danas aktuelni IT trendovi u potpunosti menjaju čitav biznis model. Sama činjenica da trenutno od deset najvećih globalnih tržišta, samo tri čine nacionalno (Kina, Indija, SAD), dok su sva ostala kreirana u virtuelnom okruženju ukazuje da su se dosadašnja pravila poslovanja dramatično promenila.

O ovim aktuelnim temama, kao i o potrebnoj pripremi i edukaciji tržišta za digitalnu transformaciju, nedavno otvorenoj softverskoj akademiji i planovima za budućnost i za saradnju sa kompanijom SAP, eKapija je razgovarala sa Nebojšom Ninićem, generalnim menadžerom kompanije Lanaco.

eKapija: Tema ovogodišnjeg SAP foruma je digitalno poslovanje. Kako gledate na tu oblast iz ugla industrije u kojoj poslujete?

- Uvažavajući sve aspekte procesa digitalne transformacije i uticaja koji ona ima na globalnu privredu, samim tim i na poslovanje IT kompanija, siguran sam da više nego ikad naša industrija nosi veliku odgovornost za uspešan prelazak dosadašnje biznis prakse na model Industrija 4.0. U ovom modelu će se kreirati novi proizvodi, dodatna vrednost, i na njemu će se bazirati konkurentska prednost koja će opet, s druge strane, definisati novu poziciju svake kompanije na izmenjenom tržištu.

Kako digitalno poslovanje menja tržište i kako Lanaco kao kompanija doprinosi toj promeni?

- Promene na tržištu su ogromne, direktno izazvane samom digitalnom transformacijom, odnosno nekim oblikom kvantnog skoka u kome se globalno ne nalazi samo privreda, već i čitavo društvo. Danas aktuelni IT mega trendovi u potpunosti menjaju čitav biznis model koji postaje izuzetno zavisan od samih korisnika kroz promociju institucije digitalnog identiteta, ali i sve većeg značaja tehnologija koje tek dolaze, na prvom mestu mislim na veštačku inteligenciju (AI).

Sama činjenica da trenutno od deset najvećih globalnih tržišta, samo tri čine nacionalno (Kina, Indija, SAD), dok su sva ostala kreirana u virtuelnom okruženju (Facebook, YouTube, Twitter...) ukazuje da su se dosadašnja pravila poslovanja dramatično promenila u pravcu promocije globalnog poslovanja i jos globalnijeg potrošača. U tim okvirima se kreće razmišljanje i kompanije Lanaco, te na osnovu tih pretpostavki ubrzano radimo na portfoliu novih proizvoda i usluga koje adekvatno mogu odgovoriti na sve izazove koje jedan ovako kompleksan proces stavlja pred vodeće informatičke kuće.

eKapija: Lanaco je partner kompaniji SAP u Bosni i Hercegovini, kao i jedna od kompanija koja već dugo nudi svojim korisnicima savremena rešenja poput IoT, Big Data i mašinskog učenja. Koliko je tamošnja privreda spremna za uvođenje tih softverskih rešenja? Kakvi su rezultati?

- Da bi odgovorili na ovo pitanje, osvrnuo bih se na činjenicu da na globalnom nivou postoji prepoznata neusklađenost između smera i intenziteta digitalne promene i spremnosti privrede i društva da to prihvate u punom kapacitetu. Zato smatram da je veoma važno napraviti pravu pripremu tržišta u smislu njegove edukacije kako bi ono bilo u mogućnosti da isprati brzinu transformacije koja se u nekim segmentima sigurno može izjednačiti sa revolucijom.

Naša strategija je tu pragmatična. Pokušavamo da koliko je to moguće uskladimo spremnost okruženja da prihvati digitalnu inovaciju sa našim kapacitetom da istu isporučimo. Svakako, paralelno sa ovim ulažemo velike napore da kreiramo most znanja između globalnih vendora kao nosilaca digitalne tranformacije i različitih grupa javnosti u BiH, sa ciljem boljeg razumevanja i bržeg prihvatanja svih benefita ovog procesa u interesu svih. Da li očekujem da će sam proces prihvatanja biti brz i bez prepreka? Ne, ali cenim da je to slučaj sa svakom promenom ovakvog intenziteta koja u mnogim segmentima menja dosadašnje stavove, kako u sferi poslovanja, tako i u svakodnevnom životu.


eKapija: Lanaco je nedavno otvorio softversku akademiju. Kakvi su prvi utisci, da li ima interesenata? Kakvi su planovi za budućnost akademije?

- Siguran sam da smo uradili pravu stvar. Ovaj zaključak izvlačim iz činjenice da je interesovanje za sam program bilo mnogo veće od broja mesta koji smo planirali, ali možda još više iz razloga što selekcija koju smo napravili realno potvrđuje da ova industrija ima budućnost na našim prostorima. U ovom trenutku smo fokusirani na zadatak da odškolujemo prvu generaciju studenata.

Nakon toga ćemo izanalizirati sve aspekte postavljenog modela u cilju definisanja pristupa koji ćemo primenjivati u budućnosti, sa željom da od Itivity-a napravimo autentičan edukativni brend koji će tržištu moći da pruži odgovor na pitanje: kako Lanaco pristupa edukaciji kadrova spremnih da odgovore na izazove digitalne transformacije? Suštinski, mislim da je ovo pravi način da se drži tempo sa procesom digitalne transformacije, te da mladi talentovani kadrovi na vreme i na pravi način dođu u kontakt sa najbitnijim aspektima ovog procesa, a sve u cilju dostizanja njihovog punog potencijala u vremenu koje je pred nama.

eKapija: Kakvi su vam planovi za budućnost, i na polju unapređenja usluge vašim korisnicima i saradnje sa SAP-om?

- Kao i do sada, uvažavajući sve aspekte napredne SAP tehnologije, a posebno kompleksnih poslovnih rešenja, trudićemo se da zadržimo i svakako unapredimo dosadašnji nivo partnerskog odnosa. Kao jedna od kompanija koja je jasno prepoznata na globalnom nivou kao nosilac procesa digitalne transformacije, SAP je za Lanaco strateški važan u smislu prepoznavanja i crtanja prave strategije koja nam zajednički može pomoći da nastavimo ritam do sada ostvarenih tržišnih uspeha.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.