NavMenu

Indira Popadić, vlasnica preduzeća Core International - Reč "teško" sam izbacila iz rečnika pre 25 godina

Izvor: eKapija Nedelja, 15.10.2017. 15:19
Komentari
Podeli
Indira PopadićIndira Popadić
Kada je devedesetih godina prošlog veka otvorila veleprodaju i maloprodaju garderobe za decu naša sagovornica neprestano je, kaže, bila u situaciji da planira, rukovodi i obučava nove klijente kako da popune menice ili izjave, kako da se ponašaju sa kupcima, u slučaju reklamacija…

Nije veliko iznenađenje, stoga, što se njen Interaktivni priručnik za preduzetnike i one koji to žele da postanu "Uzmite život u svoje ruke – 7 koraka od ideje do realizacije" izuzetno dobro pokazao na tržištu.

- Često mi se desi da mi se jave čitaoci mog Priručnika da se pohvale kako su pokrenuli svoj posao ili kako sam ih ohrabrila da svoj posao koji su do sada radili na crno prebace u legalne tokove - kaže u razgovoru za portal eKapija Indira Popadić, poslovni konsultant i vlasnica preduzeća Core International iz Novog Sada.

Indira Popadić jedna je od 24 preduzetnice u konkurenciji za ovogodišnju nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja, koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije.

Nikada nije, kaže, osetila bilo kakve prepreke zbog činjenice da je žena - poslovni savetnik, a na pitanje koliko je teško biti žena u biznisu danas odgovara da je "reč 'teško' izbacila iz rečnika pre dvadesetpet godina".

- Mogu da kažem da nešto nije lako, ali ako se napravi dobar plan i ako velike ciljeve podelimo u manje, te svakodnevno radimo korak po korak kako to da ostvarimo, rezultati su sigurni - objašnjava ona.

- Ako me pitate za izazove, mogu samo reći da posle svakog izazova izlazim jača za jedno veliko iskustvo, koje nekada može biti bolno, nekada skupo, ali lekcija uvek ostaje. Jedan od saveta u mom priručniku za preduzetnike je - "U biznisu nikada ne možete izgubiti, ili ste ostvarili profit ili ste naučili dobru lekciju!" - kaže Popadić.

Takođe, dodaje, i država je prepoznala značaj malih i srednjih preduzeća i svojim programima podrške maksimalno se trudi da pomogne pri otvaranju novih preduzeća.

(Foto: Gunnar Pippel/shutterstock.com)
Govoreći o svojim počecima, priseća se 1992. godine kada je kao izbeglica iz Hrvatske došla u Novi Sad. Sa malom decom i brigom o njima na umu, ističe, nije imala vremena da razmišlja o bilo čemu osim kako da prežive i da im obezbedi pristojnu egzistenciju.

- Pošto nisam uspela da nađem adekvatan posao, otvorila sam svoju firmu Intex NS, a nekoliko godina kasnije i Intex kids. Delatnost je bila veleprodaja i maloprodaja garderobe za decu. Rukovodila sam punih dvadeset godina. Radila sam, borila sam se na tržištu da od svoje kompanije napravim brend. Vodila sam računa o svojim zaposlenima, kupcima i dobavljačima - dodaje.

U jednom trenutku, ipak, zbog promena na tržištu i zdravstvenih razloga odlučila je da prekine posao sa nesigurnim plaćanjem i ogromnim potraživanjama.

Sada, nakon 25 godina, sve je mnogo lakše i, kako kaže, radi jer je to raduje i jer "ima ogromnu potrebu da pomogne novim generacijama da lakše prebrode prepreke koje nosi svakodnevno poslovanje".

O svojoj sadašnjoj karijeri kaže da posao poslovnog savetnika podrazumeva pomoć poslovnim ljudima da postignu bolje poslovne rezultate ili reše konkretne probleme vezane za poslovanje.

- Baš kao što vrhunski sportisti ne mogu da postanu vrhunski bez dobrog trenera i kvalitetnog tima, u biznisu poslovni konsultant ima ulogu mentora koji vas vodi kroz proces ostvarivanja ciljeva koje ste svojoj kompaniji i sebi zacrtali - objašnjava.

Dve su poruke koje Indira Popadić želi da prenese budućim preduzetnicima - da nikada ne smeju da stanu sa obrazovanjem i da nema uspeha preko noći.

- Ta "noć" kod mene traje trideset godina, jer sam Priručnik i napisala na osnovu ličnog iskustva koje sam sticala kroz svakodnevni rad, lepe i teške momente, greške i dobre stvari koje su kao i u životu prisutne i u poslovanju. Uspeh ne dolazi za jedan dan, već dan po dan, ali posle toga ne morate da se bojite koje će pitanje da vam postave novinari ili vaši klijenti - naglašava.

Kada bi ponovo birala profesionalni put, navodi, "u tri naredna života ponovo bih bila menadžer" ali bi ipak promenila mnogo toga. Između ostalog, manje bi verovala ljudima.

(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
- Danas učim moje klijente da je jedna strana medalje planiranje, a druga kontrola - kaže i dodaje da biznisi propadaju kad preduzetnici uđu u posao, a da dobro nisu proučili sve elemente poslovanja koji ih očekuje na promenljivom tržištu.

Ipak, to ne znači da ne treba pokušati.

- Moj savet sa današnje tačke je da nikada ne odustajete od svojih snova, malim koracima se borite za svoj život i svoju karijeru. Ako ste danas na poslu koji vas trenutno ne raduje, polako tražite nešto drugo. Kada radite posao koji volite ništa vam nije teško. Ipak, i ako ne radite trenutno to što volite uvek predlažem da posao odradite maksimalno profesionalno. Moju decu, a i moje klijente učim da nikada za sobom ne ostavljaju zatvorena vrata.

Kada su poslovni uspesi u pitanju posebno naglašava to što je pomoću svojih kontakata, iskustva i znanja Tehničkoj školi Mileva Marić Anštajn iz Novog Sada obezbedila 700.000 EUR, a na pitanje da li i dalje ima neostvarenih poslovnih ciljeva odgovara kontrapitanjem.

- Kakav bih ja bila poslovni konsultant kada ne bih znala kako da ostvarim svaki svoj poslovni cilj? Naime lično sam osmislila "Magičnu formulu" koju prezentujem na mojim radionicama gde se svaki poslovni, pa i privatni cilj može ostvariti.

Nakon što su joj deca odrasla i osamostalila se, u slobodno vreme, kako ističe, bavi se "svojom ljubavlju" - menadžmentom, piše novu knjigu, uči i sprema nove radionice. Nada se i da će ispuniti želju da sa suprugom poseti San Diego u Kaliforniji. Ukratko, "uživam u plodovima našeg rada".

Najviše se ponosi, snagom da svaki put kada pogreši i padne, nauči iz greške, skupi hrabrosti i ustane jača.

- Iskreno, divim se svim hrabrim i vrednim ljudima koji se godinama bore za svoj posao, svoju porodicu i svoju decu. Koji su pristojni i kulturni, koji znaju da se raduju malim stvarima i koji znaju da je život radost i blagoslov.

Ne čudi onda ni što je kroz život vodi rečenica vladike Nikolaja Velimirovića - "Obrazovan je onaj ko ima obraza, a bogat onaj ko ima Boga u sebi".

Miloš Vlahović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.