NavMenu

Sanja Milosavljević, vlasnica radionice za izradu domaćih testenina Moje gnezdo - Duh Italije iz "mamine" kuhinje

Izvor: eKapija Sreda, 11.10.2017. 15:52
Komentari
Podeli
Sanja MilosavljevićSanja Milosavljević
Zaljubljenica u italijansku kulturu i kuhinju, ali i ljubiteljka domaće i "mamine" kuhinje, Sanja Milosavljević, odlučila je da sve to spoji, napusti stalno zaposlenje i oproba se u "ukusnom" biznisu. Razvijanje testenina brzo se razvilo u uspešan posao.

Sve je počelo u oktobru 2015, a u međuvremenu, Sanja Milosavljević - diplomirana filološkinja, završila je i kurs iz pekarstva i poslastičarstva i u januaru 2016. godine osnovala radionicu Moje gnezdo.

Rezance je počela da pravi na mašini svoje majke, staroj 40 godina, u prvoj radionici u porodičnoj kući. Kako se posao razvijao, kupovala je i nove mašine, a radionicu premestila u iznajmljeni lokal u Zemunu. Iz Gnezda danas stižu taljatele, rezanci za supu, mašnice, flekice i široke rezance za gulaš ili paprikaš - bez aditiva i dodataka boja, bez dodate soli, šećere, konzervansa niti mirisa.

- Nije bilo teško započeti, teže je opstati, plasirati proizvod na tržište, pronaći pouzdane dobavljače i održati kvalitet. Nisam mnogo vagala i preispitivala svoju odluku, jednostavno sam počela da radim.

Na početku, kaže, pred njom je bilo nekoliko izazova.

- Kada otvarate firmu, tu su uvek ona pitanja kako da se registrujete, da li ćete prikupiti svu potrebnu dokumentaciju, da li ćete znati da upravljate finansijama, prodajom ili marketingom - objašnjava Sanja.

Bilo je, kaže, i pitanja poput toga kome da plasira proizvod, kako da biznis počne da se razvija i raste...

- Jedan od najvažnijih izazova je kako da se umrežite, koga da pitate za pomoć i podršku, kako da zadržite kvalitet proizvoda - objašnjava naša sagovornica, koja se sa svim tim pitanjima dobro bori i istrajava u svom poslu.

Predanost radu i uspeh na tržištu, Sanju su kandidovali za nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja, koju Udruženje poslovnih žena Srbije dodeljuje najuspešnijim ženama u privredi. U finalu za ovogodišnju nagradu našlo se 24 preduzetnice.

- Dok radite i smišljate naredne korake, planirate aktivnosti kao što su nabavka sirovine, obrada ili plasman gotovog proizvoda, ne razmišljate o nagradama. Jednom kad vas neko kandiduje za ovako prestižno priznanje, znači da je prepoznao i da razume vaš rad i trud i da želi da vas podrži. Kada to dođe od Udruženja poslovnih žena Srbije, znači da vas podržavaju i prepoznaju žene koje su dugo godina u poslu, koje su ostvarene i uspešne na mnogim poljima - komentariše Sanja za eKapiju ulazak u "uži izbor".

Od same nagrade, važnija joj je, kaže, činjenica da se našla tamo gde misli da pripada i čemu teži.

Važan činilac u poslovnom uspehu je, objašnjava, dobra priprema i plan aktivnosti pre samog otpočinjanja posla. Prema njenim rečima, jednom kada se pravaziđu početne nesigurnosti i tržište postaje stabilno.

Zahvaljujući jedinstvenim proizvodima, uspeva da se održi u jakoj tržišnoj utakmici.

- Konkurencija postoji, jer ja proizvodim testenine koje su na našem tržištu zastupljene i sa domaćim proizvođačima i sa proizvođačima iz inostranstva. Dobra i lojalna konkurencija je ono što svi priželjkujemo, jer to tera obe strane da zadrže dobre proizvođačke i poslovne prakse.

Proizvode zasada plasira na tržište Srbije, a njene testenine izbor su onih koji žele zdravo da se hrane. Kako kaže, plan je da u narednom periodu proizvode plasira i u okolne zemlje. Gnezdo dnevno proizvede oko 10 kilograma sveže testenine.


Osim na mašini za rezance, Sanjine ruke stvaraju i na tastaturi. Ona već nekoliko godina, kao članica Udruženja prevodilaca Srbije, na naš jezik prevodi naučne tekstove.

Kako nastaju testenine Moje gnezdo

Ceo proces se odvija ručno, od zamesa do svijanja testenine koja se zatim suši u kontrolisanim uslovima, kaže Sanja.

- Testenine se izrađuju od osnovnih sastojaka, brašna i vode, a mogu se obogatiti jajima, spanaćem ili sipinim crnilom. Koristim pšenično belo brašno, integralno pšenično brašno i speltino brašno.

Testenine Moje gnezdo mogu se naći u specijalitetima mnogih restorana, prodavnicama zdrave hrene, kao i u online šopu. U narednom periodu, Sanja očekuje saradnju sa nekoliko novih restorana i prodavnica zdrave hrane.

- Ponuda će biti proširena i na svežu punjenu testeninu, takođe ručne izrade. Intenzivno radim i na tehnološkom procesu dobijanja testenine koja bi bila bez glutena. To je veliki izazov za mene, jer je upravo gluten taj koji spaja sastojke i vrlo je teško napraviti zames od sirovina koje ne sadrže gluten, a dobiti testeninu koja ne puca, ne raspada se pri kuvanju i ne ostavlja talog - zaključuje naša sagovornica.

Važan je trenutak

Recept za rezancije nije komplikovan, ali, kako kaže Sanja, postoji jedna mala "caka":

- Proces je jednostavan: zamesite testo od brašna i vode ili brašna i jaja. Važno je samo da znate u kom trenutku da ih isečete na uže trake i u kom trenutku da ih odložite da se suše.

K.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.